Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

10.05.2024
1251

VUKASOVIĆ: PRIVODI SE KRAJU IZGRADNJA PIJACE NA SV. STASIJU I PARKA NA PROSTORU BIVŠE LIVNICE

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Radovi na izgradnji zelene pijace sa pratećim sadržajima na Svetom Stasiju, kao i novog gradskog parka na prostoru bivše „Livnice“ privode se kraju, saopštio je Radio Kotoru sekretar Sekretarijata za investicije Ognjen Vukasović.

On precizira da je na Svetom Stasiju završeno oko 95 posto radova. Preostalo je ravnanje terena, koje je skoro u potpunosti završeno, zatim fini betonski radovi, postavljanje behatona i uređenje platoa sa gornje strane, kao i naknadno opremanje mobilijarom.

„Za sve to će, kako procjenjuje izvođač, trebati još 15 do 20 radnih dana bez kiše, tako da zaista brzo očekujemo otvaranje te nove javne površine na teritorije naše opštine koja će vjerovatno biti jedno od novih mjesta okupljanja građana. Što se tiče sadržaja, osim pijace predviđen je parking, kao i parking za osobe sa invaliditetom, fontana i mali trg“, kazao je Vukasović dodajući da će pijacom gazdovati DOO „Komunalno Kotor“. 

Izgradnja novog gradskog parka na površini od oko 11 hiljada metara kvadratnih na prostoru nekadašnje fabrike „Livnica“, koja je, kako je ranije najavljeno iz Sekretarijata, trebala biti okončana u martu, je u završnoj fazi.

Trenutno se, navodi Vukasović, obavlja testiranje prskalica za navodnjavanje zelenih površina.

„Sav mobilijar je stigao na lice mjesta, kao i velika kupola naručena još u oktobru iz Kine. Nakon montiranja uslijediće stavljanje završnog sloja humusa, sađenje biljaka, te na kraju popločavanje staza da ne bi povrijedili pješačke staze. Dakle, očekujemo vrlo brzo otvaranje parka, siguran sam početkom juna“, najavljuje Vukasović.

Inače, u novom gradskom parku predviđene su zaštitna obodna zona, centralna zona, zona dječijeg igrališta, zona parka za pse, zona amfiteatra na otvorenom sa reprezentativnom kupolom za kulturno zabavne sadražaje, kao i zona za pasivan miran odmor sa ležaljkama, šetne staze i trim staza, a dio parka biće opremljen senzornim mobilijarom prilagođenim za djecu sa posebnim potrebama.

Vukasović ističe da se završava i rekonstrukcija Slavjanske čitaonice u Dobroti, gdje predstoje fini radovi, odnosno oni koje se tiču postavljanja stolarije i bravarije.

„Završeno je preko 90 posto radova. Mislim da ćemo vrlo brzo, definitivno prije špica turističke sezone, imati ponovo rekonstruisanu, reprezentativnu Slavjansku čitaonice na ponos cijele Dobrote“, konstatuje on.    

Pripremljen je tender za ulicu od apoteke Milošević do Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“, čije raspisivanje, najavljuje, slijedi, dok se izvođenje radova očekuje tokom  školskog raspusta.

Nadalje je u pripremi tender za ulicu na Krivoj ulici koja će biti u potpunosti rekonstruisana.

„Zajedno sa fekalnom kanalizacijom, atmosferskom, uključujući i novu javnu rasvjetu. Pripremamo tender za vodosnabdijevanje Donjeg Grblja sekundarnu mrežu, predračunska vrijednost je dva miliona eura. Svi ti tenderi biće raspisani u sljedećih 15 dana i očekujemo izvođenje radova u drugoj polovini godine“, naglašava Vukasović.

Dodaje da je potpisan ugovor i izabran izvođač za drugu fazu semaforizacije, odnosno implementacije projekta tzv. pametnih semafora na području opštine Kotor.

„Dobijena je saglasnost UNESCO-a na idejno rješenje za izradu glavnog projekta rekonstrukcije stadiona FK „Bokelj“. Očekujemo raspisivanje tendera za izbor projektanta za Bokelj i za Ljetnji bazen. Do kraja godine očekujemo gotove glavne projekte kako bismo sljedeće mogli da budžetiramo određena sredstva, u saradnji sa savezima, Državom, JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i resornim ministarstvima, za rekonstrukciju ta dva kapitalna sportska objekta za sljedeću godinu“, zaključuje Vukasović.

  

Podijeli na: