ODATA POŠTA NARODNOM HEROJU MAŠU BRGULJANU

1BORCI120817Opštinski odbor organizacije boraca NOR-a 1941-1945. Kotor danas je, na godišnjicu pogibije Mata-Maša Brguljana, položio cvijeće na spomen obilježje u parku slobode.

„Okupili smo se na ovom mjestu ispred bista narodnih heroja Mata-Maša Brguljana, Nikole Đurkovića i Sava Ilića u parku slobode da se poklonimo njihovim sjenima i odamo dužno poštovanje za njihovo viteštvo, jer ugradiše svoje najvrednije-svoje živote u temelje slobode. I danas, nakon 106 godina od rođenja, 75 godina od pogibije na Kupresu 1942. godine i 64 godine od proglašenja za narodnog heroja Mata-Maša Brguljana okupili smo se ispred ove tri biste narodnih heroja koji u toku NOR-a upališe zublju slobode. Mi to činimo iz obzira odavanja priznanja za zasluge ovih boraca i za potrebe gajenja kulta borbenih i moralnih vrlina, ne samo njih, već i svih partizana naše narodne armije. To je potrebno, kako vrhovni komandant Josip Broz Tito reče, radi odgajanja sve novih i novih boraca, koji na toj borbi treba da se uče i steknu iste takve osobine kakve su imali naši borci u NOB-u", rekao je Ljubenko Borović, ispred ove organizacije.


Organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. g. OBNOR Kotora se okuplja, svake godine na dan pogibije NH Maša Brguljana da obnovi sjećanja na njegov život i lik, jer po onoj narodnoj „dok ima sjećanja, nema smrti".
Mašo Brguljan, Kotoranin iz Škaljara, rođen je 26. jula 1911. godine bio je peto po redu dijete u porodici. Kako autor knjige o Mašu Brguljanu ''Zbivanja za nezaborav'' navodi, njegova majka-Stane po rođenju je rekla: ''ovaj sin će biti kultni temelj, krsna svijeća, vječna domaća čitulja, branič pravde, slobode i svoga naroda. Biće stožer svojih sestara. On će ih udavati, one se njim ponositi. A otac je dodao bićeš ti prava momčina''. I bi tako.
„Njegovo ime je veoma poznato u Boki Kotorskoj gdje je proveo najveći dio svog života kao revolucionar. Svojim djelom, borbom, učešćem u predratnom revolucionarnom pokretu, u organizovanju ustanka, doprinosi razvoju NOB-a, podvizima u stroju Primorskog bataljona, Trećeg Lovćenskog udarnog bataljona i u IV Crnogorskoj Proleterskoj brigadi i herojskom pogibijom na Kupresu, svrstao se u red besmrtnika naše NOB-e i revolucije. Član je SKOJ-a od 1933. godine, a član KPJ od 1935. godine. Bio je uporan i beskompromisan borac za prava radničke klase. Ističe se hrabrošću u mnogim borbama. Godine 1941. godine bio je komesar Kotorsko-primorske čete Primorskog bataljona, a 1942. godine komesar čete u Brigadi IV Crnogorske proleterske brigade. Njegovo ime je postalo legenda, a djelo primjer na kojem će se napajati buduća pokoljenja. Za narodnog heroja proglašen je 3. jula 1953. godine. Dakle, ovdje smo u čast i slavu ovih naših predaka koji su sve od sebe dali, pa i svoje živote prilažući ih na oltar otadžbine, znajući šta daju i zašto ga daju. Oni su svoje živote položili za slobodu kao najveću svetinju i vrijednost. Naša je obaveza i obaveza svih narednih generacija da se sa pijetetom sjetimo ovih besmrtnika koji su sebe ugradili u crnogorsko trajanje istorije, koji kao međaši stoje kao junaci koji su buktinju slobode svojim pregnućem razbuktali i osvjetlili svoju Crnu Goru i širi region. Zato danas, kada ih svečano proslavljamo prizivamo ih na tren iz dalekih herojskih sudbina i tišina. Mata je krasila, kao i sve druge, hrabrost u borbi, poslovična odanost partiji i bliskost čovjeku. I danas, kao i ranijih godina, na ovom mjestu zajedno sa vama i rodbinom Brguljana oživljavamo uspomenu i izražavamo zahvalnost i poštovanje svim velikanima Revolucije i rodoljubima koji su gradili temelje moderne države u kojoj živimo. Ovi narodni heroji su prošli golgote II Svjetskog rata i to ne smijemo nikada zaboraviti. Do raspada Jugoslavije borci OBNOR-a Kotora su redovno obilazili spomenik i mjesto pogibije na Kupresu, a od tada to činimo ovdje u Kotoru. Djela ovih heroja su neuništiva. Oni su bili i ostali ponos naše Boke Kotorske.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7767536
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
7138
5995
29307
6024514
142752
134127
7767536

Vaša IP: 54.167.29.208
Vrijeme: 2018-02-22 21:29:52
Go to top