POVEĆAN BROJ MEDUZA U ZALIVU

1meduz avg 17Ovih dana, posebno u unutrašnjem dijelu našeg zaliva, primijećen je veći broj meduza.

Kako je za Radio Kotor danas kazala naučna saradnica u oblasti zooplanktona u kotorskom Institutu za biologiju mora Branka Pestorić, trenutno su u našem zalivu prisutne dvije vrste.

"Prva je Cotylorhiza. To je žučkasta meduza sa plavim, odnosno modrim tačkicama sa donje strane njenog zvona i uobičajena je vrsta meduze u Mediteranskom moru. U većem broju se može javiti upravo u zatvorenim ili poluzatvorenim obalnim područjima, zbog slabijeg strujanja morske vode. Njene dimenzije u prosjeku su 17 do 20 cm, ali pojedinačne jedinke mogu narasti i do 35 cm u prečniku zvona", pojašnjava Pestorić.

Druga vrsta je, kaže, Rhizostoma pulmo, koju nerjetko nazivaju morskim plućima. To je najveća mediteranska meduza i prosječna veličina njenog zvona je oko 50 cm.

„Bijele je boje sa plavo- ljubičastim obodom. Njeno prisustvo primijećeno je u mjestu Ljuta, te veće jato duž Velike plaže u Ulcinju. Bitno je naglasiti da prema literaturnim podacima njihove žarne ćelije u slučaju kontakta mogu izazvati vrlo slabu reakciju na koži ili je uopšte nema, pa se obično kaže da su obje vrste bezopasne. Njihova pojava i brojnost može biti kontrolisana najvjerovatnije visokom temperaturom mora u ranom periodu razvoja, odnosno u periodu razvoja njihovog, za dno pričvršćenog oblika. Svjedoci smo da su ove godine temeprature mora jako visoke, a nešto više od mjesec nije bilo promjena vremenskih uslova. To su veoma osjetljivi organizmi, tako da svaka vremenska promjena kao što su: jak vjetar, talasi i promjena temperature mora može izazvati njihovo povlačenje u dublje slojeve ili na povećanje njihove smrtnosti", objašnjava Pestorić.


Bokokotorski zaliv, navodi, nije jedinstven po ovoj pojavi. Ove vrste meduza primijećene su u većem broju i u drugim djelovima Jadarana, u Piranskom zalivu, a trenutno ih ima oko Splita, Kvarnera, Dugog otoka.

„Hrane se planktonom. Među njihovim pipcima mogu se vidjeti i ribe koje tu nalaze zaklon i manje dostupnu hranu. Njihovo prisustvo može potrajati do kraja ljeta, dok lokalno mogu nestati i ranije", zaključila je Pestorić.

Ona moli kupače da, ukoliko uslikaju ove meduze, fotografije pošalju na meil adresu Instituta za biologiju mora Kotor ili na njihovu Facebook stranicu u inboxu.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7767318
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
6920
5995
29089
6024514
142534
134127
7767318

Vaša IP: 66.249.65.147
Vrijeme: 2018-02-22 20:59:48
Go to top