Politička saopštenja

SAOPŠTENJE OO DPS - KOME SMETA NEZAVISNA CRNA GORA

plakat dps nezavisna„Taman smo se ponadali da nova vlast u Kotoru baštimi tekovine 21. maja 2006. godine, a oni nas demantuju. Iako je predsjednik opštine čestitao građanima Kotora Dan nezavisnosti ubrzo se pokajao zbog toga. Naime on ili neko iz njegovog okruženja izdaje nalog komunalnoj policiji za sklanjanje banera

iznag gradskih vrata kojeg je postavio OO DPS Kotor, kojim je čestitao Dan nezavisnosti svim građanima.

To jer bilo jedino obilježje u našem gradu da je Dan nezavisnosti. Možda im je zasmetalo što su to građani sa oduševljenjem prihvatili i komentarisali.

Read more: SAOPŠTENJE OO DPS - KOME SMETA NEZAVISNA CRNA GORA

SAOPŠTENJE LIBERALNE PARTIJE CRNE GORE

Andrija-Popovic vebido.deAndrija Popović, predsjednik crnogorskih liberala, izabran je za potpredsjednika Liberalne Internacionale, najmoćnije političke organizacije liberala u svijetu. Popović je prvi politički lider iz države koji je na ovoj funkciji, nakon Slavka Perovića, lidera LSCG koji je izabran za istu funkciju 1996. godine na kongresu Liberalne Internacionale.
Ovaj izbor velika je čast i od velikog značaja za Crnu Goru. Internacionala okuplja lidere i šefove vlada nekih od najmoćnijih država Evrope i svijeta, za tim stolom za kojim se donose odluke i Crna Gora ima glas preko crnogorskih liberala i Popovića.
Novo rukovodstvo Internacionale u kojem je od danas i lider LP Popović, snažno će nastaviti promociju liberalne politike za novo doba. Oni su na Kongresu usvojili novi politički program liberala za 21. vijek. koji prepoznaje interese svake države članice i njenih građana. Novi program liberala utemeljen je na nekoliko ključnih principa, stalni napredak čovječanstva, siguran i bezbijedan svijet i život svih ljudi, jednake mogućnosti za napredovanje i sreću svima, a posebno se odnosi na oblasti ljudskih prava, obrazovanja, zdravstva i preduzetništva
Na jubilarnom 70. Kongresu koji se održava u Andori, Liberalna partija Crne Gore juče je primljena u punopravno članstvo ovog saveza u kojem je bila posmatrač. Kongres je okupio preko 200 delegacija sa svih kontinenata i iz svih liberalnih partija i pokreta svijeta.
PR služba LPCG

SAOPŠTENJE OO DPS - POTHODNIK ILI PRIVREMENA VEĆINA

Od stupanja na mjesto predsjednika opštine, Vladimir Jokić se svim snagama potrudio da predlog razvojnog budžeta, koji je pripremljen od današnje opozicije, a tadašnje vlasti, protivpravno pretvori u predlog jednog populističkog i u svakom smislu retrogradnog budžeta za grad kakav je Kotor.

Najprije su gospoda iz privremene većine, nakon što su se dogovorili da zanemare međusobne javne prozivke o neznanju i nepoštenju, to svoje poštenje i znanje dokazali kroz četrdesetak amandmana na sami budžet, od kojih su mnogi u najmanju ruku smiješni.

Najtužnija i ubrzo će se dokazati i najpogubnija stvar za sve građane Kotora jeste izbacivanje projekta pothodnika ispod Rive iz kapitalnog budžeta, jer je po riječima tadašnje odbornice, a današnje potpredsjednice, Ljiljane Popović Moškov, nemoguće sagledati benefite i isplativost takvog objekta obzirom na kratkoročnost ugovora zaključenih sa kruzing kompanijama.

Read more: SAOPŠTENJE OO DPS - POTHODNIK ILI PRIVREMENA VEĆINA

OBAVJEŠTENJE OO LIBERALNE PARTIJE KOTOR

Opštinski odbor Liberalne partije za Kotor čestita građanima Crne Gore Dan Nezavisnosti a Liberalnoj partiji punopravno članstvo u Liberalnu internacionalu Li i njenom predsjedniku Andriji Popoviću nominaciju za podpredsjednika internacionale.

U Andori se održava jubilarni 70. kongres Liberalne internacionale Li, najmoćnije političke organizacije Liberala u svijetu, na kojemu je Liberalna partija primljena za punopravnog člana a njen predsjednik nominovan za potpredsjednika.

U Kotoru,20.05.2017.g. predsjednik OOLPCG Kotor
Vido Drašković

SAOPŠTENJE OO DEMOKRATA KOTOR

"Nismo očekivali ništa više i ništa bolje od lokalnog DPS-a koji je u nedostatku ideja u napadu kopirao isto saopštenje pokušavajući da kompromituje potpredsjednika Demokrata Kotor, Špira Vulovića, koji im je odgovorio argumentovano i precizno, još u septembru 2016.

Kako im deskreditacija nije pošla za rukom tada, tako im ne može proći ni sada, jer više puta izrečena laž, ne može postati istina, osim ako u pomoć ne pozovu bivšeg potpredsjednika DPS-a, Svetozara Marovića, koji je decenijama znao da raznoraznim logorejama pokriva suštinu djelovanja partije kojoj je dao ime. DPS.

Špiru koji je trenutno na brodu šaljemo pomorski pozdrav, a DPS-ovcima kažemo da čitaju ponovo.

Saopštenje Špira Vulovića iz septembra 2016.

Read more: SAOPŠTENJE OO DEMOKRATA KOTOR

SAOPŠTENJE OO DPS O GRADNJI NA VERIGAMA

"Kotorski populizmi novooformljene privremene vlasti u Kotoru se grčevito trude da populističkim potezima zamažu oči građanima, kako bi skrenuli pažnju sa svih svojih nedostataka. Iako još uvijek nijesu formirali vlast a izvjesno nijesu se dogovorili sa mnogobrojnim članovima rogobatne koalicije oko podjele funkcija, sprovode poteze koji ostavljaju utisak da oni ipak nešto rade. Posljednji istup predsjednika opštine, gospodina Jokića, u pogledu zatvaranja objekta na Verigama prepun je neistina o proceduri dodjele predmetne lokacije i najbolje govori o konzistentnosti politike Demokrata u Kotoru. Predsjednik u zvaničnom obraćanju Radio Kotoru ističe da je predmetni prostor dobila firma Hefesta kao jedini ponuđač na oglasu u maju prošle godine.

Read more: SAOPŠTENJE OO DPS O GRADNJI NA VERIGAMA

URA zahtijeva od Opštine Kotor: Hitno poslati inspekcije na Turski rt

Predrag Janković"Dobijanje dozvole za gradnju na Turskom rtu i čin otvaranja tog „privremenog objekta“, koji trajno narušava jednu od najljepših lokacija u Boki, sa pogledom na Perast, Gospu od Škrpjela i Svetog Đorđa - predstavljaju tipične primjere urušavanja pravnog poretka u Crnoj Gori, pod pokroviteljstvom Demokratske partije socijalista (DPS), istakao je funkcioner kotorskog odbora Građanskog pokreta URA Predrag Janković.

„Kotorski odbor pokreta URA je, tokom 2015. godine, intezivno pratio proces izdavanja dozole za gradnju na Turskom rtu i javno pozivao nadležne u tadašnjoj lokalnoj administraciji - da reaguju u skladu sa Zakonom i ovlašćenjima koja im pripadaju. I tada je, kao danas, izostao odgovor nadležnih organa na jednostavna i logična pitanja“, istakao je Janković.

On navodi da je čitav proces pratilo mnogo nelogičnosti, formalnih blamaža i pravnog nasilja.

Read more: URA zahtijeva od Opštine Kotor: Hitno poslati inspekcije na Turski rt

SAOPŠTENJE DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA

dps 16Prenosimo saopštenje Demokratske partije socijalista Kotor koje je danas pristiglo u našu redakciju.

„Demokrate i njihova dosljednost. U predizbornoj kampanji i u svom prvom obraćanju predsjednik kotorskih Demokrata, a sada već i Predsjednik Opštine, gospodin Jokić, decidno je izjavio da neće biti političkih zapošljavanja u lokalnoj samoupravi niti u lokalnim javnim preduzećima.
Naivni su možda u to i povjerovali. Čak je Predsjednik Jokić na sinoćnjem nacionalnom televizijskom Dnevniku još jednom ponosno ustvrdio da se u lokalnoj upravi niko nije politički zaposlio. Koristimo priliku da ga pitamo ko radi u njegovom kabinetu na Ugovoru o djelu, a član je Demokrata?! Šta u kabinetu Predsjednika Opštine rade gospodin Ristić i gospođa Radović?! Ko rješava predmete Glavnog administratora?! Da li su to ljudi zaposleni po konkursu ili po političkoj pripadnosti!? Đe su konkursi koji su najavljivani, đe je depolitizacija koju ste obećali građanima Kotora i na oči ih slagali!? Da ne pominjemo nepostojeće pripreme za turističku sezonu, obustavu započetih investicionih projekata I druga pitanja od značaja za grad Kotor i njegove građane....Očigledno je da Demokrate na čelu sa svojim predsjednikom nemaju kad da brinu o Kotoranima zbog prezauzetosti zbrinjavanjem svojih najvećih aktivista! Poštovani građani Kotora, privremena većina umjesto da vodi računa o potrebama našeg grada, bavi se isključivo svojim sopstvenim potrebama i bezobzirno krši propise, a "benefite" takvog rada, ubrzo ćemo svi osjetiti na svojoj koži.Da li ste im dali glas za ovakvo ponašanje? Sigurno ne" – stoji u saopštenju Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Kotor.

SAOPŠTENJE OO SDP KOTOR

Povodom sastanka predstavnika lokalnih uprava Budve i Kotora, koji je održan 4. maja u Kotoru, a u vezi sa svrhom i zaključcima tog sastanka, Opštinski odbor SDP Kotor izjavljuje sljedeće:

"Kao politička partija koja participira u lokalnoj vlasti u Kotoru podržavamo unaprjeđenje bilateralne saradnje dviju susjednih opština Kotora i Budve na planu rješavanja funkcionalnih problema iz oblasti ekologije, komunalnih poslova i unaprjeđenja rada lokalnih uprava.

Samo ovako zasnovana saradnja se uklapa u politiku saradnje i unaprjeđenja odnosa lokalne samouprave u Kotoru sa svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, regionu i šire, uz puno poštovanje duha i slova zakonskog okvira u Crnoj Gori i Povelje o lokalnoj samoupravi koju je ratifikovala naša država.

Svaka interpretacija zaključaka ovog sastanka koja bi upućivala na političko udruživanje koje bi „štitilo zajedničke interese Boke i Budve", kako je navedeno u saopštenju NVO Matice Boke od 6.maja, je u cjelini neprihvatljiva za SDP CG.

Zalažemo se za unaprjeđenje saradnje lokalne samouprave u Kotoru sa svim opštinama na području Boke, bliskog susjedstva i cjelokupne Crne Gore u u cilju podizanja kvaliteta životnog standarda i sigurnosti svih građanki i građana, a u interesu Države Crne Gore."

Opštinski odbor SDP Kotor

LJILJA POPOVIĆ MOŠKOV U PREDSJEDNIŠTVU GP URA

Gradjanski pokret URANa jučerašnjoj prvoj sjednici Glavnog odbora, izabrani su članovi Predsjedništva Građanskog pokreta URA, izvršni i politički direktor, kao i šef medijskog tima.

Na prvog čovjeka izvršnog odbora izabran je Zoran Mikić, za političkog direktora bivši kontrolor pokreta URA u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) Rade Milošević, dok je za šefa medijskog tima izabran odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice, Luka Rakčević.

Novi članovi Predsjedništva su predsjednik cetinjskog odbora Filip Adžić, potpredsjednica Opštine Kotor i predsjednica kotorskog odbora Ljiljana Popović-Moškov, olimpijski selektor streljaštva i predsjednik barskog odbora Željko Todorović, publicista i kolumnista Ranko Vuković, pisac i kolumnista Balša Brković, predsjednica pljevaljskog odbora Maida Zilić-Delić, čuveni crnogorski hirurg Miodrag Caro Pavličić, profesor sa Biotehničkog fakulteta prof. dr Milan Marković, predsjednik bjelopoljskog odbora Miloš Medenica, profesorica sa Filološkog fakulteta prof. dr Tatjana Bečanović i ekonomski analitičar Dejan Mijović.

Read more: LJILJA POPOVIĆ MOŠKOV U PREDSJEDNIŠTVU GP URA

OO DPS Kotor - Opština u VD stanju

Sa mejl adrese OODPS Kotor proslijeđeno nam je sljedeće saopštenje:
"Prošlo je 83 dana od formiranja privremene većine u Kotoru. Još uvijek nije završeno konstituisanje skupštine grada, Nijesu izabrana sva radna tijela i savjetu Skupštine koja su predviđena Odlukom lokalnog parlamenta. Nijesu jer predsjednica Lokalnog parlamenta za tu svoju obavezu nema vremena od kadrovskih kombinacija. Cijela lokalna uprava je u VD stanju. Od Administratora prekom sekretara Lokalne uprave svi su u VD stanju. Izvinjavamo se dio kadrova je još uvijek DPS, jer nemaju svoja riješenja ni snage da ih smijene. Tačnije nemaju svoje kadrove koje bi postavili na odgovorna mjesta. Postavlja se pitanje i ovi VD kadrovi da li su postavljeni u skladu sa zakonom. I laiku je jasno da su postavljeni kadrovi postavljeni suprotno zakonu. Zašto još uvijek nijesu raspisani konkursi za slobodna funkcionerska mjesta. Jasno je . Nema koalicionog sporazuma i još se vodi borba oko fotelja. Možda ovo stanje najviše odgovara Frontu jer u ovoj situaciji on jedini postavlja svoje kadrove. I ne samo kadrove on postavlj bez konkursa svoje ljude u lokalnoj administraciji.

Read more: OO DPS Kotor - Opština u VD stanju

Prva žena pokreta URA izabrana za potpredsjednicu opštine Kotor

Ljiljana Popovicc MoskovNa jučerašnjoj 5. sjednici kotorske Skupštine, za potpredsjednicu Opštine izabrana je Ljiljana Popović - Moškov, diplomirana ekonomistkinja i predsjednica kotorskog odbora Građanskog pokreta URA.

"Novoizabrana potpredsjednica je, nakon izbora i primjljenih čestitki, kratko prokomentarisala svoj izbor.

„Hvala svima na ukazanom povjerenju i podršci. Sada nastavljamo sa radom, čeka nas ogroman posao“, kazala je Popović - Moškov.

Opštinskim budžetom, u čijoj je pripremi aktivno učestvovala Popović - Moškov, napravljen je veliki iskorak u odnosu na dosadašnju praksu, pa su izdaci za kulturu planirani na 4% budžeta, dok su izdvajanja za nevladine organizacije porasla na 1%.

Read more: Prva žena pokreta URA izabrana za potpredsjednicu opštine Kotor

REAGOVANJE DPS-a NA SAOPŠTENJE DEMOKRATA

dps 16„Vidimo da je Demokrate pogodilo naše reagovanje. Tako i treba, jer smo pogodili pravo u metu njihovih namjera da iza „brige o sirotinji" sakriju povećanje svojih primanja.
Ponavljate da ste napravili uštede, ali nam i dalje ne govorite zašto ste novac od ušteda prebacili sebi? Zašto se i tada niste sjetili „sirotinje"? Ili mislite da ste to vi, pa ste dodijelili sebi?
Ne pominjete da ste te nadoknade povećali za trećinu - malo li je? Ne kažete da podjelom novca od jednog audija nećete trajno riješiti ničiji problem, ali će zato trošak povećanja vaših nadoknada opštinsku kasu stajati 4 takva audija, ako izdržite puni mandat. Fino ste to isplanirali.
Umjesto što brinete o našim kako kažete frakcijama, bolje se pozabavite time kako stoji vaša klimava koalicija u Kotoru koju još niste ni sastavili. DPS-u, koji je partija sa pojedinačno najvećom podrškom birača u Kotoru frakcije pominjete vi koji ste šest mjeseci nesposobni da dogovorite podjelu ličnih interesa u lokalnoj upravi. Umjesto ispraznih saopštenja i populističkih poteza, bolje pazite da vam se podjele ne obiju o glavu, može vam pobjeda trajati kao mački muž" – stoji u saopštenju Demokratske partije socijalista Crne Gore.

REAGOVANJE OO DEMOKRATA KOTOR NA SAOPŠTENJE DPS-a

aPobjednicka konvencija Kotor3-700x467Prenosimo reagovanje Opštinskog odbora Demokrata Kotor na saopštenje Demokratske partije socijalista.

U saopštenju se kaže: "Znali smo da je 16. oktobra DPS nokautiran i poslat u opoziciju u Kotoru za narednu deceniju, primjetili smo i na posljednjoj sjednici lokalne skupštine da su i dalje grogirani i da pričaju i što nisu mislili da treba, ali da su dezorijentisani do mjere da su izgubili pamćenje i dodir sa realnošću, to nismo očekivali. Saopštenje izgubljenih vođa kotorske opozicije ne zaslužuje ni jednu jedinu riječ, međutim dijelom zbog kotorske javnosti, a dijelom zbog empatije koju osjećamo prema kratkom pamćenju i još kraćoj pameti autorima ovog pisanija moramo reagovati.
Gospodo iz DPS-a, naknade odbornicima su podignute sa 150 eura na 200 eura. Novac za ovo povećanje ćemo obezbijediti samo uštedama na telefonima koje ste plaćali bivšim zaposlenima, mrtvim licima i na potrošnji goriva i zloupotrebi službenih vozila. Istim budžetom smo povećali davanja za sport, za kulturu, za NVO sektor.
Sjetite se kakvu ste pravnu akrobatiku izvodili kada ste iz kabineta predsjednika odgovarali da gospođa Ćatović koristi Audi na osnovu prava iz Ustava Crne Gore. Nama ne trebaju zatamnjena stakla, mi crvene kravate nosimo tako da nas svi vide jer nemamo šta da krijemo, niti čega da se stidimo. Naši rukovodioci nisu ni jednim gestom oštetili opštinsku i državnu imovinu, a vaši su priznali da djeluju u okviru organizovanih kriminalnih grupa. Tu je razlika, zato vi ne možete da shvatite kada se neko ponaša prirodno i normalno. Što je za vas politikanstvo, to je za ostatak svijeta norma pristojnosti.
Ne varamo se da građane ne interesuje šta je sa pothodnikom, žičarom i sportskom salom, ali nam se čini da nas oči varaju kada vidimo da vi bez ikakvog osjećaja stida pominjete ove projekte. Srećom je sve ovo građane interesovalo pa smo dobili mandat da i njih i sve nadležne upoznamo sa time kako je projekat pothodnika od 300.000 eura narastao na 1.500.000 eura mimo bilo kakve skupštinske odluke, kako je sala postala spomenik vaše neuspješne vladavine, šta je bilo sa izvođačem, šta sa projektom i kako nije završena ni šest godina nakon roka. Sa žičarom se zastalo dok prebrojimo sve vaše tendere, ponude, izbore i dogovore. Srećom ste sada daleko od pozicija odlučivanja pa nećete moći ni na koji način da spriječite da se svi upoznaju sa odgovorima na ova pitanja.
Na kraju, molimo vas da nam kažete koja je od bezbroj frakcija kotorskog DPS-a u raspadanju pisala ovo saopštenje kako bi znali sa kojom diskutujemo? Onom koja je glasala za budžet, onom koja je glasala za odluku o prodaji Audija, onom koja je otvorila dušu o partijskom zapošljavanju ili onom koja je pokušavala da učini privid jedinstvenog DPS-a? Gotovo je, izgubili ste, naviknite se na činjenicu da je došlo vrijeme pristojnog i normalnog života i servisiranja potreba građana, a ne funkcionera i aktivista partije" – stoji u saopštenju kotorskog Opštinskog odbora Demokrata Crne Gore.

Saopštenje DPS: Priča o "sirotinji" i audi kao pokriće za povećanje odborničke nadoknade

dps 16Novooformljena vlast u Kotoru grčevito se trudi da populističkim potezima zamaže oči građanima, kako bi prikrila šta stvarno radi. Iako se još uvijek ne mogu dogovoriti o podjeli vlasti unutar svoje usitnjene neprirodne koalicije, građanima serviraju priče kao što je ona o "Majinom audiju", kojima se predstavljaju kao dobročinitelji. Ali su zaboravili da pomenu kako su sebi odmah na startu povećali odborničke nadoknade.

Umjesto toga, mladi politikanti iz Demokrata nijesu se mogli suzdržati da ne pokažu kako su smislili mjere štednje. Oni će prodati skupi audi, i novac podijeliti, kako kažu, „sirotinji". Istovremeno, u Skupštini su donijeli odluku o povećanju nadoknade odbornicima.

Račun je najjednostavniji – godišnja razlika za odborničke nadoknade ravna je vrijednosti tog čuvenog audija.

Ovim i drugim primjerima, nesnalaženjem u planiranju opštinskog budžeta i najavom otpuštanja radnika Opštine, Demokrate već na početku mandata pokazuju građanima Kotora ko su oni ustvari. Pola godine su potrošili u formiranju vlasti i niko ne zna još koliko će. Naravno, svo to vrijeme nisu našli rješenje ni za jedan realni problem Kotorana, niti toga ima u nagovještaju. Grdno se varaju ako misle da će demagoškim parolama iz komunističkih vremena prevariti građane da ne pitaju šta je sa dvoranom, pothodnikom, žičarom. I morem drugih životnih problema.

U međuvremenu, prave se da nije april, da nijesmo na početku sezone. Prioritet za njih imaju zabavna saopštenja za naivne kao što je ono o voznom parku. To su potezi koji mogu biti inspiracija feštađunima za naredne maskenbale. Nadamo se da će već jednom početi da shvataju da bavljenje politikom nije samo šetanje kravata jarko crvene boje. Vjerujemo da su građani Kotora već to razumjeli.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

SD: ČEKAMO DA KAO VLAST POČNETE SE RADOM

sd ko 01SAOPŠTENJE OO SD

U 147 dana otkad su Demokrate počele da slave svoju veliku pobjedu u Kotoru, po sopstvenom priznanju, rade tek 12 dana. To nije politički odgovorno prema Kotoru i njegovim građanima i izaziva sumnju u njihovu spremnost i sposobnost da vode grad.

I taj 12. dan posvećuju Socijaldemokratama, pokazujući brigu o nama i našem snalaženju u opoziciji. Valjda ste sa svojim koalicionim partnerima osvojili vlast da se bavite gradom i njegovim problemima, a ne Socijaldemokratama i opozicijom. Morate priznati da je teško procijeniti kakva smo mi opozicija dok vi ne počnete nešto da radite. Kada počnete da radite, podržavaćemo vas u svemu što uradite za dobrobit Kotoranki i Kotorana, a nećemo tamo gdje budete griješili. Takva ćemo biti opozicija. A kakva ćete vi biti vlast, čekamo da vidimo. Početak vam ne obećava mnogo, posebno što u vašem saopštenju pored uvreda postoje još samo obećanja i izgovori.
Da ste majstori za političko vrijeđanje uvjerili smo se nebrojeno puta do sada kroz vaše opoziciono djelovanje i u tome se sa vama nećemo takmičiti. Ne interesujete nas ni vi, niti bilo koja druga politička partija, već nas interesuje funkcionisanje lokalne samouprave u Kotoru za dobrobit svih naših sugrađana.
Čekamo da kao vlast počnite se radom!

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST OO DEMOKRATA KOTOR

demokrate17 martSocijaldemokrate su se oglasile kontradiktornim i nesuvislim saopštenjem povodom situacije u Kotoru. Svjesni da su svojim političkim djelovanjem produžni kablovi DPS-a i da ne zaslužuju ni jedan redak odgovora, zarad građana Kotora i Crne Gore ipak moramo reagovati.

Ukoliko je Socijaldemokratama nejasno ko čini većinu u Kotoru, preporučujemo im da potraže stenograme sa sjednica Skupštine opštine Kotor iz februara, kako bi se još jednom podsjetili da Demokrate, DF, SNP, SDP i GP URA čine novu stabilnu većinu u kotorskoj Skupštini. Kao odgovorni ljudi, stojimo iza svakog svog predizbornog obećanja, jer nas obavezuje riječ data građanima, a ne poslušnost nalogodavcu. Razumijemo da onima koji rade po nalozima i diktatima gazde, koji demokratiju njeguju i praktikuju kroz svjesnu ulogu ikebane jednopartijskih izbora, ne mogu da shvate da raznorodni politički subjekti mogu da razgovaraju sa različitih pozicija i postignu kompromis. Dijalog je temelj demokratije koji iziskuje vrijeme, po diktatu se radi ubrzano i bez razmišljanja. Ne poznaju Socijaldemokrate principe demokratije, ali očigledno ne poznaju ni zakonske procedure i pravila koje utvrđuju procese konstituisanja organa lokalne uprave. Neznanje i loše postupanje je, sigurni smo, razlog zbog kojeg su gospoda iz Socijaldemokrata stameno ćutali dvanaest dugih godina, da bi progovorili već dvanaestog radnog dana novog predsjednika opštine. Očigledno je da se satelitska stranka poput svojih nalogodavaca teško snalazi u ulozi opozicije.
Poručujemo Socijaldemokratama da se navikavaju na to da će vlast poštovati zakone, njegovati demokratske principe, da neće biti privilegovanih pojedinaca i privrednih društava, već da će svi biti jednaki pred zakonom. Posebno im preporučujemo da se bolje pripremaju za ulogu opozcije jer neće proći dugo do trenutka kada će i na državnom i na svim lokalnim nivoima zajedno sa svojim principalom otići zauvjek u opoziciju, kao u Kotoru i Budvi 16. oktobra.

SAOPŠTENJE SOCIJALDEMOKRATA CRNE GORE

Prenosimo saopštenje medijskog tima Socijaldemokrata Crne Gore.

"Vjerujemo da vas, kao i nas iscrpljuje politička realnost koju nam predstavljaju pobjednici oktobarskih izbora. Evo već četiri mjeseca čekamo da se gradska uprava mrdne sa početne pozicije i konačno mobilizuje. Čekanje se odužilo, a stanje u Kotoru nikad kompleksnije: Vlast je opozicija, a opozicija je vlast! Gradonačelnik i predsjednica Skupštine iz redova vlasti, a za sve ostale se ne zna da li su opozicija ili vlast. Konačno, problemi se ne rješavaju već se gomilaju. Jedino sto smo do sada čuli je par populističkih izjava o opštinskom voznom parku i izradi nekog novog programa koji će spasiti Kotor kako bi valjda građani Kotora zaboravili njihove predizborne programe i obećanja, odnosno kako bi građanima Kotora poslali poruku da sve što su u predizbornim aktivnostima obećavali ne važi. Sve ovo govori o njihovoj neozbiljnosti, nespremnosti i nedoraslosti da vode grad, a nagovještavani uvoz kadrova sa strane govori i o njihovim skromnim kadrovskim potencijalima. Kao što smo prilikom izbora nove vlasti rekli da smo spremni da podržimo sve njihove aktivnosti koje vode boljem kvalitetu života građana Kotora, isto tako sada smo dužni da upozorimo da je ovakvo ponašanje nove vlasti ozbiljna opasnost za grad Kotor. Nešto ozbiljno ne funkcioniše u redovima pet političkih subjekata koji čine tijesnu većinu u lokalnom parlamentu. Na skupšinskom stolu i dalje stoji "brdo" materijala, svi radovi su usporeni, investicije zastale, dakle, došlo je do totalne blokade lokalnih institucija. Zarad grada u kojem živimo, Socijaldemokrate apeluju na novu vlast da se okrene poslu i krene da ostvaruje svoja predizborna obećanja. To što će ih građani kazniti zbog njihove neozbiljnosti na sljedećim izborima ne može biti niti utjeha niti kompenzacija za štetu koju će svojim neradom i nedoraslošću napraviti ovom gradu. Uvjeravamo vas da Socijademokrate Kotora neće nijemo posmatrati kako naš grad postaje žrtva političkih prepucavanja ovih pet političkih nekomplementarnih subjekata koji upravo pokazuju da im glavni cilj nije bio boljitak grada, nego rušenje stare vlasti, a ni njima nije jasno da li su je srušili ili ne. Sve naše naredne aktivnosti biće usmjerene na to da ovu vlast natjeramo da radi u interesu grada Kotora i realizuje svoja predizborna obećanja ili da se skloni i omogući građanima formiranje odgovornije i efikasnije vlasti" – stoji u saopštenju medijskog tima Socijaldemokrata Crne Gore.

MLADE DEMOKRATE OBILJEŽILE DAN ŽENA

DEMOKRATE DAN ZENAPovodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Mlade demokrate Kotora su danas, ispred glavnih vrata grada, pripadnicama ljepšeg pola dijelile simbolične paketiće kao mali znak pažnje.

"Ovim postupkom željeli smo da ukažemo da su u našoj organizaciji od njenog osnivanja žene imale posebno mjesto i da se prema njima oduvijek odnosilo sa posebnom pažnjom i uvažavanjem. Nadamo se da smo ovom akcijom uspjeli da od naših dragih Kotoranki zavrijedimo iskren osmjeh i vjeru u nas da ćemo se i u narednom periodu truditi da poboljšamo njihov status u društvu" – stoji u saopštenju Mladih demokrata Kotor.

Opštinski odbor Demokrata Kotor – PRAVNA POMOĆ

Obavještavamo sve korisnice naknade za majke sa troje i više djece i sva ostala zainteresovana lica da svakog dana osim nedjelje, u periodu od 9h do 14h, u kancelarijama Demokrata u Dobroti u poslovnoj zgradi Mačića (iznad Mravinjaka kod skretanja za donji put), mogu dobiti pravnu pomoć, formular i pomoć pri popunjavanju formulara žalbe na rješenja Centara za socijalni rad kojima se smanjuje naknada za majke sa troje i više djece.
Napominjemo da je rok za podnošenje ove žalbe 15 dana od dana prijema Rješenja.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - Opštinski odbor Demokrata Kotor

demokrate 17Dana 2. februara Vlada DPS i njihovih satelita je neopaženo od šire javnosti usvojila Informaciju o zaštiti područja pod UNESCO-om koja sadrži predlog tzv. "akcionog plana". Tim dokumentom je, između ostalog, predloženo stavljanje van snage važeće prostorno-planske dokumentacije na cijeloj teritoriji Opštine Kotor. Dakle, nakon što su zabranili kupovinu novogodišnjih paketića i umanjili naknade majkama "zabrinuli" su se i za Bokokotorski zaliv.

Visoko tijelo nazvano "Savjet za upravljanje prirodnim i istorijsko-kulturnim područjem Kotora", koje je toliko "visoko" da se sastaje jednom u dekadi pa se još nije sastalo, i koje čine kadrovi imenovani od strane DPS administracije, o ovoj inicijativi se nije ni oglasilo. Pametno ćuti. Briga o zaštiti Zaliva je opravdano još i pojačana činjenicom da se, na žalost DPS-a, formira nova vlast u opštini Kotor, što će dovesti do toga da Savjet, sastavljen od novih članova, prestane da ćuti. A šta onda? Šta nas čeka? Revizija "hot dog" arhitekture na Turskom rtu, Kostanjici, Dobroti. Uništenje svega onoga što je urađeno na "kultivisanju" Bokokotorskog zaliva u prethodnih 25 godina. Ovim putem pozivamo Vladu DPS-a i njihovih satelita da se ne brinu više o zaštiti Kotora jer od Vaše "brige" osta Kotor bez UNESCO-a.

Read more: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - Opštinski odbor Demokrata Kotor

Saopštenje Opštinskog odbora GP URA-Kotor (Reagovanje na saopštenje DPS)

Ne može biti problem neisplaćivanja zarada zaposlenih u Opštini Kotor i drugih važnih obaveza,to što Skupština Opštine nije donijela budžet ili odluku o privremenom finansiranju, jer je tu Odluku mogao i još uvijek je može donijeti aktuelni predsjednik Opštine g-din Stjepčević.Naime u skladu sa članom 58 Zakona o lokalanoj samoupravi u kome se kaže da predsjednik donosi odluke iz nadležnosti Skupštine, ako to Skupština iz određenih razloga nije u mogućnosti.Ovim je svima jasno njegovo neosporno pravo donošenja Odluke o privremenom finansiranju.

On može donijeti ovu ODLUKU koja u skladu sa Zakonom traje najviše tri mjeseca, i koja se verifikuje na prvoj narednoj sjednici Skupštine Opštine.
Zašto ovakvu Odluku g-din Stjepčević nije donio, zaposleni i javnost trebaju njega da pitaju.
Isto važi i za OO DPS Kotor.Nakon toliko godina vladanja,trebali bi da znaju ovaj minimum zakonskih propisa i da se kritički okrenu sopstvenim kadrovima,a ne da krivca pokušavaju naći u drugima.

S poštovanjem,OO GP URA - Kotor

Saopštenje Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Kotor

„Predsjednika će izabrati, ali ne znamo kad. Opozicija u Kotoru potpomognuta sa SDP-om već više od 115 dana pokušava da oformi vlast u Kotoru. Nakon velikih peripetija sa tijesnom većinom izabrali su predsjednicu Skupštine. U svom prvom obraćanju obeća nam da će predsjednika opštine izabrati na današnji dan. Obećanje-ludom radovanje. Vjerovatno da "fukare i avetinje" kako oni rekoše, nijesu spremne da olako daju blanko podršku svim kadrovskim rješenjima. Zbog toga još uvijek nemamo mladog junošu na čelu opštine. Zbog toga još uvijek nemamo Budžet. Nema ni plata činovnicima Opštine, ni javnih ustanova. Oni su preuzeli zakonodavnu vlast i mogu donijeti sve validne odluke. Gospodin Stjepčevič je još početkom decembra u skupštinsku proceduru dao Budžet na koji je dobio pozitivno mišljenje Ministarsta finansija. Pa zašto onda nije stavljen na dnevni red lokalnog parlamenta treba da odgovori gospođa Perović. Gospođa, koja je odmah izjavila da će zamrznuti penziju i profesionalno za dobru platu obavljati dužnost presjednice Skupštine. Pa, gospođo predsjednice, kad će Skupština? Kad će odluka o Budžetu? Kad će i ostale Odluke kad ih u skupštinskoj proceduri ima preko 20. To su pitanja na koja treba da da odgovor novokompovana većina, ako je uopšte ima.

Poštovani građani, sada je svima jasno da poslije 115 dana od izbora, takozvana većina nema hrabrosti da preuzme vlast i donosi značajne odluke u vašu korist. Ko će biti odgovoran za sve investicije koje su u toku, a zastaju zbog neplaćanja situacija? Ko će biti odgovoran za investiciju na kanalizacionom sistemu Starog grada? Zar ćemo dočekati turističku sezonu raskopanih ulica? Što je sa tenderom za pothodnik? Žičaru? A ostali tenderi? Ko će biti odgovoran za zastoj u izgradnji kuće za socijalne slučajeve? Za sve su odgovorni predsjednica Skupštine i neformirana izvršna vlast. Dokle će građani čekati odgovor gospodina Krivokapića o tome ko preuzima Luku Kotor? Pošto nema drugih obaveza, očekujemo da on lično preuzme tu funkciju. Poštovani građani, dužni smo da vam ukažemo na sve ovo, jer smo odgovorni prema vama i spremni smo ispuniti sva naša obećanja ako nam se ukaže prilika", navodi se u saopštenju Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Kotor.

SAOPŠTENJE DEMOKRATA

Počinje nova era na crnogorskoj političkoj sceni, u toku je smjena generacija koja će dovesti do toliko željenih promjena, mnogo realnijeg ishoda u vezi sa smjenom vlasti, čime će neizostavno doći do demokratizacije crnogorskog društva, a time i boljeg životnog standarda za sve građane – neizbježan je zaključak nakon sastanka predsjednika Demokratske Crne Gore, Alekse Bečića i kandidata za predsjednika Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića. Ovim susretom potvrđeni su inače dobri odnosi ove dvije političke grupacije.

Sastanak dvojice predstavnika mladih, čistih i nekompromitovanih ljudi, nosilaca novih ideja i dvojice političara koji se nalaze u vrhu liste onih kojima se najviše vjeruje, sam po sebi daje zamah mladosti i budućnosti, jer gdje je mladost tu je i budućnost, gdje su čiste ruke, tu je sigurnost, a gdje je istinsko pomirenje, tu su pobjede, naglasili su Bečić i Abazović.

Read more: SAOPŠTENJE DEMOKRATA

DEMOKRATE, DF, SDP I URA PRIHVATILI USLOVE SNP

fotografija za dogovorKotorski odbori Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta, Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA uputili su juče odgovor na ponudu predsjednika OO Socijalističke narodne partije Branka Ivanovića kojim prihvataju postavljene uslove za konstituisanje nove vlasti u Kotoru. Prenosimo vam dopis.
„Poštovani gospodine Ivanoviću,
Razmatrajući Vaš zahtjev i uslove postavljene od Vaše partije za formiranje nove vlasti u Opštini Kotor, doljepotpisani politički subjekti Vas obavještavaju:
1. mjesto predsjednika Opštine Kotor biće popunjeno iz redova Demokratske Crne Gore;
2. mjesto predsjednika Skupštine opštine biće popunjeno iz redova Demokratskog fronta;
3. prihvatamo Vaše uslove za obavljanje kontrolne funkcije u svim institucijama i preduzećima koje je osnovala Opština Kotor na način da SNP imenuje predsjendika ili člana odbora direktora Luke Kotor a.d, doo Vodovod i kanalizacija, dooo Komunalno Kotor, upravnog odbora doo Lovanja, Kulturnog centra Nikola Đurković, OJU Muzeji, izvršnog odbora Turističke organizacije te savjeta Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, kao i u svim budućim privrednim društvima koje bude osnivala Opština Kotor.
Takođe Vas obavještavamo da ostajemo u svakom trenutku otvoreni za učešće SNP u budućoj izvršnoj vlasti na ravnopravnoj osnovi i na osnovu izbornog rezultata, na način kako smo to zagovarali cijelo vrijeme od održavanja izbora 16. oktobra.
Dolje potpisani politički subjekti pripremaju sporazum o zajedničkom vršenju vlasti u Opštini Kotor. Osnov sporazuma čine programske osnove ovih političkih subjekata sa punom otvorenošću za vaše programske predloge, pa Vas ovim putem pozivamo da iste dostavite kako bismo ih implementirali u sporazumu.
Odmah nakon zaključenja sporazuma dostavićemo predloge kandidata za ove funkcije, usaglašene od strane ovih političkih subjekata kako bismo zakazali nastavak konstitutivne sjednice Skupštine.

Read more: DEMOKRATE, DF, SDP I URA PRIHVATILI USLOVE SNP

SAOPŠTENJE MEDIJSKOG CENTRA SNP CRNE GORE

Predsjednik SNP Kotor dr Branko Baćo Ivanović, uputio je danas Demokratskoj Crnoj Gori, Demokratskom frontu, Socijaldemokratskoj pariji i Građanskom pokretu URA dopis u kojem se navodi : „Glavni odbor Socijalističke narodne partije Crne Gore je, na sjednici održanoj 22.01.2017. godine, u skladu sa ponudom Opštinskog odbora SNP Kotor od 19.01.2017. godine o manjinskoj podršci vašim političkim subjektima, pozvao Demokratsku Crnu Goru, Demokratski front, SDP i Građanski pokret URA da u najkraćem mogućem roku formiramo novu vlast u Kotoru i iz tih razloga zatražio da nam u ime vaših 14 odbornika predložite kandidate za predsjednika Skupštine opštine i predsjednika Opštine Kotor, kako bi se završio postupak konstituisanja Skupštine opštine Kotor i konačno smijenio predsjednik Opštine iz DPS-a. U nadi da ćete nam vaše predloge kandidata za navedene funkcije dostaviti u što kraćem roku, u pisanoj formi, srdačno vas pozdravljam", stoji u dopisu predsjednika OOSNP Kotor dr Branka Baća Ivanovića.

  •  Start 
  •  Prev 
  •  1  2  3  4  5  6  7  8 
  •  Next 
  •  End 

Page 1 of 8

opstina-kotor2

radiokotor160x200

baner moto

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

facebook

uzivo

pele

KotorArt-logo

6391973
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
3158
10227
24782
4663647
189178
165602
6391973

Vaša IP: 109.228.106.202
Vrijeme: 2017-05-30 09:24:11
Go to top