OTVORENI ČAS - PREDUZEĆE ZA VJEŽBU

Gimnazija 2017Otvoreni čas (ugledni čas) praktične nastave (Preduzeće za vježbu – PZV) 3. razreda-smjera Ekonomski tehničar u Gimnaziji Kotor održaće se danas sa početkom u 12 sati u zbornici ove obrazovne ustanove.

Ekonomska škola u JU „GIMNAZIJA KOTOR" postoji od školske 2004/2005. godine. Školu je do sada uspješno završilo devet generacija Ekonomskih tehničara od kojih je veliki broj njih uspješno završio studije na nekom od fakulteta u zemlji i inostranstvu i već uspješno radi.

Uspjehu učenika (čime se mjeri i uspjeh škole) u značajnoj mjeri doprinio je predmet Preduzeće za vježbu u 3. razredu Ekonomske škole, gdje učenici na nastavi (koja se održava u namjenskom kabinetu opremljenom računarima i ostalim potrebnim nastavnim sredstvima i opremom) na praktičan način primjenjuju i stiču praktična znanja i vještine stečene kroz opšteobrazovne, stručno-teorijske i praktične stručne predmete.


Učenici na časovima PZV simuliraju sve aktivnosti koje se sprovode u pripremi za osnivanje, osnivanju i poslovanju realnog preduzeća. Tako su i ove godine, učenici 3. razreda razmotrili poslovne ideje i opredijelili se za realizaciju poslovne ideje brod-restoran „Ankora" Kotor, polazeći od činjenice da turizam predstavlja sve značajniju djelatnost za Kotor, koga u toku godine posjeti veliki broj turista sa kruzera, tranzitnih turista na izletničkim turama kroz Crnu Goru, izletničkih tura turista stacioniranih u okolnim gradovima i sve veći broj stacionarnih turista u Kotoru. Istraživanjem ponude na turističkom tržištu, a imajući u vidu veliki broj atraktivnih lokacija u Boki Kotorskoj zanimljivih za posjete turista, zaključeno je da našem gradu nedostaje jedan atraktivan sadržaj-kruzing Bokom sa posjetom atraktivnim lokacijama, uz prigodnu gastronomsku ponudu i kulturno-zabavni program.
Zbog toga je poslovnim planom analizirana i potvrđena ekonomska opravdanost pokretanja poslovne ideje brod- restoran, pa su preduzete sve aktivnosti za osnivanje preduzeća za vježbu brod-restoran „Ankora" Kotor.
Osnivači virtuelnog preduzeća su učenici 3. razreda Ekonomske škole, čiji je mentor profesor Tomislav Dragojević. Poslovno okruženje predstavljaju PZV registrovana u ostalim Ekonomskim školama u Crnoj Gori, a pravnu i bankarsku infrastrukturu čini Servis centar PZV u okviru Centra za stručno obrazovanje u Podgorici.
Svaka poslovna ideja PZV traži partnere u realnim preduzećima. Za ovu ideju partneri koji su izrazili spremnost da sarađuju su hotelsko preduzeće „Rezidens" u Miločeru i Fakultet za kulinarstvo „HEC" Miločer.
U saradnji sa partnerima, u četvrtak 16. novembra sa početkom u 12 sati biće održan ugledni čas na kome će učestvovati, pored učenika, profesora i direktora JU „GIMNAZIJA KOTOR" profesora Boža Perovića, gosti iz partnerskih preduzeća: direktor hotelskog preduzeća „Rezidens" i profesor na fakultetu „HEC" Zlatibor Milić, šef kuhinje Hotela „SPLENDID" Aleksandar Stanković, profesor Gastronomije na fakultetu „HEC" i kulinarskim školama u okruženju Bogdan Krsmanović, prof. Organizacije preduzeća na fakultetu „HEC" Dijana Kostović i šef kuhinje Hotela „Rezidens" Marko Marković.
U okviru uglednog časa profesori sa fakulteta „HEC" održaće prezentaciju i predavanja na temu "Gastronomija, hrana, serviranje i posluživanje", a učenici PZV brod-restoran „Ankora" Kotor prezentaciju svoga dosadašnjeg rada u pripremi, osnivanju i poslovanju PZV brod-restoran „ANKORA" Kotor.
Sa časa će biti snimljen video materijal koji će biti prezentovan na You tube portalu i postaće dostupan svima.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7758062
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
3659
5462
19833
6024514
133278
134127
7758062

Vaša IP: 77.71.135.158
Vrijeme: 2018-02-21 15:49:05
Go to top