SAOPŠTENJE ANIME

Prenosimo saopštenje Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA iz Kotora.

"Ponavljamo saopštenje iz prethodne godine povodom 6.decembra, dana kada je prije 26. godina bombardovan (granatiran) Dubrovnik, jer se ništa nije promijenilo tj. niti jedna institucija nije uradila ni jedan vidljivi napor za godinu dana da se istina o uzrocima ovog napada sazna i da se svi odgovorni identifikuju i privedu pravdi.

Pamtimo da je 6. decembra 1991.godine bio najžešći napad na Dubrovnik od strane JNA. Dubrovačko ratište 1991. je primjer da je država prihvatila odgovornost za posledice, ali nije sudski procesuirala one koji su odgovorni za zločin i za sve vrste posljedica. Podsjećamo: Od posljedica rata na dubrovačkom području stradalo je 116 civila; poginulo je 194 hrvatskih branitelja i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore, 443 osobe zatočene su u logorima Morinj i Bileća, prognano je 33 hiljade osoba i uništen 2.071 stambeni objekat. Na dan 6. decemnbra od granatiranja je poginulo 19 ljudi, 60 je ranjeno, spaljena je biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra i znatno oštećeno staro jezgro grada. Za ratne zločine izvršene prilikom napada na Dubrovnik osuđeni su pred Haškim tribunalom samo bivši general Jugoslovenske narodne armije (JNA), Pavle Strugar i njemu podređeni komandant Miodrag Jokić. Ne postavlja se pitanje komandne odgovornosti Momira Bulatovića, bivšeg (decembar 1990-decembar 1992) predsjednika Predsjedništva Crne Gore koji je odlučio da se uključi Teritorijalna odbrana Crne Gore, sastavljene od mobilisanih crnogorskih rezervista u napadu na Dubrovnik.

Opšte je poznato da su na ovom ratištu vršene i masovne pljačke društvenih i civilnih objekata za koje niko nije odgovarao iz Crne Gore. Dosadašnja praksa jasno pokazuje nedostatak političke volje da se država suoči sa zločinima na ovom ratištu koji su činjeni u naše ime.
Opravdan je strah da oni koji neće da se suoče sa zločinima spremni su da ih ponove pa tako je opravdana bojazan u Crnoj Gori da politička elita koja je i tada i sada bila na vlasti nema namjeru da poluge državne moći prepusti demokratskim putem. Opravdana je sumnja da se kontinuirano vršio pritisak na susku valst i da je na snazi proces sistemskog zaboravljanja ratnih zločina uprkos svih upozorenja od strane međunarodnih organizacija. U situaciji kada se vlast sprema da uđe u vojni savez izuzetno je važno podsjetiti javnost na posledice i odgovornost za ono što se dešavalo .
Danas se ove stranice sramne crnogorske istorije sakrivaju od mladih generacija i učesnici ovih dešavanja ćutanjem grade nove razdore kako bi mogli da vladaju našim sjećanjem i našim životom.
ANIMA-Centar za žensko i mirovno obrazovanje ukazuje na proses poricanja koji traje i koji omogućava nastavak nasilja drugim sredstvima", navodi se u saopštenju ANIME.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7767411
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
7013
5995
29182
6024514
142627
134127
7767411

Vaša IP: 54.167.29.208
Vrijeme: 2018-02-22 21:14:50
Go to top