KOTORAPSS - OD 15. DO 22. JULA

a17kotorapsKotorAPSS – programski segment KotorArta posvećen arhitekturi (šesti po redu) ove godine će u našem gradu biti održan od 15. do 22. jula.

„Tokom pet godina postojanja, KotorAPSS se profilisao kao platforma za promišljanje o arhitekturi i centar neformalne edukacije u ovom dijelu Evrope, time pozicionirajući Crnu Goru na arhitektonskoj mapi Evrope i svijeta. Tokom prethodnih godina, fokus rada ljetnje škole arhitekture KotorAPSS bio je RE-USE – ponovno korišćenje zapuštenih objekata jugo-moderne, industrijskih zona i gradskih prostora, polazeći od potreba savremenog grada, i sa predubjeđenjem da adaptacija i razvoj ne smiju podrazumijevati teret ambijentalnim, istorijskim i društvenim vrijednostima. Na održanim radionicama i simpozijumima, KotorAPSS je ugostio oko 60 predavača i među njima najistaknutija imena na svjetskoj arhitektonskoj sceni, dok su na radionicama učestvovali studenti iz preko 15 zemalja, a urađen je niz istraživačkih projekata.


Jedan od njih, Grand Hotel Fjord, se završio saradnjom sa arhitektonskim biroima SADAR+VUGA i HHF i izdavačkom kućom Ruby Press, a ta saradnja je rezultirala idejom o izložbi Treasures in Disguise, crnogorskom postavkom na XIV Venecijanskom bijenalu arhitekure, a čiji su autori APSS rezidenti: Dijana Vučinić, Boštjan Vuga, Simon Hartmann, Ilka i Andreas Ruby i Nebojša Adžić.
THE DEBATE, finalni od tri prateća simpozijuma crnogorskog predstavljanja na XV Venecijanskom bijenalu arhitekure – Project Solana Ulcinj, održao se prošle godine u okviru dvodnevnog KotorAPSS simpozijuma.
Nakon tri uspješne studentske radionice i dvogodišnjeg ciklusa predavanja i panel diskusija, rezultat petogodišnjg istraživanja KotorAPSS-a će biti zaokružen i publikovan u knjizi „RE-USE-ISM" koja će biti predstavljena na Docomomo simpozijumu sljedeće godine u Ljubljani.

U 2017. godini, APSS se odnosi kritički prema permanentnom u arhitekturi i ispituje njegov značaj, otvarajući novo poglavlje i tematsku cjelinu Privremenog u arhitekturi. Tema je postavljena kao eksperiment za testiranje novih stavova i ideja, a strukture koje će biti njihov rezultat bi trebalo da podstaknu inovativne koncepte, testiraju nove scenarije i drugačiji pristup korištenju javnog prostora. Cilj je da se inicira interakcija i provjeri moguće novo lice javnog prostora, kao kritički osvrt na njegovu decenijsku degradaciju. U prvoj godini Privremenog u arhitekturi, jednonedjeljnu radionicu će voditi hrvatsko-austrijski tim Numen/For Use. Oni će sa grupom studenata i mladih profesionalaca kreirati i realizovati temu: PRIVREMENO u vidu instalacije u Starom Gradu. Numen/For Use, koji čine industrijski dizajneri Nikola Radeljković, Sven Jonke i Christoph Katzler, je kolektiv koji od 1998. radi na poljima konceptualne umjetnosti, scenografije, industrijskog i prostornog dizajna. U njihovom fokusu je konfigurisanje objekata i koncepata bez unaprijed definisane funkcije, što je aktivno rezultiralo sa više hibridnih i eksperimentalnih radova. Njihove instalacije, karakteristične po izboru materijala i konstrukcije, su izlagane širom svijeta: u Tokiju, Melburnu, Sao Paolu, Beču, Parizu, Berlinu, Rimu, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu... Numen/For Use osvaja i niz internacionalnih nagrada za dostignuća na poljima scenografije i industrijskog dizajna. Prijave za KotorAPSS su u toku i otvorene do 10. maja za sve mlade profesionalce i studente arhitekture, dizajna i umjetnosti. Potrebno je poslati portfolio i motivaciono pismo koje tretira temu: Privremeno u arhitekturi (500-1000 karaktera) na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
APSS pokriva troškove kotizacije i smještaja za sve učesnike koji prođu selekciju. KotorAPSS postoji od 2012. godine kao programski dio KotorART festivala, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Kotor. Jedini je segment festivala posvećen arhitekturi, a uz preostale tradicionalne aktivnosti i programe KotorART-a postao je značajan činilac razvoja i podrške lokalnoj zajednici i gradu uopšte" – stoji u saopštenju Kotor APSS-a.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7761373
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
975
5995
23144
6024514
136589
134127
7761373

Vaša IP: 54.227.17.101
Vrijeme: 2018-02-22 03:25:29
Go to top