OTVORENA IZLOŽBA LOVĆEN NA STARIM FOTOGRAFIJAMA

crnogorac 17Naš poznati režiser prof. Vladimir Perović kazao je da nije slučajno što je Lovćen prisutan na brojnim starim fotografijama, da je u ovu planinu, kao u nešto posebno, gledao odvajkada stanovnik ovih prostora, kao i da mu svetost nije pridao samo Njegoš, već se i kod mnogo generacija ranije to ime izgovaralo na poseban način.

Perović je u prostoru tvrđave Trojica sinoć otvorio izložbu „Pogled sa Lovćena na starim fotografijama 1890-1940" autorke Radmile Adžić.

„Htjeli mi ili ne htjeli, ove slike ne donose samo prepoznavanje određenih mjesta i ljudi i sagledavanje njihovog izgleda nekad, nego bude i jednu navalu snažnih emocija. Ponuđene su nam stare razgledice i fotografije. One svjedoče, one dokumentuju, one ilustruju. Istoričari, geografi, etnolozi, antropolozi, astolozi, botaničari, naći će na ovim slikama obilje materijala za svoja dalja proučavanja. Siguran sam da svi znamo za pojam vista.

To bi trebalo da bude otpilike dobar, širok, uzdignut pogled koji puca pred nama. I onaj koji nije blizak sa romanskim jezicima zna za srodne izraze: belavista, buenavista, belveder i tako dalje. A možete zamisliti, usred Katunske nahije, sve uz žestoke i opore toponime kao zaljut, manita rupa, naišao sam i na jedan, divan, možda najljepši, koji sam tamo čuo. Kad se putem od Grahova iziđe iznad Trešnjeva, pukne divan pogled , čini vam se vidite pola Katunske nahije. To mjesto ima naziv Dobrogled", kazao je Perović, naznačivši kako „u Crnoj Gori gdje god da okreneš pogled tu imaš dobrogled", o čemu na svoj način govori i večerašnja izložba.


Pored Perovića o izložbi su govorili autorka radmila Adžić, direktorka Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor Mileva Pejaković Vujošević, pjesnikinja Dubravka Jovanović i mještanin Gojko Kustudić.

U muzičkom dijelu programa učestvovala je Dragana Bokan I učenice ŠOSMO Vida Matjan.

Organizatori izložbe su: Pomorski muzej Crne Gore Kotor, JP „Nacionalni parkovi Crne Gore" i Dom omladine Trojica.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7761483
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
1085
5995
23254
6024514
136699
134127
7761483

Vaša IP: 207.46.13.64
Vrijeme: 2018-02-22 03:40:31
Go to top