UKLJUČITI GRAĐANE U PROCES ODLUČIVANJA

radunovic i duskoUključivanje građana Kotora u proces donošenja odluka, sprovođenje i praćenje politike životne sredine je neophodan preduslov za odgovornu i efikasnu javnu upravu, ali i osnov za kvalitetno učešće građana u praktično-političkom životu lokalne zajednice. Ovo je za Radio Kotor danas, između ostalog, kazala Ljilja Radunović, iz NVO "Eko centar Delfin" gostujući u emisiji "Razgovori nedjeljom" koju uređuje i vodi Dušan Davidović.

Prema njenim riječima, dosadašnja iskustva pokazuju da je učešće javnosti Kotora, kada su u pitanju usvajanje i implementacija politika koje se odnose na životnu sredinu, nije na zadovoljavajućem nivou. „Kada o tome govorim, mislim na javne rasprave kada se kreiraju i usvajaju lokalne politike, recimo: Plan za zaštitu biodiverziteta, Lokalni plan energetske efikasnosti, Strateški plan Opštine Kotor itd. Značajni datumi u ekološkom kalendaru kod nas, nažalost, podstiču javnost na zajedničke akcije, čime se ne možemo pohvaliti prije i nakon tog datuma. Nije dobro da nas samo ti datumi podstiču, motivišu i okupljaju u ekološkim akcijama, jer razloga i potrebe imamo svakodnevno", pojašnjava Radunović.

Read more: UKLJUČITI GRAĐANE U PROCES ODLUČIVANJA

KLASIKA NA MOZAICIMA

RIMSKI M KONCERTNa lokalitetu Rimski mozaici u Risnu juče je održan dječiji koncert polaznika muzičke škole ŠOSMO “Vida Matjan” iz Kotora.

View the embedded image gallery online at:
http://www.radiokotor.info/radio/#sigFreeIdebc50fcd29

Read more: KLASIKA NA MOZAICIMA

NAGRADNI KONKURS DRUŠTVA ZA BORBU PROTIV RAKA

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa JU Dječji savez Podgorica tradicionalno i ove godine (šesnaesti put zaredom), organizuje nagradni Konkurs za likovne i literarne radove za učenike osnovnih škola u Crnoj Gori.
 
Stalni povod konkursa je Svjetski dan borbe protiv pušenja - 31.maj, za koji je SZO odredila sredinom januara tekuće godine temu „Duvan - opasnost za razvoj” (World No Tobacco Day - 31.May 2017: „Tobacco - a threat to development”).
 
Tema ovogodišnjeg konkursa, kako za likovne, tako i za literarne radove je: „Molimo mame i tate da ne puše, jer nas dimom guše”.
 
Likovni radovi moraju biti rađeni na formatu bloka broj 5 (pet), a tehnika rada je dozvoljena svim likovnim sredstvima, dok bi literarni radovi trebalo da budu napisani najduže na dvije stranice.
Read more: NAGRADNI KONKURS DRUŠTVA ZA BORBU PROTIV RAKA

SJUTRA O RASPODJELI SREDSTAVA NVO SEKTORU

aopstina ko 15Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti nakon održane pete sjednice Skupštine Opštine Kotor (12. aprila 2017. godine) na kojoj je utvrđen Nacrt odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama objavljuje program javne rasprave.

"Javna rasprava o Nacrtu odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama traje 30 dana: od 13. aprila do 12. maja 2017.godine. Za vrijeme trajanja javne rasprave uvid u Nacrt biće dostupan svakog radnog dana od 8 do 14 sati u zgradi Opštine Kotor – Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti ( I sprat, kanc.br.15 ), na telefone 325-874 i 325 – 860 (lokali 227 i 116) i na sajtu Opštine Kotor www.kotor.me. Javne rasprave će biti održane u Palati Bizanti.

Prva javna rasprava o Nacrtu odluke će biti održana u ponedeljak 24. aprila s početkom u 10 sati.

Centralna javna rasprava o Nacrtu odluke će biti održana u četvrtak 4. maja s početkom u 10 časova.

Read more: SJUTRA O RASPODJELI SREDSTAVA NVO SEKTORU

SKUPŠTINA AKCIONARA RIVIERE

a17rivieraVanredna skupština akcionara „Riviere" A.D. Kotor biće održana u predholu diskoteke „Maksimus" sjutra u 11 sati.
Na dnevnom redu će, pored ostalih, biti Informacija o finansijskim izvještajima o poslovanju Društva za 2013, 2014, 2015. i 2016. godinu.
Iz "Riviere" A.D. Kotor pozivaju akcionare da prisustvuju skupštini.

RADIONICE ZA RODITELJE ADOLESCENATA

askola ivo visinRadionice za roditelje na temu „Adolescencija-uloga i uticaj porodice" održaće se od sjutra do  srijede 26. aprila u tri osnovne škole: „Njegoš" na Benovu, „Ivo Visin" na Prčanju, te „Nikola Đurković" u Radanovićima, saopšteno je Radio Kotoru iz opštinskog Sekratarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Radionice će voditi Jovan Bulajić, izvršni direktor NVO „Preporod" iz Nikšića i dugogodišnji saradnik kotorske Kancelarije za prevenciju narkomanije.

Cilj  je bolje razumijevanje promjena u razvoju i formiranju identiteta kroz koje prolaze adolescenti.

Svjesni da su psihoaktivne supstance, nasilje među vršnjacima i druge patološke pojave, sve prisutnije među populacijom od 12 do 17 godina, zadatak predavača biće da iskustvenim putem pokušaju da riješe sve dileme i nedoumice roditelja kada su u pitanju droge.

PREDAVANJE SONJE TOMOVIĆ ŠUNDIĆ

a17danknjigesundicPovodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Kulturni centar „Nikola Đurković" Kotor - Gradska biblioteka i čitaonica organizuju predavanje prof. dr Sonje Tomović-Šundić "Njegoševo shvatanje poezije i umjetnosti". Predavanje će biti održano u sali kina „Boka" sjutra sa početkom u 19.30, a ulaz je slobodan.

"Sonja Tomović-Šundić angažovana je na Fakultetu političkih nauka gdje izvodi nastavu na više predmeta. U akademsko zvanje redovnog profesora Univerziteta Crne Gore, na predmetima Politička antropologija, Estetika, Filozofija i Studije roda, izabrana je 2010. godine. Iz oblasti antropologije, filozofije, estetike ima osam stručnih kniga i brojne tekstove objavljene u različitim naučnim publikacijama.

Read more: PREDAVANJE SONJE TOMOVIĆ ŠUNDIĆ

MONOGRAFIJA O EKOLOGIJI U BOKI KOTORSKOJ

a17The Boka Kotorska Bay Environment SPRINGERMonografija "The Boka Kotorska Environment" biće promovisana, u okviru Dana Univerziteta Crne Gore, sjutra u svečanoj sali Rektorata u Podgorici sa početkom u 13 sati.

O knjizi će govoriti urednici: akademik Igor Zun (Igor Zoon), prof. dr Andrej Kostjanov (Andrey Kostianoy), dr Mirko Đurović i dr Aleksandar Joksimović.

"Monografija predstavlja sistematizaciju i opis znanja o ekologiji u Boki Kotorskoj, a u njenom pisanju su učestvovala sedamdesetčetiri autora iz šest zemalja. Publikacija se zasniva na naučnim i istraživačkim podacima prikupljenim u složenim istraživačkim aktivnostima sprovedenim u Bokokotorskom zalivu u posljednjih pedeset godina. Monografija ima ukupno 24 poglavlja, napisana je na 658 stranica. Izdata je od strane međunaronde izdavačke kuće Springer u okviru serije The Handbook of Environmental Chemistry. Posebna pažnja je posvećena aktivnostima na obali zaliva koja imaju uticaj na status flore i faune u Zalivu, kao i na fizičko-hemijske parametre vode, sedimenata i živog svijeta. Pojedinačna poglavlja skreću pažnju na geografske i okeanografske karakteristike voda, klimu, istorijski i kulturni razvoj, biologiju, ribarstvo, poljoprivredu u priobalnim zonama, brodski transport, morski turizam i zagađenje. Knjiga je namijenjena stručnjacima koji rade u različitim područjima ekologije i u sistemu integralnog upravljanja obalnim područjem" – stoji u najavi urednika monografije.

ODRŽANO VEČE BOKELJSKE MORNARICE

a17bokmorveceTradicionalno veče Bokeljske mornarice održano je u poslovnom centru "Vukšić" u Radanovićima.

U programu su učestvovali sastavi "Lungo mare", "Škovacijera" i klapa "Primavera".

View the embedded image gallery online at:
http://www.radiokotor.info/radio/#sigFreeId03bd6abacf

VI KONGRES SUBNOR-a I ANTIFAŠISTA CRNE GORE

a17borcikongresŠesti Kongres SUBNOR-a i antifašista Crne Gore održan je juče u velikoj sali zgrade Vlade Crne Gore.

Opštinska delegacija Kotora u sastavu - predsjednik Jovo Bećir, sekretarka Daliborka Seferović, Vasilije Ševaljević, Olga Duhović, Anka Perović, Božidar Mašo Marković, Pero Milošević, Tripo Milošević i Gojko Kustudić.

Kongresu su je prisustovao predsjednik Vlade Filip Vujanović mnogobrojni državni funkcioneri i veliki broj gostiju iz inostranstva.

Read more: VI KONGRES SUBNOR-a I ANTIFAŠISTA CRNE GORE

LJILJA RADUNOVIĆ GOŠĆA RAZGOVORA NEDJELJOM

A17LJRADUNOVICRADIODUXPovodom Dana planete zemlje, gošća današnjih "Razgovora nedjlejom", biće Ljilja Radunović, izvršna direktorka NVO "Eko centar Delfin".

Emisiju uređuje i vodi Dušan Davidović, a početak je u 10.15 sati. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto: radiodux

CRNA GORA U RITMU EVROPE

a17predstavnici kotorVeliko finale diplomatske dječije manifestacije "Crna Gora u ritmu Evrope" održaće se u subotu 29. aprila u sportskom kompleksu ,,Verde" u Podgorici, uz prenos uživo od 17 sati na RTCG.

Na takmičenju učestvuje ukupno 21 opština Crne Gore, čiji će predstavnici/e predstaviti na jeziku zemlje Evrope koja je na početku projekta dodjeljena svakoj opštini, a čiji su ambasadori dolaskom u svaki grad posebno, imali priliku da se upoznaju i pruže podršku učesnicima.

Opštinu Kotor, čini tim od 5 predstavnika i to dva izvođača Vasilije Čolan i Veljko Vukotić, kao i plesni trio čija su imena Aleksandra Raković, Mia Rosić i Andrea Češić.

Na izboru za najljepšu pjesmu Evrope, nastupiće pod brojem dva, a predstaviće se pjesmom na finskom jeziku.

Glavna nagrada takmičenja je odlazak djece opštine u evropsku zemlju kojom se predstavljaju, ali i prihod 50% ukupnih neto sredstava.
Za predstavnike naše opštine može se glasati na sljedeći način: pošaljite SMS (na dan takmičenja) sadržaja: PJESMA (razmak) 02 NA BROJ 14941.

LUŠTICA DEVELOPMENT DONIRALA KLUPE ZA RADOVIĆE

a17RadoviciUrbani mobilijar vrijedan 2,2 hiljade eura koji je, u okviru programa društveno-odgovornog poslovanja obezbijedila kompanija Luštica Development, biće instaliran na nekoliko lokacija na području mjesne zajednice (MZ) Krtoli. Deset parkovskih klupa biće postavljeno na platoima-vidikovcima na različitim lokacijama u Đuraševićima i Radovićima.

"Četiri klupe će biti postavljene ispred doma kulture "Krsto Đurišić", a jedna na Rudinu u Đuraševićima, po jedna ispred crkve svetog Jovana i crkve svetog Ivana. Platforma na krivini Straišće na kojoj će biti postavljene dvije klupe, poslužiće i kao vidikovac i mjesto za fotografisanje. Jedna klupa u Radovićima će biti postavljena "pod kostilu", odnosno na lokaciji gdje je nekada postojala stara kostila, odnosno košćela, dok će ova na Rudinu biti postavljena ispod starog drveta murve. Zahvaljujući razumijevanju Luštica Development mi ćemo uspjeti da na neki način obnovimo i označimo stara mjesta okupljanja mještana", rekao je Ivan Starčević, predsjednik MZ Krtoli.

Read more: LUŠTICA DEVELOPMENT DONIRALA KLUPE ZA RADOVIĆE

KOTORSKE ODBOJKAŠICE PRED OPSTANKOM U PRVOJ LIGI

AODBOJKAU prvom meču baraža za popunu Prve lige odbojkašica kotorski Gimnazijalac je sinoć pred svojim navijačima pobijedio Ibar iz Rožaja 3-0. Po setovima (25:13, 25:16, 25:19).

Utakmicu u sali Gimnazije i Pomorske škole u Dobroti, gdje će večeras biti odigran i drugi meč istih rivala, sudile su Dragana Vučinić (Podgorica) i Sonja Simonovska (Bar).
Gimnazijalac: Kapisoda, Simun, Pajović, Radulović, Mičić, Kapetanović, Popović, Vukadinović, Zambelić, Radević, Reković, Ćetković. Trener: Milan Franović.
Ibar: Kardović, Sutović, Bulatović, Tarhaniš, Kujević, Hot, Husović. Trener: Isko Bećović.
Ukoliko rezultat bude 1-1 igraće se zlatni set.

VATERPOLISTI JADRANA PRVACI CRNE GORE

avater 17Jadran Carine je odbranio titulu šampiona Crne Gore u vaterpolu i četvrtu godinu zaredom je najbolji tim u državi.

Novljani su sinoć, u trećem meču finalne serije plej ofa, pred svojim navijačima, bili bolji od Budve 10-5, a trijumfovali su i u prva dva duela. Po četvrtinama 1-2, 5-0, 3-1 i 1-2.

Ekipi sa Škvera ovo je sedma titula u nezavisnoj Crnoj Gori.

Najefikasniji u timu Vladimira Gojkovića bili su Pješivac i Petković sa po dva gola, a u ekipi Draga Pejakovića istakao se Vuksanović sa tri pogotka.

Konačan plasman: Jadran Carine prvi, Budva druga, Primorac treći i Kataro četvrti.

BEZ GOLOVA U DANILOVGRADU I RADANOVIĆIMA

FUDBAL SEPT 16U 27. kolu Telekom Prve crnogorske fudbalske lige Bokelj je juče kao gost igrao sa Iskrom 0-0, a istim rezultatom završen je i duel u Radanovićima između Grblja i Mladosti.

Nakon ovog kola Grbalj je šesti na tabeli, a Bokelj jedanaesti.

Lider je Budućnost sa četiri boda više od drugoplasirane Mladosti.

Ostali rezultati: Petrovac-Budućnost 1-0, Sutjeska-Zeta 1-2, Dečić-Jedinstvo 2-1 i Rudar-Lovćen 2-0.

OMLADINCI - BOKELJ I GRBALJ

afudbalbokelj17Ovog vikenda nastavlja se takmičenje u Omladinskoj fudbalskoj ligi Crne Gore.

Omladinci Bokelja u A grupi danas od 11 sati gostuju ekipi Mladosti, a Grbalj u B grupi u Radanovićima od 16 i 30 dočekuje Rudar.

VIKEND U JUŽNOJ FUDBALSKOJ REGIJI

Afudbal-balkanska-ligaU 25. kolu Južne fudbalske regije danas od 16 sati u Tivtu se sastaju Arsenal i Hajduk.

Takođe danas od 16 sati u polufinalu Kupa "Nikša Bućin" sastaće se Sloga Stari Bar i Sloga Radovići, a pobjednik tog duela igraće u finalu sa Arsenalom 1. maja u Kotoru.

Pioniri Bokelja danas od 16 sati dočekuju Arsenal.

Pjetlići kotorskih timova ovog vikenda su slobodni.

DOBRI REZULTATI KOTORSKIH JEDRILIČARA U TIVTU

a17regATA KRSTASAIdealno vrijeme za jedrenje, velika borba, sjajno druženje i odlična organizacija obilježili su 11. Tivatsku regatu za Krstaše i Mikrotonere koja je održana u akvatorijumu Tivatskog i Kotoroskog zaliva.

Organizator je bio Jedriličarski klub Delfin iz Tivta.

Slavila je posada jedrilice „Sinji galeb" sa skiperom Ilijom Belanom, a treba naglasiti da je ostvaren najbolji rezultat u istoriji Tivatske regate.

Regatno polje odjedrili su za sat, 58 minuta i 30 sekundi.

Rekordom je obilježen Svjetski dan borbe za očuvanje planete, uz slogan regate „Čuvajmo more".

View the embedded image gallery online at:
http://www.radiokotor.info/radio/#sigFreeIdf8ee4b1670

Read more: DOBRI REZULTATI KOTORSKIH JEDRILIČARA U TIVTU

RAGBI KLUB ARSENAL NA MEĐUNARODNOM TURNIRU U MOSTARU

ragbi tivat 16Ragbi klub "Arsenal" učestvovaće danas na međunarodnom turniru sedmice u Mostaru. Turnir se igra u sklopu priprema za Jadransku ligu koja će startovati od septembra.

Osim Arsenala nastupiće i ekipa domaćina RK "Heceg", kao i ekipe RK "Ploče", RK "Invictus" (Dubrovnik) i RK "Metković".

Read more: RAGBI KLUB ARSENAL NA MEĐUNARODNOM TURNIRU U MOSTARU

SERVISNE INFORMACIJE

Letovi

Avion "Montenegroerlajnsa" sa tivatskog aerodroma za Beograd leti danas u 17 sati i 10 minuta, a „Er Srbije"
u 15.20 i u 18 sati i 30 minuta. Avioni "Montenegroerlajnsa" iz Beograda za Tivat polijeću u 9.35 i u 18.35 a "Er Srbije" u 13. 40 i u 16 sati i 55 minuta, obavještavaju iz turističke agencije „Vizin travel".

Dom zdravlja

U hitnoj službi Doma zdravlja do 19 sati radiće doktor Čobaj, do 7 sati ujutro doktorka Radonjić. U dječjem dispanzeru do 14 sati dežura doktorka Čelebić.

Vrijeme

U južnim predjelima Crne Gore danas će biti pretežno sunčano, uz umjerenu oblačnost u popodnevnim satima, ali uglavnom bez padavina. Na sjeveru umjereno do pretežno oblačno, poslijepodne mjestimično slaba kiša, u višim planinskim predjema moguće je i provijavanje snijega. Vjetar slab do umjeren, uglavnom zapadnih smjerova. Najviša dnevna temperatura vazduha od 5 do 18 stepeni.

DRUGI DAN NAUČNOG SKUPA U KOTORU

hrvati du koDanas, drugog dana naučnog skupa „Isprepleteni identiteti: Kotor, Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi", koji se održava u hotelu "Cattaro" u Starom gradu biće riječi o: Rapskom plemstvu i stanovništvu Rapske komune u kasnom srednjem vijeku, prihodima bosanskog plemstva, latinskim ispravama vladarske kancelarije Nemanjića, te o komunalnim institucijama srednjovjekovnog Kotora. Mr Jovan Martinović govoriće o kotorskoj vlasteli u 14. vijeku, Leonid Kampe o risanskim rodovima u Ilirskom grbovniku, a dr Maja Katušić imaće predavanje na temu „Društvene mreže kotorskog plemstva u 18 vijeku". Podsjetimo, organizatori dvodnevnog skupa u Kotoru su: Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Kotor u zajednici sa Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Zavodom za povijesne znanosti u Dubrovniku.

View the embedded image gallery online at:
http://www.radiokotor.info/radio/#sigFreeId61fc5b4e42

PONUDA RAZNOVRSNA, CIJENE ISTE

PIJACA 4 17Subota je, tradicionalno pazarni dan u našem gradu.

Ponuda je raznovrsna, tezge su pune, sva roba je svježa, a cijene iste u odnosu na prošlu subotu.

Cijene povrća po kilogramu su sljedeće:
Krompir stari je euro, a mladi tri, kupus, mladi luk i žućenica koštaju euro, salata i mrkva euro i po, paradjz i cvekla su dva eura, paprike su dva i po eura, rotkvice, petrusin i selen su 50 centi, a pasulj je tri eura.

Cijene voća:
Jagode su najskuplje i cijena im se kreće od dva i po do tri eura, banane su euro i po, jabuke koštaju od eura do euro i po, kruške od dva i po do tri eura, dok je limun dva eura.

Od koštunjavog voća najjeftinija je suva brusnica koja košta 6 eura, orahe i bademe danas možete naći po cijeni od 10 eura za kilogram, suvo grožđe i lješnici su 9 eura.

View the embedded image gallery online at:
http://www.radiokotor.info/radio/#sigFreeIdb694bede59

Read more: PONUDA RAZNOVRSNA, CIJENE ISTE

RADIONICA UVOD U PERMAKULTURU

A17UVOD U PERMAKULTURURadionica pod nazivom "Uvod u permakulturu" biće održana danas u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat, u organizaciji Opštine Tivat i partnera projekta StroNGO.

Radionica je namjenjena predstavnicima civilnog sektora, medija, sportskih društava, političkih partija sa teritorije opština Tivat, Herceg Novi, Budva i Kotor. Radionicu vodi Aleksandrina Vujačić, dipl. ing. el. / dizajnerka permakulture.

Cilj radionice je da se učesnici/ce upoznaju sa osnovnim principima permakulture. Za učešće se mogu prijaviti svi zainteresovani putem linka: LINK ZA UČEŠĆE U RADIONICI, dok se više informacija može dobiti slanjem mejla na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , ili pozivom na: 032 302 520.

Učešće u radionici je besplatno. Zbog ograničenog broja mjesta samo odabrani učesnici/e će biti u prilici da prisustvuju treningu. 

Read more: RADIONICA UVOD U PERMAKULTURU

EKOLOŠKE I EDUKATIVNE AKTIVOSTI NA UZGAJALIŠTU ŠKOLJKI

nevres 17Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, DOO "Školjke Boke", DOO "Boka Gard" Security, JU Gimnazija-Kotor, Osnovna škola "Narodni heroj Savo Ilić", Osnovna škola "Njegoš", te Institut za biologiju mora Kotor, u saradnji sa AD "Expo" i AD "Napredak", kao i ranijih godina, sproveli su niz značajnih društvenih, ekoloških i edukativnih aktivnosti.

Na lokaciji plantaže "Školjke Boke" Orahovac, juče su organizovane brojne kacije: čišćenje lokacije od mjesta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac, solarnih panela i objekta izgrađenog od prirodnih materijala, zidanog eksperimentalnog bazena, filtera vodocrpnika iz izvora, prekopavanje komposta organskog đubriva, sadnja drveta u moru-hidropon, te postavljanje hranilica za ptice.

Vlasnik uzgajališta „Školjke Boke" Nevres Đerić pozdravio je prisutne istakvaši da svi moramo čuvati i uljepšavati našu planetu.

View the embedded image gallery online at:
http://www.radiokotor.info/radio/#sigFreeId4d90f0a783

Read more: EKOLOŠKE I EDUKATIVNE AKTIVOSTI NA UZGAJALIŠTU ŠKOLJKI

JOKSIMOVIĆ: PLANETA ZEMLJA - JEDINA KOJU IMAMO

JOKSIMOVIC SEPT 2014Piše: dr Aleksandar Joksimović sa Instituta za biologiju mora Kotor

"Ne samo danas, već svakog dana trebamo milsiti na našu majku, Planetu Zemlju, jedinu koju imamo. Koliko toga nam je dala, mora, rijeke, jezera, planinske vrhove, kliktaj orla, treptaj brezinog lista. Da li smo mi, Homo Sapiensi, razumna bića, svjesni toga. Nažalost, svakog dana pokazujemo da ne zaslužujemo ovaj naziv, naziv razumno biće. Po onome što činimo prije bi nam odgovarao naziv Homo Gramsicus, ili gramzivo biće. Istina je, da je gramzivost veća od same pohlepe. Pohlepa jeste nešto opasno ali ne toliko koliko je gramzivost. Gramzivost proždire sve i jednog dana će proždreti i samog Homo Gramsicusa.

Prije skoro 150 godina indijanski poglavica Seatlle je upozorio bijelog čovjeka na ovu opaku bolest. On je rekao: „Mi smo dio Zemlje, i ona je dio nas. Mirisne trave naše su sestre. Jelen, pastuv, veliki orao – svi oni naša su braća. Stjenoviti vrhovi, rosa u travi, toplina ponijeva tijela i čovjek - svi pripadaju istoj porodici" Nismo poslušali rijeći ovog svetog čovjeka. Dalje je upozorio: „Čovjek se prema svojoj majci-Zemlji, i prema bratu-nebu, odnosi kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajan nakit. Njegova pohlepa će jednog dana prožderati Zemlju i ostaviti samo pustoš. Ako čovjek pljuje na Zemlju pljuje na sebe samoga. Mi znamo: Zemlja ne pripada čovjeku. Čovjek pripada Zemlji. Sve je povezano kao krv koja ujedinjuje porodicu. Sve stvari su povezane. Čovjek ne tka tkivo života, mi smo samo jedna nit u tkanju. Što god čini tkanju čini i sebi samome".

Read more: JOKSIMOVIĆ: PLANETA ZEMLJA - JEDINA KOJU IMAMO

ORGANIZOVAN PROGRAM UČLANI SE, IZABERI KNJIGU

a17nocknjige

JU Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor-Gradska biblioteka i čitaonica sa programom ''Učlani se, izaberi knjigu!'' učestvovala je u manifestaciji ''Noć knjige 2017''. Manifestacija ''Noć knjige'' se već četvrti put organizuje u Crnoj Gori sa ciljem da se podstakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog artefakta, kao i da se promovišu izdavaštvo, biblioteke, prevođenje, pisci i čitaoci. Oko 40 institucija, udruženja i organizacija obilježilo je ''Noć knjige'' u Crnoj Gori. U Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor svi zainteresovani građani juče su dobili besplatnu jednogodišnju članarinu. Novi korisnici su na poklon dobili i publikaciju iz fonda multiplikata Biblioteke.

View the embedded image gallery online at:
http://www.radiokotor.info/radio/#sigFreeId43f543c089

Read more: ORGANIZOVAN PROGRAM UČLANI SE, IZABERI KNJIGU

BESPLATAN ULAZ U NACIONALNE PARKOVE

A17LOVCENUlaz u nacionalne parkove Durmitor, Skadarsko jezero, Lovćen i Prokletije danas će biti besplatan, povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) su saopštili da će povodom obilježavanja tog važnog ekološkog datuma boravak u nacionalnim parkovima za sve ljubitelje prirode i rekreativce biti besplatan. „Nacionalni park Biogradska gora zatvoren je za posjetioce zbog odrona koji je izazvalo nevrijeme, a javnost će o njegovom otvaranju biti blagovremeno obaviještena", rekli su iz kompanije. Iz NPCG su kazali da će posjetioci imati priliku da provedu prijatno vrijeme u zaštićenim prirodnim područjima i prošetaju edukativnim i pješačkim stazama.

Read more: BESPLATAN ULAZ U NACIONALNE PARKOVE

POKRENUTI POSTUPCI ZA IZBOR DVA DEKANA

fakultet z apomorstvoUpravni odbor Univerziteta Crne Gore donio je odluke da pokrene postupke za izbor dekana Pomorskog fakulteta i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

„Odluke o pokretanju postupka za izbor dekana donesene su nakon što su se stekli svi preduslovi za ostvarivanje svih zakonskih pretpostavki u sprovođenju izbornog procesa", kazao je nakon sjednice predsjednik Upravnog odbora prof. dr Duško Bjelica.

Konkursi za izbor dekana biće objavljeni u Biltenu Univerziteta Crne Gore i u dnevnom listu koji izlazi u Crnoj Gori.

Prijave na konkurs podnose se u roku od 15 dana od dana objavljivanja konkursa u dnevnom listu koji izlazi u Crnoj Gori.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore donio je odluku o izboru vanrednog profesora dr Gorana Barovića za dekana Filozofskog fakulteta. Barović koji je i aktuelni dekan tog fakulteta bira se za mandatni period 2017-2020.

On će na dužnost stupiti 21. avgusta.

KONCERT UČENIKA MUZIČKE ŠKOLE

a17djkoncertNa lokalitetu Rimski mozaici u Risnu, danas sa početkom u 12 sati biće održan koncert polaznika muzičke škole ŠOSMO "Vida Matjan" iz Kotora.

Organizator koncerta je Turistička organizacija Kotor.

Ulaz je slobodan.

VASKRŠNJI KONCERT JEDINSTVA

A17VASKRKONCERTSrpsko pjevačko društvo „Jedinstvo" i dječji hor „Jedinstva" večeras organizuju vaskršnji koncert koji će biti održan u crkvi Svetog Nikole u Starom gradu.

Početak je u 20 sati.

KoTo(R) O KOTORU VEČERAS U NIKŠIĆU

a17ko o ko u nkPredstava "KoTo(R) o Kotoru", u režiji Petra Pejakovića i produkciji NVO „Expeditio" iz našeg grada, biće odigrana večeras u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 sati.

U predstavi igraju građani i građanke Kotora koji su u isto vrijeme i autori/ke teksta. Tema je - grad Kotor.

Ovo je deseto izvođenje predstave. 

Ulaz je slobodan.

PREDSTAVA NOVO DOBA U KC NIKOLA ĐURKOVIĆ

predstava novo doba1Predstava NOVO DOBA rađena u koprodukciji Bitef teatra - Beograd i ArtHub-a Sarajevo, prema tekstu dramaturga Vuka Boškovića, a u režiji Dina Mustafića, gostuje u velikoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković" Kotor u utorak 25. aprila u 20 sati.

Igraju: Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo.

Prodaja ulaznica, po cijeni od pet eura biće na biletarnici Kulturnog centra na dan igranja predstave od 10 do 12 i od 18 do 20 sati.

Read more: PREDSTAVA NOVO DOBA U KC NIKOLA ĐURKOVIĆ

DON ANTONIO NA SEAROCK FESTIVALU

a17Searock - Cover4Italijanski muzičar, aranžer i kompozitor Don Antonio i subotički bend Wooden Ambulance nova su potvrđena imena SeaRock festivala koji će se održati 21. i 22. jula na ljetnjoj pozornici u Kotoru.

"Don Antonio" je naziv prvog solo albuma kojeg potpisuje italijanski muzičar, kompozitor i aranžer Antonio Gramentieri, vođa benda Sacri Cuori i saradnik mnogih američkih muzičara (Hugo Race, Dan Stuart, Alejandro Escovedo....).
Album predstavlja zvučni zapis putovanja po Italiji i Mediteranu, zagledan u more, sa kopnom iza sebe i priča istinu na svom putovanju po jugu.

Read more: DON ANTONIO NA SEAROCK FESTIVALU

KUTAK ZA KLASIKU - IGOR STRAVINSKI

kutak za klasiku16Emisiju "Kutak za klasiku" slušaoci u okviru programa Radio Kotora mogu pratiti subotom od 15.30.

U emisiji koja je na programu danas na repertoaru će biti djela Igora Stravinskog, a u posljednjoj ovomjesečnoj emisiji 29. aprila "Najljepša djela za klavir".

Emisiju uređuje i vodi profesorka Liliana Radović.

ZDRAVI STILOVI ŽIVOTA ISPRED KAMELIJE

a17sckamelijaNa platou ispred Šoping centra "Kamelija" danas u 11 sati biće održana manifestacija „Zdravi stilovi života".

Predstaviće se planinarski klib Vjeverica, Triatlon klub Kotor, Avanturistički park "Ivanova Korita", klub zdravlja "Boka", butiga "O Špica", "Herbalife", "Yo", "Yoga", "Fitness, Salsa i Brazilska džiu džica".

"Ponesite sportsku odjeću, jer je subota pravi dan za trening", poručili su organizatori.

Page 1 of 359

opstina-kotor2

radiokotor160x200

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

facebook

uzivo

pele

KotorArt-logo

6170565
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
6837
5477
6837
4471018
133372
195811
6170565

Vaša IP: 54.224.207.13
Vrijeme: 2017-04-23 21:40:15
Go to top