PRILAGOĐAVANJE DESTINACIJE DJECI, LICIMA SA INVALIDITETOM, REKREATIVCIMA

TURISTI KOTORNa sajmu turizma i putovanja World Travel Market u Londonu bilo je riječi i o mogućnostima Kotora da odgovori na jedno od ključnih pitanja brojnih agencija i turoperatora koje se odnosi na prilagođenost destinacije licima sa invaliditetom, koja koriste kolica i hodalice.

Pod sloganom "Turizam odgovoran prema svijetu" sajam u Londonu, na kojem je do 7. novembra uspješan nastup imala Turistička organizacija (TO) Kotor, okupio je oko 5.000 izlagača.

„Sve je veći broj turističkih agencija koje imaju upravo zahtjeve koji se odnose na lica sa invaliditetom, roditelje i njihovu djecu kao ciljnu grupu, rekreativce", kaže za Radio Kotor direktorka TO Kotor Ana Nives Radović.

Kako navodi, nametnuo se imperativ da se djeluje prije svega sa ponuđačima prevoza, kako do peraških ostrva tako i za cijeli zaliv, da se barke, brodice i ostala prevozna stredstva po moru prilagode licima sa invaliditetom za ulazak na plovila.

Sajam je bio prilika i da se čuju savjeti za borbu protiv prenatrpanosti pojedinih lokaliteta. Bila je to i jedna od centralnih tema dva seminara.

Zbog činjenice da se na nekim lokalitetima u svijetu po nekoliko hiljada ljudi nalazi u jednom trenutku, a njeni kapaciteti to ne mogu da podnesu, na sajmu se pojavila i kovanica „over tourism" (pretjerani turizam).

„Dobili smo smjernice kako se na nekim destinacijama radi u ovakvim situacijama", kaže Radović.

Dodaje da su pomenuta iskustva svakako značajna kada je u pitanju kotorski Stari grad, te da je na sajmu bilo riječi i o turizmofobiji.

„Posvećeno je dosta toga i bezbjednosti turističke destinacije i kako je predstaviti", kazala je Radović, ukazavši na ovu vrstu problema za neke destinacije u Brazilu.

Kotor je, ističe, predstavljen i kao grad djeteta, dok brojne agencije i blogere intersuje vid turizma čija su ciljna grupa roditelji.

„Promovisani smo kroz „Oušn lavu" i triatlon i kao destinacija za rekreativni turizam. Međutim, za trčanje, plivanje, vožnju bicikla, očekuje se još veći nivo, budući da na nekim lokacijama ne postoji infrastruktura kao što je biciklistička staza", kzala je Radović.

Sa partnerima je otvoreno razgovarano jer je cilj da predstavnici agencija ne budu razočarani - „da nešto vide na slici, a da toga nema u realnosti".

Među 5.000 predstavnika sajma u Londonu, TO Kotor je nastupila sa prilično skromnim budžetom od oko 4.000 EUR, utrošenih na kotizacije, zakup štanda, troškove sajma...

Interesantno je da neke destinacije izdvoje od 800.000 pa do 1,5 miliona EUR.

„Dakle, sa malim ulaganjima ostvarili smo veliki uspjeh. O tome govori i činjenica da je TO Kotor na sajmu World Trade Market u Londonu sklopila ugovor o saradnji sa vodećim svjetskim magazinom u ovoj oblasti National Geographic i sa avio-kompanijom EasyJet koja je nedavno preuzela Air Berlin. Prevoznikom uglavnom njemačkih turista", kazala je Radović.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7758062
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
3659
5462
19833
6024514
133278
134127
7758062

Vaša IP: 77.71.135.158
Vrijeme: 2018-02-21 15:49:05
Go to top