VEKARIĆ: VEZE KOTORA I DUBROVNIKA NEKADA BILE MNOGO JAČE

VEKARICKotor i Dubrovnik su nekada bili povezani mnogo više nego danas, o čemu govori i podatak da je 28 % dubrovačke vlastele porijeklom iz bokeškog grada ili njegove bliže okoline, čulo se na naučnom skupu „Isprepleteni identiteti: Kotor, Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi", koji je počeo juče u hotelu "Cattaro". 

Po riječima upravitelja Zavoda za povjesne znanosti Hrvatkse akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku - akademika Nenada Vekarića, koji je i otvorio skup, nekada vrlo jake veze, kasnije i danas su se na neki način prekinule.

„Međutim, Kotor je za nas izuzetno zanimljiv kao zapravo prvi susjedni grad koji ima neka slična obilježja kakva je imao Dubrovnik u vrijeme Dubrovačke republike. Radionica je pokušaj obnove saradnje između naučnika dva grada. Sa druge strane dojam je da je u Kotoru naučna djelatnost zamrla. Nekada je Kotor imao velikih imena kao što je to bio Miloš Milošević koji su dali veliki doprinos istoriografiji", kazao je Vekarić.

On je naznačio da je naučni skup nastojanje za daljom saradnjom i podsticajem istraživanja Kotora i kotorske istorije", kazao je Vekarić, dodavši da će radovi biti objavljeni u „Bokeškom ljetopisu".

Predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Marijo Brguljan je kazao da je riječ o specifičnom skupu na kojem radove izlaže 31 naučni radnik iz Dubrovnika, Kotora, Bara, Beograda, Zagreba, Ljubljane i Sarajeva.

„Naše društvo od svog osnivanja uspješno radi na promociji bogatog kulturnog nasljeđa Boke Kotorske, bilo prezentacijom u gradovima i županijama Hrvatske, bilo kroz izdavačke djelatnosti, ili preko časopisa Hrvatski glasnik. U proteklom periodu organizovali smo više znanstvenih skupova i okruglih stolova. Zahvaljujući inicijativi dr Nenada Vekarića, prihvatili smo se i suorganizacije ovog značajnog skupa u kojem sudjeluje preko 30 znanstvenika iz svih republika eks Jugoslavije, što čini ovaj skup specifičnim", kazao je Brguljan.

Naučnom skupu „Isprepleteni identiteti: Kotor, Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi" u hotelu "Cattaro" prisustvuju i : konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković, predsjednik HNV Crne Gore Zvonimir Deković, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor Jelena Vukasović, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević, načelnica Državnog arhiva Crne Gore u Kotoru Snežana Pejović.

Organizatori skupa su: Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Kotor u zajednici sa Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Zavodom za povijesne znanosti u Dubrovniku.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7761483
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
1085
5995
23254
6024514
136699
134127
7761483

Vaša IP: 207.46.13.64
Vrijeme: 2018-02-22 03:40:31
Go to top