NASTAVLJA SE TRADICIJA BIBLIOTEKARSTVA U KOTORU

1agobovic i davidovic"Tradicija knjižarstva i bibliotekarstva u Kotoru je zaista duga, o čemu svjedoče dokumenta u kotorskom Istorijskom arhivu, a koju nastavljaju mlade generacije koje su 5. oktobra obilježile Nacionalni dan o podizanju svijesti o bibliotekama pod sloganom Čitamo prošlost, pišemo budućnost u prostorijama Pomorske biblioteke u Kotoru" – čulo se na talasima Radio Kotora u emisiji "Razgovori nedjeljom" koju uređuje i vodi novinar Dušan Davidović. Tim povodom, gošća emisije bila je bibliotekarka Pomorske biblioteke Kotor Nataša Gobović.

Obilježavanje Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama podrazumijeva organizovanje nekoliko programa i akcija u univerzitetskim i narodnim bibliotekama.

Program se realizuje u okviru Erasmus+ projekta Mreže servisa za podršku bibliotečkoj mreži Zapadnog Balkana (LNSS), kroz modernizaciju biblioteka i nivoa stručnosti i kvalifikacija bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana.
Glavni cilj ovog projekta, čija realizacija je počela 1. januara 2014. godine, ističe Gobović, je poboljšanje vještina pojedinaca, povećavajući učešće bibliotečkog osoblja u naučnim istraživanjima, te da se biblioteke transformišu u moderne, elektronske biblioteke.

"Potrebno je ostvariti proaktivniju ulogu bibiloteka u nastavi i učenju, a biblioteke se moraju promovisati kao važni centri informacijske pismenosti, doživotnog učenja i razvoja vještina kritičkog mišljenja" – kazala je Gobović.
U okviru ove manifestacije održano je niz predavanja, izložbi, prezentacija i radionica u nekoliko crnogorskih gradova.
Pored Centralne univezitetske biblioteke i njenog odjeljka Pomorske biblioteke Kotor, uzele su učešća i narodne biblioteke kao i nacionalna biblioteka "Đurđa Crnojevića" sa Cetinja.
Na predavanju za kotorske bibliotekare stručne radove su predstavili: Snežana Pejović i Tina Ugrinić iz Istorijskog Ahiva Kotor, Jasmina Bajo i Aleksandra Tomović iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor koje su govorile o uvođenju novih digitalnih servisa u bibliotekama, te informacijskoj pismenosti u bibliotekama i školama, zatim Nataša Gobović i Ana Kerndl iz Pomorske biblioteke u Kotoru koje su govorile o projektu koji se realizuje sa Kulturnim centrom "Nikola Đurković" Kotor - izložbi dokumenata vezanih za, ističe Gobović, događaje za ujedinjenje Crne Gore i Boke 1813. – 1814. godine, te Biserka Milić iz Muzeja grada Perasta.
"Koleginice iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor imale su dva interesantna predavanja o modernizaciji biblioteka. Pored toga, čuli smo rad o centralnom katalogu pomorstva Crne Gore. Ispunili smo moto skupa, govorivši o prošlosti i budućnosti" – istakla je Gobović.
Na inicijativu Centralne univerzitetske biblioteke da sve narodne biblioteke u Crnoj Gori podrže akciju pod nazivom BIBLIOTEKE ZA STUDENTE, odnosno da omoguće besplatan upis, za sve crnogorske studente, bez obzira na to da li su studenti državnog ili privatnih univerziteta, odazvale su se narodne biblioteke u Baru, Beranama, Budvi, Cetinju, Kotoru, Nikšiću, Herceg Novom i Podgorici.
"Smatramo da je takva akcija, pored simboličnog doprinosa afirmacije bibliotečke svrhe, istinski doprinjela i visokom obrazovanju u Crnoj Gori" – dodala je Gobović.
Podsjetimo, koordionatorke ovog projekta za Kotor su bibliotekarke Ana Kerndl i Nataša Gobović.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7758062
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
3659
5462
19833
6024514
133278
134127
7758062

Vaša IP: 77.71.135.158
Vrijeme: 2018-02-21 15:49:05
Go to top