POČINJE REALIZACIJA PROJEKTA AGRO DIZAJN-CRNOGORSKA KULTURA HRANE

zastavaMinistarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja započinju realizaciju zajedničkog projekta „Agro Dizajn-crnogorska kultura hrane".

Projekat ima za cilj da poveže sektore kulture i poljoprivrede i da uz inovativan pristup i saradnju sa umjetničkom i stručnom zajednicom, kao i subjektima iz poljoprivrede, promoviše i brendira vrijdnosti Crne Gore kao specifične ekološke i kulinarske destinacije. Kao rezultat projekta očekuje se jačanje potencijala u proizvodnji tradicionalnih proizvoda, organske proizvodnje, ali i bolja valorizacija poljoprivrednih, turističkih i kulturnih potencijala Crne Gore.

Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta „Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane" potpisaće u petak, 15.septembra, na Cetinju, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i ministar kulture prof. mr Janko Ljumović.

Nakon potpisivanja sporazuma, koje će se obaviti u prostorijama Ministarstva kulture, na Cetinju, sa početkom u 11 sati, biće održana prezentacija projekta. Istovremeno biće realizovana i prva radionica namijenjena grafičkim dizajnerima, likovnim umjetnicima, predstavnicima kreativnih industrija i predstavnicima sektora poljoprivrede.

U okviru promocije projekta biće predstavljena mapa radionica u Crnoj Gori. Nakon Cetinja radionice će biti organizovane u drugim gradovima koji će okupiti sektor proizvođača tradicionalnih proizvoda u opštinama i regionima: Pljevlja i Žabljak, Bijelo Polje, Rožaje, Berane i Petnjica, Plav, Andrijevica i Gusinje, Kolašin i Mojkovac, Nikšić i Plužine, Podgorica, Tivat, Herceg Novi i Kotor, Bar i Virpazar, Ulcinj.

Osim organizovanja početnih radionica i predavanja, projekat podrazumijeva fazu istraživanja i sistematizacije podataka, zatim produkciju odabranih uzoraka agro dizajna, produkciju publikacije koja sistematizuje crnogorsku kuhinju, pregled manifestacija i festivala posvećenih poljoprivrednim proizvodima, kao i realizaciju više modela promocije rezultata projekta.
Projekat "Agrodizajn-crnogorska kultura hrane" je dio ovogodišnjeg programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, koji predstavlja platformu za različite aktivnosti u funkciji afirmacije identiteta Crne Gore.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7758149
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
3746
5462
19920
6024514
133365
134127
7758149

Vaša IP: 54.227.48.147
Vrijeme: 2018-02-21 16:04:20
Go to top