SEMINAR DEINSTITUCIONALIZACIJA I PSIHIJATRIJA U ZAJEDNICI

a17seminarbolnicadobrotaSeminar na temu "Deinstitucionalizacija i psihijatrija u zajednici'' je u organizaciji Specijalne bolnice za psihijatriju iz Dobrote, 16. i 17. maja održan u hotelu „Princes" u Baru.

„Seminar je održan u saradnji sa centrima za mentalno zdravlje iz Trsta i Udina sa kojima je saradnja uspostavljena još prije tri godine, a u martu 2015.godine, održan je seminar na sličnu temu u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kotoru. Glavni cilj seminara je razmjena iskustva, analiziranje čuvenog ,,tršćanskog'' modela deinstitucionalne psihijatrije i mogućnost njegove primjene u našim uslovima, kroz razvoj psihijatrije u zajednici. Seminar je otvorio doc. dr Dragan Čabarkapa, direktor Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru, zahvalio se gostima i predavačima iz Trsta, kao i brojnim polaznicima seminara i održao predavanje na temu: Deinstitucionalizacija kao ohrabrenje u unapređenju razvoja mentalnog zdravlja. Predavači na okruglom stolu bili su i ljekari specijalisti psihijatri iz Italije, i to: prim. dr Renzo Bonn, rukovodilac Centra za mentalno zdravlje u Udinama, koji je izložio predavanje na temu: „Proces deinstitucionalizacije u Italiji, od Basaglie do danas, dr Stana Stanić, iz Centra za mentalno zdravlje u Trstu, i medicinski tehničar Roberto Sou, takođe iz Centra za mentalno zdravlje Trst, koji su govorili na temu - Prezentacija Odsjeka za mentalno zdravlje u Trstu, deinstitucionalizacija i razvoj službi u zajednici. Učesnici okruglog stola bili su i predavači iz Crne Gore, i to : psihijatar dr Borislav Mitrić čija je tema bila: Razvoj psihijatrije u zajednici u Crnoj Gori, neuropsihijatar dr Marina Roganović koja je govorila na temu: Gdje smo danas- liječenje u psihijatrijskoj bolnici i postojeći vanbolnički tretmani u Crnoj Gori, psihijatar dr Jovo Đedović, koji je izložio temu: Naša iskustva u sprovođenju asertivnog tretmana u zajednici, a o modelima rada i iskustvima Kancelarije za prevenciju narkomanije u Kotoru, govorila je sociolog Slađana Mijanović.


Program seminara je bio otvorenog karaktera, što su maksimalno iskoristili za aktivno učešće svi ostali učesnici, među kojima su bili predstavnici: centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje iz cijele Crne Gore, Doma starih Risan, JU Komanski most, JU Kakaricka gora, JU Resursni centar ,,1. jun'', Specijalne psihijatrijske bolnice Kotor, NVO sektora i dr.
Seminar je bio edukovan i za menadžere iz oblasti zdravstva, NVO i civilni sektor, zaposlene iz organa uprave koji se bave poslovima zdravlja, rada i socijalnog staranja, pravde, unutrašnjih poslova, zapošljavanja, ljudskih prava i sloboda i drugih djelatnosti.
Razvoj koncepta psihijatrije u zajednici i destigmatizacija osoba sa mentalnim problemima je veliki izazov i ogroman zadatak za Crnu Goru, a unapređenje postojećih službi i kvaliteta usluga pruženih u oblasti mentalnog zdravlja je jedan od prioriteta Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja. Iskustvo i praksa iz Trsta mogu doprinijeti na tom putu, njhov model deinstitucionalizacije, koji je mukotrpno sprovođen 20 godina, kroz reformu čiji je tvorac bio poznati reformator psihijatar Franco Basaglia, daju veliko ohrabrenje da je i u našim uslovima moguće postići slično. Zaštita mentalnog zdravlja i reforma službi mentalnog zdravlja zahtjevaju razvijanje partnerstva i intersektorsku saradnju civilnog društva, obrazovnog sistema, različitih ministarstava i medija, na tom putu Specijalna psihijatrijska bolnica Kotor, može biti prekretnica i doživjeti transformaciju kao bolnica San Giovanni u Trstu, čime bi uspostavila savremeniji i još humaniji model rada.
Otvaranje „sudske bolnice" u Crnoj Gori i rješavanje ,,socijalnih pacijenata" a posebno razvoj komunalne psihijatrije, su težište rada menadžmenta Specijalne psihijatrijske bolnice u Kotoru, što je naišlo na opštu podršku učesnika skupa.
Ono što je kratkoročno moguće uraditi je: integrisati psihijatrijsku službu i ostali zdravstveni sistem, a težište staviti na primarnu zdravstvenu zaštitu – edukovati timove izabranih doktora, timove HMP i razviti timove za terenski rad pri Centrima za mentalno zdravlje u najkraćem roku" – stoji u saopštenju koje je potpisao direktor Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti doc. dr Dragan Čabarkapa.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7761373
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
975
5995
23144
6024514
136589
134127
7761373

Vaša IP: 54.227.17.101
Vrijeme: 2018-02-22 03:25:29
Go to top