VIII ECPD MEĐUNARODNA LJETNJA ŠKOLA

1evr c za mir i razvojEvropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, Beograd, Regionalni mediteranski institut za međunarodne postdiplomske studije i razvojna istraživanja ECPD, Podgorica, u okviru ECPD Međunarodnog programa transfera sistema znanja, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, Ministarstvom zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope (SEEHN), od 5. do 8. oktobra ove godine u hotelu "Cattaro" u Starom gradu organizuje VIII ECPD MEĐUNARODNU LJETNJU ŠKOLU čija će glavna tema biti "Psihički aspekti prisutni u humanoj reprodukciji".

"Očuvanje i unaprijeđenje reproduktivnog zdravlja ima poseban značaj za svako društvo, a posebno ono koje karakteriše nizak natalitet. Zbog toga su mjere za unaprijeđenje reproduktivnog zdravlja adolescenata, za zdravo materinstvo i rješavanje problema neplodnosti važni elementi strateškog djelovanja u cilju dostizanja proste zamjene generacija. Posebno je značajna uloga pojedinih ministarstava-zdravlja i socijalne zaštite, kulture, prosvjete i sporta. Zaštita reproduktivnog zdravlja je naročito važna u onim sredinama čiji reproduktivni model ima i savremene i tradicionalne elemente, u kojima je rano stupanje u seksualne odnose i odlaganje rađanja djece realnost, kao i oslanjanje na neefikasnu kontracepciju i široku primjenu namjernog prekida trudnoće.

Polazeći od činjenice da je multisektorski pristup zaštiti reproduktivnog zdravlja najefikasniji, program ove škole je koncipiran tako da polaznici mogu biti ljekari (porodične medicine, ginekolozi, pedijatri i drugi specijalisti), prosvjetni i socijalni radnici i drugi profili stručnjaka angažovanih u ovoj oblasti", kaže se u najavi ovog događaja. Uvodno izlaganje održaće prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužena za demografiju i populacionu politiku.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7767536
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
7138
5995
29307
6024514
142752
134127
7767536

Vaša IP: 54.167.29.208
Vrijeme: 2018-02-22 21:29:52
Go to top