RONJENJE ZNAČAJNO ZA NAUKU

RONILAC I RIBERonjenje kao naučna metoda neophodno je u izučavanju morskih ekosistema, istaknuto je na III evropskom kongresu naučnog ronjenja održanom nedavno u mjestu Funšal (Funchal) Madeira (Portugalija), a kojem je prisustvovala i dr Vesna Mačić sa Instituta za biologiju mora Kotor (IBMK).

Naglašeni su takođe i dugoročni i ozbiljni pristupi u obuci naučnih ronilaca,  kao i važnost uključivanja šire javnosti, posebno ronilaca amatera, u akcijama sakupljanja podataka.

Institut za biologiju mora (IBMK) Univerzitet Crne Gore je predstavio rad o praćenju rasta palastura (Pinna nobilis) zaštićene vrste školjki koja se u poslednjih pet - šest godina pojavila u izuzetno velikom broju i to posebno na malim dubinama.

Dio ovih rezultata je dobijen u okviru projekta PinaSPOT koji IBMK sprovodi u saradnji sa srodnim institutima u Francuskoj i Španiji.

“Uz organizatora, Marinsku biološku stanicu Funšal, iz uprave grada uz riječi dobrodošlice istaknuto je da iako je Madeira udaljena od Maroka oko 400 km, a od kopna Evrope oko 1000 km i nekada se čini da je daleko od svega, s obzirom da se nalazi okružena Antlantikom za kongres o naučnom ronjenju bi se moglo reći da je to mjesto usred mora, upravo usred svega”, navodi dr Vesna Mačić, učesnica kongresa i predstavnica Instituta za biologiju mora, Univerziteta Crne Gore. 

Prijavljenih više od 60 radova to i potvrđuju, a većina naučnih radova bilo je iz Evrope (Portugalija, Španija, Francuska, Italija, Malta, Hrvatska, Crna Gora, Grčka, Njemačka, Finska, Belgija, Velika Britanija i Finska) ali i iz drugih zemalja širom svijeta (USA, Nova Gvineja, Nova Kaledonija, Maldivi, Irak).  

Svi radovi su podijeljeni u 3 velike grupe, a to su arheologija, metode u naučnom ronjenju i ekologija i naučno ronjenje.

Prvog dana kongresa prikazane su nove tehnike istraživanja kao i nova tehnološka rješenja za što efikasniji rad pod vodom i sakupljanje podataka (npr. stvaranje 3D snimaka i vodootporni tablet. (Izvor IBM Kotor)

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7758149
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
3746
5462
19920
6024514
133365
134127
7758149

Vaša IP: 54.227.48.147
Vrijeme: 2018-02-21 16:04:20
Go to top