KOKTEL U SUSRET JUBILEJU – 30 GODINA RADIO KOTORA

1aradio30g„Radio Kotor je medij, informativni centar, mjesto prihvatanja i prenosa informacija. Radio Kotor je svjedok i hroničar dešavanja u vremenu grada. Pripada gradu i njegovim građanima. Kao neumorni tragalac za istinom, postao je simbol istrajavanja i trajanja", kazala je direktorka Lokalnog javnog emitera Radio Kotor Vjera Banićević.

Pozdravljajući goste na koktelu upriličenom večeras u diskoteci Maksimus, povodom proslave 21. novembra, značajnog jubileja - tridesetog rođendana Radio Kotora, Banićević je kazala i da svečanosti, poput ove, predstavljaju istovremeno i mogućnost za profesionalnu prezentaciju medija na čijem je čelu.

„Prilika su i za susrete, poslovne razgovore, druženje, a sve sa ciljem povezivanja i saradnje kroz objedinjujući i jedinstveni koncept koji svakog od nas, kao podjednako važnog činioca društva, profesionalno obavezuje. Svi smo mi dužni da, u okvirima i djelokrugu svog institucionalnog rada i angažmana, i u domenu svojih nadležnosti, uvijek budemo u službi grada i građana", kazala je Banićević na svečanosti kojoj su pored predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića, predsjednice SO Kotor Dragice Perović, potpredsjednice opštine Kotor Ljiljane Popović Moškov, sekretarke za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelene Vukasović, brojnih zvanica iz Kotora i susjednih gradova, bivših i sadašnjih radnika, članova Savjeta Radio Kotora, prisustvovali i predstavnici opština pobratima: Stari grad Beograd, Split i Subotica.

Jubilarne nagrade povodom 30 i 20 godina rada u Radio Kotoru dobili su šef tehnike Savo Popović i glavni i odgovorni urednik Predrag Nikolić, a u penziju je ispraćena šefica računovodstva Nada Počanić.

View the embedded image gallery online at:
http://www.radiokotor.info/radio/#sigFreeId6fc943c7b0

Read more: KOKTEL U SUSRET JUBILEJU – 30 GODINA RADIO KOTORA

DAN ŠKOLE I MJESNE ZAJEDNICE RISAN

1AASCEKICDanas je u Risnu održana svečanost povodom Dana Osnovne škole „Veljko Drobnjaković" i ove Mjesne zajednice.

,,Pred nama je godina koja će biti puna izazova što se tiče nastave i vannastavnih aktivnosti. Trudićemo se da budemo što uspješniji, da djeca ponesu što bolje utiske iz škole i dočekaju i ljeto sa osmjesima na licima", poručio je direktor ove obrazovne ustanove Dragutin Šćekić na svečanosti u školskoj sali.

Šćekić je uručio nagrade odličnim učenicima kao i nagradu za đaka generacije za proteklu školsku 2016/2017. koji je dobio Nikita Badikov .

Ispred Mjesne zajednice Risan obratila se Biljana Mršić koja je kazala da je OŠ „Veljko Drobnjaković" mala škola u čijim klupama su rasli veliki ljudi i učenici, sa velikim pogledima, stremljenjima i životnim ostvarenjima.

Read more: DAN ŠKOLE I MJESNE ZAJEDNICE RISAN

ČESTITKA GRADONAČELNIKA JOKIĆA POVODOM DANA OPŠTINE KOTOR

1aajokic211117Povodom Dana opštine Kotor, čestitku sugrađanima uputio je gradonačelnik Vladimir Jokić:

"Poštovani sugrađani, 

Najsrdačnije vam čestitam 21. novembar – Dan opštine Kotor.

Praznik proslavljamo poštujući uspomenu na datum kada su prije 73 godine borci II Dalmatinske i I Bokeljske brigade, doprinoseći opštem slomu fašizma, Kotoru i Boki podarili najdragocjeniji poklon – slobodu.
Njegujući antifašističke vrijednosti, imamo obavezu da stvaramo društvo i grad u kojem će svaki pojedinac moći da pronađe svoje mjesto i mogućnost da gradi prosperitetnu budućnost.
Takođe, iskrene čestitke upućujem i svim našim sugrađanima koji slave Aranđelovdan i Gospu od zdravlja.
Još jednom, uvaženi sugrađani, srdačno vam čestitam Dan oslobođenja Kotora. 

S poštovanjem, PREDSJEDNIK Vladimir Jokić."

PREDSJEDNIK JOKIĆ PRIREDIO PRIJEM ZA UČENIKE I STUDENTE

1aaprijemucenika201117Povodom 21. novembra Dana Opštine Kotor, predsjednik Vladimir Jokić, sa predsjednicom Skupštine Opštine Dragicom Perović i sekretarkom Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelenom Vukasović, priredio je danas tradicionalni prijem za najbolje učenike i studente.

"Prijemu su prisustvovali: Kristina Kamenarović i Milan Roganović (OŠ "Njegoš"), Jovana Dojčinović i Dora Ljutić (OŠ "Savo Ilić"), Ekaterina Prokhorova i Andrea Čavor (OŠ "Ivo Visin"), Nađa Stanković i Ljiljana Grivić (OŠ "Nikola Đurković"), Lana Katurić i Dejan Guveljić (OŠ "Veljko Drobnjaković"), Marija Đokić i Marko Vukosavljević (Resursni centar za sluh i govor "Dr Peruta Ivanović"), Maria Rajman, Katarina Živković i Andra Pavićević (Gimnazija), Iliana Bakmaz i Matija Živković (Pomorska škola), Boško Tujković i Nađa Janković (Muzička škola "Vida Matjan"), Dimitrije Čvorović i Tamara Jeremić (Fakultet za pomorstvo), Mileva Manojlović i Irena Lazović (Fakultet za turizam). Predsjednik Jokić je đacima i studentima čestitao na postignutom uspjehu i naglasio da će lokalna uprava pružati maksimalnu podršku mladima" – stoji u saopštenju Stručne službe predsjednika Opštine Kotor.

DANAS U KOTORU POLICIJSKI PRETRESI NA ŠEST LOKACIJA

1APRETRES FOTO VIJESTIPripadnici crnogorske policije po naredbi kotorskog suda su izvršili pretrese na šest lokacija u Kotoru i uhapsili M.Č., zbog sumnje da je nedozvoljeno držao oružje i eksplozivne materije, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave policije.

Policija je pretresla objekte koje koriste Saša Ivanović, Nedjeljko Bulatović, Branko Krivokapić, Milan Đurđulov, Dejan Božić i Milutin Cotar i privela ih.

„U pretresima je pronađeno i oduzeto šest vozila, među kojima su i vozila visoke klase, marke "BMW"; "Audi", "Peugeot",16 mobilnih telefona i veći broj SIM kartica različitih mobilnih operatera, pet lap top računara, dva pištolja, sprej – suzavac, pancir, više potvrda o prijemu i predaji novca na iznose od 13.000 eura i 12.000 eura i izjava o pozajmici novca na 20.000 eura", saopšteno je iz Uprave policije.

Foto: Vijesti

Read more: DANAS U KOTORU POLICIJSKI PRETRESI NA ŠEST LOKACIJA

PROGRAM PROSLAVE DANA OPŠTINE KOTOR

1AAPROGRAMPROSLAVE17Program proslave Dana opštine Kotor 21. novembra:

 

Danas u 10 sati u sali Opštine Kotor biće održan prijem učenika i studenata.

Sat kasnije u sali Kulturnog centra biće odigrana predstava učenika Srednje pomorske škole i Gimnazije pod nazivom „Snaga ljubavi".

U 17 sati u sali risanske Osnovne škole „Veljko Drobnjaković" biće priređena svečanost povodom proslave Dana ove obrazovne ustanove i Dana Mjesne zajednice Risan. U isto vrijeme u izložbenom prostoru Istorijskog arhiva Kotor biće održana video prezentacija pod nazivom „Kotor u dokumentima Istorijskog arhiva".

U 18 sati u Pomorskom muzeju biće promovisana knjiga „Lav Svetog Marka, simbol Serenissime, predstavljen u umjetnosti grada Kotora", autorke Radojke Abramović.

U 20 sati održaće se solistički koncert srpske operske primadone Jadranke Jovanović, čime će biti otvorena Kotorska koncertna sezona, u Crkvi Svetog Duha.


Sjutra, na Dan opštine Kotor u 8 sati Gradska muzika će, po običaju, obići grad. Pola sata kasnije, u sali Opštine Kotor, biće priređen prijem članova Gradske muzike. U 9 sati i 30 minuta prijem će biti upriličen i za članove Bokeljske mornarice. U 10 sati će biti organizovano polaganje vijenaca na spopenik palim borcima u Risnu. U 11 sati i 15 minuta ispred zgrade Opštine Kotor biće predat svečani raport i zastava Bokeljske mornarice. Polaganje vijenaca na spomenik palim borcima u Parku slobode biće u 11 sati i 30 minuta. U podne će na glavnom gradskom trgu Bokeljska mornarica odigrati tradicionalno kolo. U 13 sati u sali Kulturnog centra „Nikola Đurković" počeće svečana sjednica Skupštine Opštine Kotor.
U srijedu 22. novembra u 19 sati u kinu „Boka" biće promovisana publikacija „Dobrotske pjesmarice" Aleksandre Tomović.
U petak 24. novembra u Crkvi Svetog Duha biće promovisana druga knjiga „Dva minuta Kotora" u izdanju Lokalnog javnog emitera Radio Kotor DOO. U 20 sati u sali Kulturnog centra „Nikola Đurković" biće odigrana predstava „Hipertenzija" Yugoarta Beograd, nastala prema tekstu Svetislava Basare koji potpisuje i režiju, a u kojoj igraju Branislav Bane Trifunović i Predrag Ejdus.
Program povodom proslave Dana opštine Kotor završava se u ponedjeljak 27. novembra koncertom kvarteta Beogradske filharmonije u katedrali Svetog Tripuna sa početkom u 20 sati.

DOM ZDRAVLJA - PATRONAŽNA FIZIKALNA TERAPIJA

1DOM ZDRAVJA 17Patronažna služba Doma zdravlja Kotor počela je da sprovodi fizikalnu terapiju u domu pacijenta.

Patronažna služba namijenjena je pacijentima koji, zbog prirode bolesti, stanja, povrede ili prisutnog bola, nisu u mogućnosti da dođu do Doma zdravlja da dobiju zdravstvenu uslugu. U tom cilju Dom zdravlja Kotor organizovao je patronažnu službu liječenja i rehabilitacije u domu pacijenta.
Patronažna fizikalna terapija sprovodiće se kod pacijenata kao nastavak rane rehabilitacije započete u bolničkim uslovima (SB Risan i OB Kotor), kao i članovima Udruženja paraplegičara Kotor. Boravak u bolničkim uslovima često je nedovoljan da bi se posltigli rezultati potrebni za samostalno obavljanje dnevnih aktivnosti, te je nastavak rehabilitacije potrebno sprovesti u kućnim uslovima, uz pomoć patronažnog terapeuta.

Read more: DOM ZDRAVLJA - PATRONAŽNA FIZIKALNA TERAPIJA

DIO GRBLJA I DOBROTE BEZ STRUJE

1grbaljZbog planiranih radova na mreži danas će od 9 do 11 sati bez struje ostati: Grbalj, Radanovići, Petoselica, Kovačko Polje, Glavatske kuće, dio Gornje Lastve, Pobrđe, Ukropci, Bratešići i Gorovići, dok će u periodu od 9 do podneva bez napajanja električnom energijom ostati domaćinstva u Dobroti odnosno dio potrošača u naselju Sveti Stasije – saopšteno nam je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Navedeni radovi se izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom, a u slučaju loših vremenskih uslova biće odgođeni.

U CRNOJ GORI 15 HILJADA MALIŠANA ŽIVI U SIROMAŠTVU

1aaDan djetetaDanas se obilježava Svjetski dan djeteta.

U Crnoj Gori više od 15.000 djece živi u siromaštvu. Najviše ih je u porodicama sa troje i više djece, bez zaposlenih, u porodicama korisnika materijalnog obezbjeđenja, to su djeca samohranih roditelja, bez odgovarajuće roditeljske brige, djeca s teškoćama u razvoju i djeca romske nacionalne manjine, saopšteno je iz Banke hrane.

Iz ove NVO podsjećaju da je 2012. godine urađena prva studija UN o siromaštvu djece u Crnoj Gori koja je, podsjećaju, pokazala da u siromaštvu najviše žive djeca.

"Ostaviti djecu da žive u siromaštvu, ne pomoći im, ne dati im podršku vrlo često može voditi tome da ta djeca ostanu živjeti u siromaštvu, da odrastu u ljude koji nemaju radnu kvalifikaciju, koji nemaju zvanje koje će im omogućiti pronalazak posla koji će im osigurati pristojnu platu od koje mogu živjeti. Tako se stvara ciklično siromaštvo koje se prenosi sa generacije na generaciju", navodi se u saopštenju Banke hrane.

Oni ističu da mnogo djece u Crnoj Gori živi u takozvanom relativnom siromaštvu, što objašnjavaju, znači da je životni standard djeteta daleko od onog što se smatra normalnim stilom života djece u društvu.

Read more: U CRNOJ GORI 15 HILJADA MALIŠANA ŽIVI U SIROMAŠTVU

OKRUGLI STO O NAUČNOISTRAŽIVAČKOJ DJELATNOSTI

1aapodgoricaMinistarstvo nauke, upućuje javni poziv naučnoj i stručnoj javnosti, naučnoistraživačkim ustanovama i ustanovama visokog obrazovanja, privrednim subjektima, nevladinim organizacijama, građanima i svim zainteresovanim subjektima, za učešće na Okruglom stolu o inoviranom Nacrtu Strategije naučnoistraživačke djelatnosti (2017-2021) s Akcionim planom. Okrugli sto će se održati u petak, 24. novembra 2017. godine u Ministarstvu nauke, Rimski trg b.b. Podgorica, sala za sastanke, s početkom u 10 časova. Nacrt Strategije je dostupan na sajtu Ministarstva nauke, na sljedećem linku: http://www.mna.gov.me/vijesti/178652/Najava-Javni-poziv-za-ucesce-na-Okruglom-stolu-o-inoviranom-Nacrtu-Strategije-naucnoistrazivacke-djelatnosti-2017-2021-s-Akcioni.html" – obavještavaju iz pr službe Ministarstva nauke.

Foto: internet

PEDESET GODINA AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV RAKA U CRNOJ GORI

1aacdpr1117Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa firmama Studio Mouse, Primodesign i Montenegro Metropolis Media, postavilo je plakat – poster „50 godina aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori" na lokacijama na jugu Crne Gore gdje je to bilo moguće (Bar, Budva i Kotor). Povod je obilježavanje nastanka Društva Crne Gore za borbu protiv raka koje je osnovano u današnjoj Podgorici - 1967. godine.

"To znači naravno da se ove godine navršava pola stoljeća aktivnosti u borbi protiv raka kod nas. Posteri koji su postavljeni na predviđenim mjestima, tzv panoima - City Light, podsjećaju na pedeset godina aktivnosti u borbi protiv raka, kako starog Društva, tako i njegovog nasljednika Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR). Oni istovremeno osim podsjećanja imaju zadatak da opomenu i pozovu građane da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće.
Prvi predsjednik Društva bio je Akademik Ljubomir Rašović, potpredsjednici dr Nikola Ivović i Milo Kralj, a sekretar dr Petar Martinović. Upravni odbor su sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti toga vremena (ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturnjaci ..., među kojima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović, dr Bećko Lakić i drugi).

Read more: PEDESET GODINA AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV RAKA U CRNOJ GORI

UBNOR I GIMNAZIJA - KVIZ CRNA GORA I NJENA SLOBODA

1aakvizTradicionalni kviz o NOB-u i istoriji Crne danas je održan u prostorijama Gimnazije Kotor. Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor zajedno sa Gimnazijom Kotor organizovali su kviz na temu CRNA GORA I NJENA SLOBODA koji je obuhvatio cjelokupnu istoriju Crne Gore sa akcentom na period II Svjetskog rata.

"Profesori istorije: Miroslav Kilibarda i Tatjana Zambata pripremili su tri fantastične ekipe za ovo takmičenje. Prvu ekipu činili su učenici III1 razreda to su: Ksenija Tešović, Filip Rajman i Veljko Adžić, druga ekipa je bila sačinjena od učenika različitih razreda a sačinjavali su je: Dragan Stjepaničić, Miladin Zeković i Jovana Subotić, a razred II 2 predvodili su: Jovan Kašćelan, Miloš Kašćelan i Stefan Lazarević. Svaka ekipa je odgovarala na po deset pitanja. Pitanja su pored razdoblja iz II Svjetskog rata sadržala i razdoblja od samog nastanka Cene Gore.

Najbolje znanje pokazali su učenici II 2 razreda Jovan Kašćelan, Miloš Kašćelan i Stefan Lazarević, koji će 25.11.2017.godine učestovati na republičkom takmičenju čiji je domaćin Gimnazija Stojan Cerović iz Nikšića.

Svim učesnicima takmičenja i njihovim profesorima obratio se predsjednik udruženja Jovo Bećir koji se zahvalio na nesebičnoj saradnji zahvaljujući kojoj se mlade generacije upoznaju sa slavnom istorijom NOB-e, i očuvanja antifazma koji je naš amanet i koji se treba prenositi mladim generacijama. Tom prilikom svim učesnicima uručene su knjige sa tematikom slavne prošlosti Crne Gore" – stoji u saopštenju Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor.

POVEĆATI BROJ DOBROVOLJNIH DAVALACA

Klub dobrovoljnih davalaca krvi Kotor organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi zaposlenih Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota.

Akcija ce biti odrzana danas. od 10-12h u prostorijama jedinice za transfuziju Opste bolnice u Kotoru.

„Prema podacima Zavoda za transfuziju krvi, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori iznosi skoro 2,8 odsto, a od toga je 42 odsto dobrovoljnih davalaca, a 58 odsto „porodičnih" davalaca". Radi se na na tome da se smanji broj porodičnih davalaca, koji daju krv po pozivu i često neredovno, a poveća broj dobrovoljnih davalaca koji daju krv redovno u slobodno vrijeme i tokom akcija davanja krvi iz razloga što je neophodno povećati rezerve krvi. Krv koja se daruje mora da prođe proces analize na nekoliko zaraznih bolesti za šta je potrebno vrijeme, a svi znamo koliko je nekad neophodno da pacijent hitno primi transfuziju krvi. Zato važi pravilo "da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv".

Read more: POVEĆATI BROJ DOBROVOLJNIH DAVALACA

KOTOR U DOKUMENTIMA ISTORIJSKOG ARHIVA

1aako u dokumentima arhiva''Kotor u dokumentima Istorijskog arhiva'' - naziv je video izložbe koja će povodom proslave Dana oslobođenja Kotora biti upriličena u izložbenom prostoru Istorijskog arhiva u Starom gradu danas u 17 sati.

Kako navode u Istorijskom arhivu, cilj je da se kroz arhivska dokumenta iz njihovih fondova i zbirki prikaže socijalni, ekonomski, kulturni i umjetnički razvoj Kotora u vremenskom razdoblju od 1309. do 1945. godine.

Na prezentaciji će govoriti arhivistkinje Tina Ugrinić i Jelena Strahinja.

KONCERT JADRANKE JOVANOVIĆ U CRKVI SVETOG DUHA

1aajadrankajovanovicPovodom proslave i obilježavanja Dana opštine Kotor, danas u 20 sati u Koncertnoj dvorani - crkva Sv. Duha, biće održan Svečani koncert poznate primadone i operske dive Jadranke Jovanović koja je nastupila na preko 120 svjetski poznatih scena i koncertnih dvorana.

U dosadašnjoj 37 godina dugoj karijeri ostvarila je 2140 nastupa i potvrdila respektabilan ugled u svjetskim umjetničkim krugovima.

Sarađivala je sa svjetski poznatim dirigentima (Klaudijom Abadom, Rikardom Šaijem, Ričardom Boningom, Rikardom Mutijem, Antonijom Gvadanjom, Mauricijom Arenom...) i istaknutim pjevačima (Plasidom Domingom, Hozeom Karerasom, Peterom Dvorskim, Hozeom Kurom, Ruđerom Rajmondijem, Rokvelom Blejkom, Pjerom Kapučilijem, Đuzepeom Đakominijem, Bonaldom Đajotijem, Dimitrom Petkovim, Anđelom Romerom, Nikolom Martinučijem...) i otpjevala je preko 70 uloga iz opera i vokalno-instrumentalnih djela, od kojih su najupečatljivije: Abigaila, Pepeljuga, Santuca, Eboli, Karmen, Amneris, Đovana Sejmur, Princeza de Bujon, Adalđiza, Izabela, Preciozila, Grofica Marica, Silva, Komponist, Verdijev „Rekvijem"...

Read more: KONCERT JADRANKE JOVANOVIĆ U CRKVI SVETOG DUHA

PROMOCIJA KNJIGE RADOJKE ABRAMOVIĆ U PALATI GRGURINA

1aavizantPromocija knjige „Lav Svetog Marka, simbol Serenissime, predstavljen u umjetnosti grada Kotora" autorke Radojke Abramović biće organizovana danas sa početkom u 18 sati u Palati Grgurina.

O knjizi će govoriti direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Andro Radulović, don Anton Belan, mr Jovan Martinović i autorka.

U muzičkom dijelu programa učestvovaće: profesorka klavira Lidija Molčanova i profesorka violine Nevila Klakor.

Promocija se organizuje u okviru Proslave Dana Opštine Kotor.

PREDSTAVA SNAGA LJUBAVI U KULTURNOM CENTRU

1aaSNAGA LJUBAVI - PLAKATSNAGA LJUBAVI – naziv je predstave koju će izvesti volonteri kotorske Kancelarije za prevenciju narkomanije (učenici Gimnazije i Srednje pomorske škole) u velikoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković" danas u 11 sati.

Učenike su spremale profesorice Dragana Franić i Milica Mrdak.

Scenario je napisala Sanela Spahić, a igraju: Dušan Lučić, Kristina Radulović, Katja Fabian, Hasan Kurti, Igor Šekarić, Nikola Katić, Nikola Vasiljević, Željka Drinčić, Amer Hadžić, Petar Đolović, Aleksandra Benusi, Martin Krivokapić i Sanela Spahić.
Narator: Emilija Burić.

Ulaz je slobodan.

PROMOCIJA PUBLIKACIJE DOBROTSKE PJESMARICE

1aadobrotske pjesmaricePovodom proslave 21. Novembra - Dana opštine Kotor u kotorskom kinu „Boka" u Starom gradu u srijedu 22. novembra će sa početkom u 19 sati biti održana promocija publikacije "Dobrotske pjesmarice" autorke Aleksandre Tomović.

Na promociji će pored autorke, govoriti Ružica Danilović i Jasmina Bajo.

Organizator je JU Kulturni centar "Nikola Đurković" / Gradska biblioteka i čitaonica uz podršku Ministarstva kulture u Vladi Crne Gore.

ORGANIZACIJA BORACA NOR-a ODAJE POŠTU PALIM BORCIMA

a17borciorganizOpštinski odbor Organizacije boraca NOR-a 1941-1945 Kotor će sjutra u 11 sati položiti cvijeće na spomenik u parku Slobode - palim za Jugoslaviju, a prethodno i na spomen obilježje u Parku Risan u 9.30.

„Pozivamo borce NOR-a, rodbinu palih boraca i sve građane da zajednički odamo poštu i zahvalnost borcima i žrtvama fašizma" – poručuju iz Organizacije boraca NOR-a 1941-1945 Kotor.

UBNOR - POLAGANJE CVIJEĆA NA SPOMENIKE U RISNU I PARKU SLOBODE

1aaborci301017Povodom Dana opštine Kotor i Dana Oslobođenja Kotora delegacija Udruženja boraca NOR-a i antifašista-Kotor sjutra će u 9 sati položiti cvijeće na spomenik u Risnu i odati poštu poginulim rodoljubima iz ovog kraja.

Istog dana delegacija UBNOR-a i antifašista Kotor u 10 sati položiće cvijeće na spomenik palim borcima u Parku slobode.

"Nakon polaganja cvijeća i odavanja pošte svečanost će se nastaviti u prostorijama UBNOR-a i antifašista Kotor u Starom gradu. Ovom prilikom pozivamo sve članove i simpatizere da svojim prisustvom uveličaju ovu svečanost" – poručuju iz Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor.

RASPORED BOGOSLUŽENJA POVODOM BLAGDANA GOSPE OD ZDRAVLJA

gospa od zdr net 16Iz Župnog ureda Kotorske biskupije obavještavaju o rasporedu bogosluženja povodom blagdana Gospe od Zdravlja:

Danas u 15:00 sati u crkvi Gospe od Zdravlja krunica i litanije.

Sjutra na blagdan Gospe od Zdravlja - svete Mise će biti u 5 (zavjetna sv Misa), 8 i 10 sati.

Poslije podne krunica i svečana sv. Misa u 15:00 sati.

RADIO TIVAT PROSLAVIO 35. ROĐENDAN

1aradiotivatU prisustvu brojnih gostiju u hotelu “Palma” sinoć je održana svečanost povodom 35 godina postojanja i rada Radio Tivta.
Na svečanosti su govorili predsjednica Opštine dr Snežana Matijević i direktor radija Dragan Popadić, a program je vodio prvi direktor ove kuće Mašo Čekić.
 
Rođendansku tortu su presjekli bivši i sadašnji urednici Radio Tivta  Mašo Čekić, Blaženka  Vučurović, Neven Staničić,  Zora Krstović i Dragan Popadić.
 
“Vi ste nastavljači tradicije profesionalnog novinarstva, koje već tri ipo decenije predano bilježi tivatsku stvarnost. Mašo Čekić, Neven Staničić, Blaženka Vučurović postavili su temelje koje Dragan Popadić kao direktor Radija uspješno nadograđuje.
 
Svi smo svjedoci da svakog dana u Tivtu postoji mnogo događaja koje treba ispratiti, mnogo tema o kojima građani žele i moraju da znaju.  
Read more: RADIO TIVAT PROSLAVIO 35. ROĐENDAN

PREDSTAVA DAR U HERCEG NOVOM

1aadarhnU saradnji sa Sekretarijatom kulture i obrazovanja Opštine Herceg Novi i Javnom ustanovom kulture "Herceg fest" u četvrtak 23. novembra će sa početkom u 20 sati na sceni dvorane "Park" biti odigrana predstava "Dar", rađena po tekstu glumice Milene Đorđević, a u režiji Miloša Đorđevića. Predstava je dio šireg društveno-angažovanog projekta koji za cilj ima upoznavanje javnosti sa autizmom, a izvodi je pozorišna trupa "Ura" iz Beograda. Igraju: Stojan Đorđević, Milena Đorđević, Milan Kovačević, Boba Latinović, Maja Ranđić i Zorana Bećić.

"Komad Dar prikazuje dječaka Kostu i njegovu porodicu od njegovog rođenja do puberteta. To je priča o ljubavi, različitostima i prihvatanju sebe i drugih. Kosta je poseban i drugačiji. On ima dar. Naučiće svoju porodicu da ponovo voli, okupiće ih i vratiti pravim vrijednostima, a sve nas podsjetiti na smisao našeg postojanja na svijetu. Kroz predstavu na nesvakidašnji, duhovit i dirljiv način publika će moći da podsjeti sebe da treba malo usporiti u životu, ali i gledati u one do kojih nam je stalo, da je trenutak taj koji čini život ljepšim i da ga ne treba propuštati. Nakon predstave će biti održana interaktivna tribina o socijalizaciji djece sa autizmom, sa učesnicima: Milena Đorđević, autor teksta, Svetlana Vukašinović i Ivan Ljesar, defektolozi i Miroslav Koprivica, roditelj djeteta sa autizmom" – saopšteno je iz JUK "Herceg fest".

OPŠTINA TIVAT NAGRADILA NAJBOLJE TIVATSKE SPORTISTE

Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat organizovao je, po prvi put dodjelu godišnjih priznanja za najuspješnije sportiste. U multimedijalnoj sali Opštine Tivat održan je danas prijem na kojem su dodjeljena priznanja za najuspješnije, i to u pet kategorija.

U kategoriji „perspektivni sportista", Savjet za sport se nije mogao odlučiti za samo jednog mladog sportistu, pa je nagrada otišla u ruke džudistkinje Milane Stevanović, osvajačice preko 50 medalja i kik boksera Luke Perišića, prvaka Balkana. U kategoriji „zaslužni sportski radnik za 2017 godinu" za najboljeg je izabran Boris Pean, dugogodišnji sportista i sportski radnik, koji već 50 godina doprinosi razvoju sporta u Tivtu. Najbolji trener za 2017 godinu je Dejan Stjepčević, koji je ove godine kao selektor reprezentacije Crne Gore u bućanju donio mnoštvo medalja sa domaćih i inostranih takmičenja. Najbolji sportski klub u Tivtu za 2017. godinu je rukometni klub „Partizan 1949" koji je osvojio prvenstvo u rukometu u seniorskoj konkurenciji.

Read more: OPŠTINA TIVAT NAGRADILA NAJBOLJE TIVATSKE SPORTISTE

BOKELJ DO TRIJUMFA U FINIŠU

1Abokelj zora nov 2012Fudbaleri Bokelja pobijedili su juče u Petrovcu ekipu Cetinja 1-0, u meču 16. kola Druge crnogorske lige.

Strijelac pobjedonosnog gola za Kotorane bio je Lazar Pajović u posljednjim trenucima meča.

Vodeće Berane poraženo je u Bijelom Polju od Lovćena 1-0, a Mornar je u Baru istim rezultatom savladao bjelopoljsko Jedinstvo.

Mladost Lješkopolje je u podgoričkom naselju Stari aerodrom bilo bolje od Otrant Olimpika 2-1.

Ibar je u Rožajama pobijedio plavsko Jezero 1-0, dok je Igalo kao domaćin trijumfovalo u duelu sa Čelikom 3-1.

Mornar je prvi na tabeli sa 32 boda, koliko ima i drugoplasirano Berane sa slabijom gol razlikom.

Mladost je treća sa 31, četvrti Lovćen sa 29, a Bokelj peti sa 28.

VIKEND U JUŽNOJ FUDBALSKOJ REGIJI

FUDBAL UTAKMICAU 9. kolu Južne fudbalske regije za seniore Hajduk je kao domaćin pobijedio Slogu iz Starog Bara 1-0 golom Nikole Bakovića.

Bokelj 2 sjutra od 13 sati ugostiće u Kotoru Slogu iz Radovića, dok je duel Petrovac 2-Arsenal na programu u četvrtak 23. novembra od 13 i 30.

U 8. kolu Kadetske lige Južne regije Grbalj je kao gost savladao Lovćen 1-0, a gol je postigao Vlado Bogetić.

Pjetlići Grblja bili su bolji od Otrant Olimpika 7-0, dok su pioniri dva kluba su odigrali 2-2.

Pjetlići i pioniri Bokelja igraće sa Arsenalom u Tivtu u četvrtak 23. novembra od 11 i 13 sati.

DVIJE POBJEDE MLADIH KOTORSKIH KOŠARKAŠA

1akosarka17Minulog vikenda aktivne su bile mlađe kategorije košarkaškog kluba Kotor.

Rezultati:
Pioniri, VII kolo
KK Antivari - KK Kotor 39:60 (13:7; 11:15; 5:22; 10:16)

Strijelci za ekipu Kotora: Marko Petrović 5, Andrija Begović 21, Ivan Vavić 4, Maksim Vukčević 5, Marko Nikolić 10, Nikola Beljkaš 10, Nemanja Knežević 5

Mlađi pioniri, VI kolo
KK Ulcinj - KK kotor 25:52 (12:16, 5:16, 2:16, 6:4)

KK Kotor: Aljoša Drašković 14, Aleksandar Rili 8, Petar Jakovljević 10, Veljko Perunović 4, Božidar Milovanović 8, Miloš Kovačević 6, Martin Lompar, Pavo Vičević, Miloš Ivanović, Srđan Rakočević, Miodrag Gašić

Kadeti Kotora večeras od 20 i 45 u sali škole Njegoš na Benovu dočekuju As iz Herceg Novog.

„Pozivamo sve ljubitelje košarke da svojim prisustvom podrže naše kadete do nove pobijede", saopšteno je iz KK Kotor.

AS BOLJI OD RISNA

1akosarka0409Pioniri košarkaškog kluba Risan minulog vikenda izgubili od Asa iz Herceg Novog 106-48.

Koševe za Risan postigli su Miailović Mihailo 20, Nikolić Ognjen 20, Dubljević Dalibor 4, Matković Marko 3 i Kovačević Aleksa 1.

U narednom kolu pioniri Risna igraju protiv Pro Basketa.

SERVISNE INFORMACIJE

SERVISNE INFORMACIJEUdruženje boraca NOR-a
Povodom Dana opštine Kotor i Dana oslobođenja Kotora, delegacija Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor sjutra u 9 sati položiće cvijeće na spomenik u Risnu i odati poštu poginulim rodoljubima iz ovog kraja.
Istog dana, delegacija UBNOR-a i antifašista Kotor u 10 sati položiće cvijeće na spomenik palim borcima u kotorskom Parku slobode.

Javna rasprava o budžetu
Budžet Opštine Kotor za 2018.godinu nalazi se na javnoj raspravi. Centralna javna rasprava biće održana u srijedu 22.novembra od 17 sati u zgradi Skupštine opštine Kotor.

Radovi na javnoj rasvjeti
Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora do 7.decembra izvodi radove na izgradnji javne rasvjete pored magistralnog puta od Kavalina do Ljute.
U tom periodu saobraćaj će se odvijati u jednom smjeru, što će biti regulisano postavljanjem semaforske signalizacije.

Letovi
Avion „Montenegrperlajnsa" iz Tivta za Beograd leti u 7.30 i u 13.50, a „Er Srbije" u 15.10. Iz Beograda za Tivat „Montenegroerlajns" polijeće u 8.55 i u 15.15, a let aviona „Er Srbije" zakazan je za 13.35, obavještavaju iz turističke agencije „Vizin travel".

Kino

Film „Pedeset nijansi crne" biće prikazan u kinu "Boka" sjutra od 19 sati i 22. i 23. novembra od 20 sati.

Dom zdravlja

U opštoj službi Doma zdravlja u Dobroti do 14 sati rade doktorke Radošević, Maslovar i Božović, od 8 do 12 sati doktorka Perović, a od 14 do 21 sat biće doktorka Perović i doktor Maslovski.
U hitnoj službi do 19 sati ujutru biće doktorka Radonjić, od 19 do 7 sati ujutro doktorka Uljarević.
U dječjem dispanzeru do 14 sati rade doktorke Mačić i Čelebić, a od 14 do 21 doktorka Đurović.
U Domu zdravlja u industrijskoj zoni do 14 sati radi doktorka Popović, a u Risnu doktorka Bakić. U ginekološkoj ambulanti dežuran je doktor Vučetić.

Vrijeme
Danas će, prema riječima meteorologa, biti pretežno sunčano. Na sjeveru umjereno do pretežno oblačno, mjestimično slab snijeg, a od sredine dana postepeno razvedravanje. Vjetar mjestimično pojačan i jak, sjevernih smjerova, u popodnevnim satima će oslabiti. Najviša dnevna temperatura vazduha od -1 do 15 stepeni.

PROMOVISANA KNJIGA POEZIJE BOŽIDARA MAŠA MARKOVIĆA

1ABECIRUdruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor sinoć je u prepunoj tvrđavi "Trojica" održalo veče posvećeno Božidaru Mašu Markoviću i promociji njegove knjige poezije „Ne daj se i ne klecaj voljena Crna Goro".

"Goste i prijatelje pozdravio je predsjednik UNBOR-a i antifašista Kotor Jovo Bećir: 

Uvazene dame i gospodo, drugarice i drugovi, Crna Gora je ostala bez velikog patriote ,,CPC bez svog dobrotvora, Matica Crnogorska bez svog poklonika, a druge crnogorske organizacije bez iskrenog prijatelja i pouzdanog aktiviste smrću Maša Markovića.

Mašo je rođen u Podgorici 1928 godine gdje je završio i osnovno školovanje ,Gimnaziju je završio u Kotoru a Pravni fakultet u Zgrebu. Mašo se kao mladić od 12 godina prijavio u partizane, ali biva vraćen zbog svoje mladosti. 1944 stupa u partizane u Petu proletersku brigadu,IV bataljon. Cjelokupna porodica bila mu je izložena teroru domaćih izdajnika pa su morali preko Tuzi , gdje im je jedan Albanac dao besu , prebjegli u Albaniju. Radio je diljem ondašnje Jugoslavije na odgovornim i stručnim mjestima od Kotora, Zvečana , Beograda i drugdje. Ponovo se vratio svom Kotoru gdje je ostao do svoje smrti. I oni Kotorani koji ga ne pampte iz tog vremena ,upoznali su ga nakon njegovog definitivnog dolaska u svom Kotoru i Crnu Goru , kao aktivistu, učesnika u svim organizacijama , udruženjima i akcijama kojima se provomisala borba za samostalnu Crnu Goru. Jedan je od osnivača i utemeljivača UBNOR-a i Antifašista KOTOR, njegov prvi predsjednik,član Matice crnogorske , član crkvenog odbora CPC, član IO i OO DPS Kotora , član GO i SUBNORA i antifašista Crne Gore.

Read more: PROMOVISANA KNJIGA POEZIJE BOŽIDARA MAŠA MARKOVIĆA

OTVORENA IZLOŽBA KOTORSKI VIZUELNI UMJETNICI 2017

1aagalerija1811Izložba „Kotorski vizuelni umjetnici 2017" otvorena je sinoć u renoviranom prostoru Gradske galerije.

Prisutne je naprije ispred organizatora pozdravila istoričarka umjetnosti Tatjana Kriještorac.

,,Gradska galerija već dvanestu godinu za redom organizuje ovu izložbu kao poklon gradu. Pravo učešća imaju akademski umjetnici koji su rođeni ili su jedan dio svog života i rada posvetili Kotoru. Tročlani stručni žiri odlučuje o učešću i dodjejuje nagradu za najbolji likovni rad nastao u Kotoru u godini na izmaku. Ove godine uveli smo i novinu, u saradnji sa Radio Kotorom koji ove godine proslavlja 30 godina postojanja, dodjeljujemo i nagradu publike", dodala je Kriještorac.

Zatim se obratila direktorica Kulturnog centra ,,Nikola Đurković" Marija Bernard koja je istakla da joj je posebno je zadovoljstvo što kotorski umjetnici imaju priliku da prvi izlažu svoja djala u renoviranoj i osavremenjenoj galeriji.

Direktorka Radio Kotora Vjera Banićević uručila je nagradu slušalaca pod nazivom: "Ton i slika-Radio Kotor vizuelnim umjetnicima'' slikarki Perunki Premović koja je osvojila najviše glasova publike.

View the embedded image gallery online at:
http://www.radiokotor.info/radio/#sigFreeIde5675f72ee

Read more: OTVORENA IZLOŽBA KOTORSKI VIZUELNI UMJETNICI 2017

PELE NA CRNOGORSKOM FESTIVALU HUMORA

1AAPELE DG17U sali Centra za kulturu u Danilovgradu sinoć je održano finalno veče 18. Crnogorskog festivala humora, satire i karikature.

Uručene su festivalske nagrade - za aforizam Mate Jerinić, satiričar iz Dubrovnika, za satiričnu pjesmu Braho Adrović, književnik iz Berana i za satiričnu priču Vladislav Vlahović, književnik iz Podgorice.

Odluku o nagradama donio je žiri u sastavu: satiričar Savo Martinović, karikaturista Luka Lagator i dr Zlatko Bulić.

Nagrada za najbolju knjigu između dva festivala pripala je Marinku Pavićeviću, književniku iz Tivta.

Pored nagrađenih u programu su učestvovali Radomir Racković, Milica Papović, Vladimir Mićković, karikaturisti Darko Drljević i Luka Lagator i humorista Dragan Sklender Pele iz Kotora, koji je svojim skečevima i imitacijama do suza nasmijao punu salu Centra za kulturu.

Prije početka manifestacije, gradonačelnik Danilovgrada Branislav Đuranović organizovao je prijem za učesnike "fešte od smijeha" i uručio im prigodne poklone.

Program je vodio Dragan Mitov Đurović koji je dobio nagradu za životno djelo.

Organizator Festivala je, uz razumijevanje lokalne samouprave, KIC "Bijeli Pavle", u saradnji sa Centrom za kulturu iz Danilovgrada i uz medijsku podršku Radija Crne Gore koji Festival od osnivanja direktno prenosi.

View the embedded image gallery online at:
http://www.radiokotor.info/radio/#sigFreeId6c556561c9

UDAHNI TRADICIJU - KONCERT FOLKLORNOG ANSAMBLA NIKOLA ĐURKOVIĆ

1aaFOLKLOR1911UDAHNI TRADICIJU naziv je godišnjeg koncerta Folklornog ansambla „Nikola Đurković" koji će se održati u Velikoj sali kotorskog Kulturnog centra večeras u 19 sati.

Gosti su KUD „Njegoš" Cetinje.

Prodaja ulaznica po cijeni od 3,00 eura biće na blagajni Kulturnog centra dva sata prije početka koncerta.

RAZGOVORI O KOTORSKIM DRAGULJIMA

1amartinovicdraguljiAutor knjige "Sto kotorskih dragulja" Jovan Martinović i dr Jovan Latković koji je inicijator štampanja njenog četvrtog uzdanja, gosti su emisije Razgovori nedjeljom danas od 10 i 15.

U EMISIJI RADOST MALIŠANI O SVOM GRADU

1aadjeca181117Gosti dječjeg programa „Radost" danas od 9 sati biće mališani iz dobrotskog i risanskog vrtića i njihovi stariji drugari iz Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić".

U prazničnom izdanju emisije, a u susret 21. novembru Danu opštine Kotor – pitali smo ih da nam opišu grad u kojem žive, ispričaju nam kako se dolazi do naselja u kojima su smješteni njihovi stanovi ili kuće, a objasnili su nam i zašto je Kotor zanimljiv za turiste.

Emisiju koja je na programu od 9 sati pripremile su Jelena Kljajević i Tamara Vuković.

TRKA MIRA - MARATON DR IVA BELANA ZA BOKU

1aadrBelanZagrepčanin dr Ivo Belan, porijeklom iz Boke, član Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809" Zagreb, u 81. godini kreće u novu trku za mir. Nekad poznato televizijsko lice iz farmaceutskih reklama, dr Belan je poznati rekreativac- maratonac već 45 godina.

Zadnjih par godina trči od Kotora do Tivta (18 km) „Trku mira".

„Posvetio sam je svim mojim Bokeljima, svim ljudima dobre volje koji nisu zaraženi virusom mržnje" - kazao je dr Belan.

Read more: TRKA MIRA - MARATON DR IVA BELANA ZA BOKU

Page 1 of 438

opstina-kotor2

radiokotor160x200

Banner2

ton-i-slik

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

facebook

uzivo

pele

KotorArt-logo

7270383
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
2733
7290
17736
5559285
109707
155455
7270383

Vaša IP: 54.161.108.158
Vrijeme: 2017-11-21 09:13:12
Go to top