GOSPODAR MARIONETA KRIV ZA SVE NADAĆE KOTORANA

1a1krnevao18Spaljivanjem ovogodišnjeg krivca za sve nedaće Kotorana u protekloj godini, Gospodara Marioneta na Maceu, a potom proglašenjem najuspješnijih karnevalaskih grupa te koncertom ,,Tri kvarta", ,,Who see" i italijanskog benda ,,Terraros" na glavnom gradskom trgu, juče su završene zimske karnevalske svečanosti.

Kako se čulo u optužbi, Gospodar Marioneta je kriv što nad gradom kao pauk crnu mrežu plete.
,,Vrlo je perfidna ta njegova igra - na žici vise tužne marionete, svaka se lutka vrti kao čigra. Neko odozgo snažno povlači konce, lutke pokorno klimaju glavama, pošto su sasvim pobrkali lonce-sve se preko naših leđa prelama. U taktu marša vrzino kolo pleše, lutke se klate i glupavo smiješe, ta igra traje već četvrt vijeka-izgleda da će trajati dovijeka", kazao je u svom obraćanju prežidente Slamnog suda Komunitadi kotorske prof dr Pravdoljub Potkupljenović zvani Ljiga.

Tužilac mr Narcis Umišljenović zvani Inkvizitor između ostalog kaže da se nad nama nadvija mrak sve veći i veći.


,,Deboto triest godina trpimo strašnu torturu, sistematski smo uništavani uru po uru, da bi tu strašnu sudbinu doživjeli do samog kraja snaga su nas doveli. Da se naša zemlja , iako je siromašna mala, dio po dio na inkant raspadala, da smo dozvolili da narod strašno osiromaši, i da se svako svakoga plaši. Da mnogi ne znaju što bi danas jeli, a kad komarcu digneš nogu- ode i drob cijeli. A svime upravlja neko iz duboke sjene, neko ko nema namjere iskrene, neko ko vrlo vješto konce poteže i sve više nam konop o vratu zateže, a na kraju svakog konca toga stoji važna ruka ili noga, a glavni konac ide do glave njene - sve njih poteže taj gospodar iz sjene" - dodaje Umišljenović.
Branilac Vinopije Bumbić pak presudu ne uvažava jer se ovakvog suda užasava.
,,Ne znam odakle samozvanom Sudu ovolika prava i hrabrost da se napadne nekrunisana glava iz koje je potekla genijalna ideja svaka, kojoj nije ova dužnost bila laka, jer trebalo je imati hrabrosti dosta za ukloniti svakog nezvanog gosta. Posebno nisu slobodnomisleći bili dobrodošli pa su mnogi od njih kvragu pošli, ma vidim da vas je ostalo još mnogo i da vas je ovaj glupi narod pripomogo. Zato nikakvu odbranu neću iznositi i od vas nedostojnih milost prositi, već vama Gospodar kroz moja usta poručuje- zlo je vječito, pogotovo ako se daleko čuje" – rekao je branilac.
Predsjednik Slamnoga suda prof dr Pravdoljub Potkupljenović nije prihvatio argumente odbrane i "osudio je Gospodara Marioneta na smrt". "Osuđujem zato Gospodara marioneta da ovom narodu više ne smeta, neka se u velikom ognju spali i izgori da prestane zlo koje nas predugo mori" – poruka je predsjednika Slamnoga suda.
Brojni posjetioci uživali su u koloritu originalnih kostima karnevalskih grupa, a pored ostalih u programu su učestvovale i mažoretke te gradske muzike Kotora i Đenovića kao i mališani iz dječjeg vrtića ,,Radost". Nakon spaljivanja krnevala, posjetioce i goste su na glavnom gradskom trgu zabavljali,,Tri kvarta", ,,Who see" i italijanski benda ,,Terraros". Prethodno su sa iste bine proglašene najbolje maske. Prvu nagradu osvojila je maska ,,Always and forewer (500 godina karnevala.)", druga je pripala ,,Zebrama" , a treća grupi iz Pančeva sa maskom ,,Musketari". Prenosni pehar koji svake godine dodjeljuje NVO ,, Fešta" pripao je ove godine karnevalskoj grupi ,,Za dišpet".
Podsjetimo, na dan karnevala iz štampe je izašao humoristično-satirični list "Karampana".
Manifestaciju je organizovala Javna ustanova Kulturni centar „Nikola Đurković", suorganizator je bila Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj Opština Kotor. Generalni sponzor Tradicionalnog zimskog kotorskog karnevala je Luka Kotor, Crnogorska komercijalna banka, Javno komunalno preduzeće – Kotor, D"Event centar – Vukšić, Nativa, Turistička agencija GALILEO.Medijski sponzori: Radio televizija Crne Gore, KotorTV, Radio Dux, Radio Herceg Novi, Radio Antena M, Radio Titograd, Radio D i Radio Kotor.

opstina-kotor2

radiokotor160x200

 

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

Facebook-banner

uzivo

pele

KotorArt-logo

7761483
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
1085
5995
23254
6024514
136699
134127
7761483

Vaša IP: 207.46.13.64
Vrijeme: 2018-02-22 03:40:31
Go to top