JOKSIMOVIĆ : GLAS NAUKE – GLAS RAZUMA

joksimovic a 17Glas nauke je glas razuma koji je neophodno što češće putem medija slati u etar, poručio je dr Aleksandar Joksimović sa Instituta za biologiju mora Kotor (IBMK), gost današnje emisije “Svijet nauke” Radio Kotora od 17 i 15. 
 
U okviru Dana Univerziteta Crne Gore u ponedeljak 24. aprila Joksimović će u svečanoj sali Rektorata u Podgorici govoriti na promociji monografije "The Boka Kotorska Environment" ,  kapitalnog djela koje se bavi naučnim istraživanjima na ovom području u posljednjih 50 godina, izdatog od strane međunaronde izdavačke kuće Springer u okviru serije The Handbook of Environmental Chemistry.
 
“Uvijek smo bili za očuvanje prirodne ravnoteže i kulturne baštine. Obzirom da je Kotor odnosno Kotorsko-risanski zaliv pod Uneskom kao prirodno kulturna baština, više sa stanovišta ove prirodne komponente, davali smo naša stručna mišljenja i analize za nešto što je rađeno, a možda nije tako trebalo. Da li je neko to slušao ili ne, nije na nama zaista da donosimo takve odluke, ali smatram da svaka razvijena zemlja i ona koja želi da nešto održivo razvija, mora da sluša nauku i podatke koje naučnici ne šalju tek tako”, kaže Joksimović.
 
Dodaje i da su naučne analize i eksperimenti koje rade naučne institucije, odnosno podaci do kojih se dolazi na taj način, signali koji govore da li se nešto dobro radi ili ne. 
“Definitivno je bilo i pogrešnih stvari i nekih možda, da kažemo, napada na prirodu u Boki Kotorskoj. Da li je kasno, vjerujem da nije. Neke loše stvari možda mogu još da se spriječe, kako bi se uradile na pravi način, jer mislim da je Bokotooski zaliv ponos, ne samo nas koji živimo na njegovim obalama i divimo se njegovoj ljepoti, nego je i ponos i zadovoljstvo svakoga ko kroči na njegove obale. Ko vidi tu ljepotu i sklad prirode ambijenta, boje planina, onog kamenog mora u zaleđu i ovog koje čini sam zaliv ali i otvoreno more Južnog Jadrana, definitivno stvara jednu sliku. U knjizi sam citirao Lorda Bajrona koji je 1800. i neke godine posjetio Boku. Zapanjen vjerovatno njenom ljepotom, kazao je da je „Boka toliko veliki biser da se ne može ni ukrasti ni sakrtiti”. Ako je Bajron mogao da poštuje i slijedi svoju prirodnu inuiciju koja mu je govorila da je došao  u jedno od najljepših područja na svijetu, onda i mi moramo bar da kažemo da želimo to mjesto da sačuvamo. Da ga sačuvamom kako bi i dalje ostalo među najljepšim na planeti Zemlji”, kazao je Joksimović.
Monografija "The Boka Kotorska Environment" biće promovisana, u okviru Dana Univerziteta Crne Gore, u ponedeljak 24. aprila u svečanoj sali Rektorata u Podgorici sa početkom u 13 sati.
O knjizi će govoriti urednici: akademik Igor Zun (Igor Zoon), prof. dr Andrej Kostjanov (Andrey Kostianoy), dr Mirko Đurović i dr Aleksandar Joksimović.
"Monografija predstavlja sistematizaciju i opis znanja o ekologiji u Boki Kotorskoj, a u njenom pisanju su učestvovala sedamdesetčetiri autora iz šest zemalja. Publikacija se zasniva na naučnim i istraživačkim podacima prikupljenim u složenim istraživačkim aktivnostima sprovedenim u Bokokotorskom zalivu u posljednjih pedeset godina. Monografija ima ukupno 24 poglavlja, napisana je na 658 stranica. Izdata je od strane međunaronde izdavačke kuće Springer u okviru serije The Handbook of Environmental Chemistry. Posebna pažnja je posvećena aktivnostima na obali zaliva koja imaju uticaj na status flore i faune u Zalivu, kao i na fizičko-hemijske parametre vode, sedimenata i živog svijeta. Pojedinačna poglavlja skreću pažnju na geografske i okeanografske karakteristike voda, klimu, istorijski i kulturni razvoj, biologiju, ribarstvo, poljoprivredu u priobalnim zonama, brodski transport, morski turizam i zagađenje. Knjiga je namijenjena stručnjacima koji rade u različitim područjima ekologije i u sistemu integralnog upravljanja obalnim područjem" – stoji u najavi urednika monografije.
 

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7761483
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
1085
5995
23254
6024514
136699
134127
7761483

Vaša IP: 207.46.13.64
Vrijeme: 2018-02-22 03:40:31
Go to top