Politička saopštenja

Prva žena pokreta URA izabrana za potpredsjednicu opštine Kotor

Ljiljana Popovicc MoskovNa jučerašnjoj 5. sjednici kotorske Skupštine, za potpredsjednicu Opštine izabrana je Ljiljana Popović - Moškov, diplomirana ekonomistkinja i predsjednica kotorskog odbora Građanskog pokreta URA.

"Novoizabrana potpredsjednica je, nakon izbora i primjljenih čestitki, kratko prokomentarisala svoj izbor.

„Hvala svima na ukazanom povjerenju i podršci. Sada nastavljamo sa radom, čeka nas ogroman posao“, kazala je Popović - Moškov.

Opštinskim budžetom, u čijoj je pripremi aktivno učestvovala Popović - Moškov, napravljen je veliki iskorak u odnosu na dosadašnju praksu, pa su izdaci za kulturu planirani na 4% budžeta, dok su izdvajanja za nevladine organizacije porasla na 1%.

Read more: Prva žena pokreta URA izabrana za potpredsjednicu opštine Kotor

REAGOVANJE DPS-a NA SAOPŠTENJE DEMOKRATA

dps 16„Vidimo da je Demokrate pogodilo naše reagovanje. Tako i treba, jer smo pogodili pravo u metu njihovih namjera da iza „brige o sirotinji" sakriju povećanje svojih primanja.
Ponavljate da ste napravili uštede, ali nam i dalje ne govorite zašto ste novac od ušteda prebacili sebi? Zašto se i tada niste sjetili „sirotinje"? Ili mislite da ste to vi, pa ste dodijelili sebi?
Ne pominjete da ste te nadoknade povećali za trećinu - malo li je? Ne kažete da podjelom novca od jednog audija nećete trajno riješiti ničiji problem, ali će zato trošak povećanja vaših nadoknada opštinsku kasu stajati 4 takva audija, ako izdržite puni mandat. Fino ste to isplanirali.
Umjesto što brinete o našim kako kažete frakcijama, bolje se pozabavite time kako stoji vaša klimava koalicija u Kotoru koju još niste ni sastavili. DPS-u, koji je partija sa pojedinačno najvećom podrškom birača u Kotoru frakcije pominjete vi koji ste šest mjeseci nesposobni da dogovorite podjelu ličnih interesa u lokalnoj upravi. Umjesto ispraznih saopštenja i populističkih poteza, bolje pazite da vam se podjele ne obiju o glavu, može vam pobjeda trajati kao mački muž" – stoji u saopštenju Demokratske partije socijalista Crne Gore.

REAGOVANJE OO DEMOKRATA KOTOR NA SAOPŠTENJE DPS-a

aPobjednicka konvencija Kotor3-700x467Prenosimo reagovanje Opštinskog odbora Demokrata Kotor na saopštenje Demokratske partije socijalista.

U saopštenju se kaže: "Znali smo da je 16. oktobra DPS nokautiran i poslat u opoziciju u Kotoru za narednu deceniju, primjetili smo i na posljednjoj sjednici lokalne skupštine da su i dalje grogirani i da pričaju i što nisu mislili da treba, ali da su dezorijentisani do mjere da su izgubili pamćenje i dodir sa realnošću, to nismo očekivali. Saopštenje izgubljenih vođa kotorske opozicije ne zaslužuje ni jednu jedinu riječ, međutim dijelom zbog kotorske javnosti, a dijelom zbog empatije koju osjećamo prema kratkom pamćenju i još kraćoj pameti autorima ovog pisanija moramo reagovati.
Gospodo iz DPS-a, naknade odbornicima su podignute sa 150 eura na 200 eura. Novac za ovo povećanje ćemo obezbijediti samo uštedama na telefonima koje ste plaćali bivšim zaposlenima, mrtvim licima i na potrošnji goriva i zloupotrebi službenih vozila. Istim budžetom smo povećali davanja za sport, za kulturu, za NVO sektor.
Sjetite se kakvu ste pravnu akrobatiku izvodili kada ste iz kabineta predsjednika odgovarali da gospođa Ćatović koristi Audi na osnovu prava iz Ustava Crne Gore. Nama ne trebaju zatamnjena stakla, mi crvene kravate nosimo tako da nas svi vide jer nemamo šta da krijemo, niti čega da se stidimo. Naši rukovodioci nisu ni jednim gestom oštetili opštinsku i državnu imovinu, a vaši su priznali da djeluju u okviru organizovanih kriminalnih grupa. Tu je razlika, zato vi ne možete da shvatite kada se neko ponaša prirodno i normalno. Što je za vas politikanstvo, to je za ostatak svijeta norma pristojnosti.
Ne varamo se da građane ne interesuje šta je sa pothodnikom, žičarom i sportskom salom, ali nam se čini da nas oči varaju kada vidimo da vi bez ikakvog osjećaja stida pominjete ove projekte. Srećom je sve ovo građane interesovalo pa smo dobili mandat da i njih i sve nadležne upoznamo sa time kako je projekat pothodnika od 300.000 eura narastao na 1.500.000 eura mimo bilo kakve skupštinske odluke, kako je sala postala spomenik vaše neuspješne vladavine, šta je bilo sa izvođačem, šta sa projektom i kako nije završena ni šest godina nakon roka. Sa žičarom se zastalo dok prebrojimo sve vaše tendere, ponude, izbore i dogovore. Srećom ste sada daleko od pozicija odlučivanja pa nećete moći ni na koji način da spriječite da se svi upoznaju sa odgovorima na ova pitanja.
Na kraju, molimo vas da nam kažete koja je od bezbroj frakcija kotorskog DPS-a u raspadanju pisala ovo saopštenje kako bi znali sa kojom diskutujemo? Onom koja je glasala za budžet, onom koja je glasala za odluku o prodaji Audija, onom koja je otvorila dušu o partijskom zapošljavanju ili onom koja je pokušavala da učini privid jedinstvenog DPS-a? Gotovo je, izgubili ste, naviknite se na činjenicu da je došlo vrijeme pristojnog i normalnog života i servisiranja potreba građana, a ne funkcionera i aktivista partije" – stoji u saopštenju kotorskog Opštinskog odbora Demokrata Crne Gore.

Saopštenje DPS: Priča o "sirotinji" i audi kao pokriće za povećanje odborničke nadoknade

dps 16Novooformljena vlast u Kotoru grčevito se trudi da populističkim potezima zamaže oči građanima, kako bi prikrila šta stvarno radi. Iako se još uvijek ne mogu dogovoriti o podjeli vlasti unutar svoje usitnjene neprirodne koalicije, građanima serviraju priče kao što je ona o "Majinom audiju", kojima se predstavljaju kao dobročinitelji. Ali su zaboravili da pomenu kako su sebi odmah na startu povećali odborničke nadoknade.

Umjesto toga, mladi politikanti iz Demokrata nijesu se mogli suzdržati da ne pokažu kako su smislili mjere štednje. Oni će prodati skupi audi, i novac podijeliti, kako kažu, „sirotinji". Istovremeno, u Skupštini su donijeli odluku o povećanju nadoknade odbornicima.

Račun je najjednostavniji – godišnja razlika za odborničke nadoknade ravna je vrijednosti tog čuvenog audija.

Ovim i drugim primjerima, nesnalaženjem u planiranju opštinskog budžeta i najavom otpuštanja radnika Opštine, Demokrate već na početku mandata pokazuju građanima Kotora ko su oni ustvari. Pola godine su potrošili u formiranju vlasti i niko ne zna još koliko će. Naravno, svo to vrijeme nisu našli rješenje ni za jedan realni problem Kotorana, niti toga ima u nagovještaju. Grdno se varaju ako misle da će demagoškim parolama iz komunističkih vremena prevariti građane da ne pitaju šta je sa dvoranom, pothodnikom, žičarom. I morem drugih životnih problema.

U međuvremenu, prave se da nije april, da nijesmo na početku sezone. Prioritet za njih imaju zabavna saopštenja za naivne kao što je ono o voznom parku. To su potezi koji mogu biti inspiracija feštađunima za naredne maskenbale. Nadamo se da će već jednom početi da shvataju da bavljenje politikom nije samo šetanje kravata jarko crvene boje. Vjerujemo da su građani Kotora već to razumjeli.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

SD: ČEKAMO DA KAO VLAST POČNETE SE RADOM

sd ko 01SAOPŠTENJE OO SD

U 147 dana otkad su Demokrate počele da slave svoju veliku pobjedu u Kotoru, po sopstvenom priznanju, rade tek 12 dana. To nije politički odgovorno prema Kotoru i njegovim građanima i izaziva sumnju u njihovu spremnost i sposobnost da vode grad.

I taj 12. dan posvećuju Socijaldemokratama, pokazujući brigu o nama i našem snalaženju u opoziciji. Valjda ste sa svojim koalicionim partnerima osvojili vlast da se bavite gradom i njegovim problemima, a ne Socijaldemokratama i opozicijom. Morate priznati da je teško procijeniti kakva smo mi opozicija dok vi ne počnete nešto da radite. Kada počnete da radite, podržavaćemo vas u svemu što uradite za dobrobit Kotoranki i Kotorana, a nećemo tamo gdje budete griješili. Takva ćemo biti opozicija. A kakva ćete vi biti vlast, čekamo da vidimo. Početak vam ne obećava mnogo, posebno što u vašem saopštenju pored uvreda postoje još samo obećanja i izgovori.
Da ste majstori za političko vrijeđanje uvjerili smo se nebrojeno puta do sada kroz vaše opoziciono djelovanje i u tome se sa vama nećemo takmičiti. Ne interesujete nas ni vi, niti bilo koja druga politička partija, već nas interesuje funkcionisanje lokalne samouprave u Kotoru za dobrobit svih naših sugrađana.
Čekamo da kao vlast počnite se radom!

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST OO DEMOKRATA KOTOR

demokrate17 martSocijaldemokrate su se oglasile kontradiktornim i nesuvislim saopštenjem povodom situacije u Kotoru. Svjesni da su svojim političkim djelovanjem produžni kablovi DPS-a i da ne zaslužuju ni jedan redak odgovora, zarad građana Kotora i Crne Gore ipak moramo reagovati.

Ukoliko je Socijaldemokratama nejasno ko čini većinu u Kotoru, preporučujemo im da potraže stenograme sa sjednica Skupštine opštine Kotor iz februara, kako bi se još jednom podsjetili da Demokrate, DF, SNP, SDP i GP URA čine novu stabilnu većinu u kotorskoj Skupštini. Kao odgovorni ljudi, stojimo iza svakog svog predizbornog obećanja, jer nas obavezuje riječ data građanima, a ne poslušnost nalogodavcu. Razumijemo da onima koji rade po nalozima i diktatima gazde, koji demokratiju njeguju i praktikuju kroz svjesnu ulogu ikebane jednopartijskih izbora, ne mogu da shvate da raznorodni politički subjekti mogu da razgovaraju sa različitih pozicija i postignu kompromis. Dijalog je temelj demokratije koji iziskuje vrijeme, po diktatu se radi ubrzano i bez razmišljanja. Ne poznaju Socijaldemokrate principe demokratije, ali očigledno ne poznaju ni zakonske procedure i pravila koje utvrđuju procese konstituisanja organa lokalne uprave. Neznanje i loše postupanje je, sigurni smo, razlog zbog kojeg su gospoda iz Socijaldemokrata stameno ćutali dvanaest dugih godina, da bi progovorili već dvanaestog radnog dana novog predsjednika opštine. Očigledno je da se satelitska stranka poput svojih nalogodavaca teško snalazi u ulozi opozicije.
Poručujemo Socijaldemokratama da se navikavaju na to da će vlast poštovati zakone, njegovati demokratske principe, da neće biti privilegovanih pojedinaca i privrednih društava, već da će svi biti jednaki pred zakonom. Posebno im preporučujemo da se bolje pripremaju za ulogu opozcije jer neće proći dugo do trenutka kada će i na državnom i na svim lokalnim nivoima zajedno sa svojim principalom otići zauvjek u opoziciju, kao u Kotoru i Budvi 16. oktobra.

SAOPŠTENJE SOCIJALDEMOKRATA CRNE GORE

Prenosimo saopštenje medijskog tima Socijaldemokrata Crne Gore.

"Vjerujemo da vas, kao i nas iscrpljuje politička realnost koju nam predstavljaju pobjednici oktobarskih izbora. Evo već četiri mjeseca čekamo da se gradska uprava mrdne sa početne pozicije i konačno mobilizuje. Čekanje se odužilo, a stanje u Kotoru nikad kompleksnije: Vlast je opozicija, a opozicija je vlast! Gradonačelnik i predsjednica Skupštine iz redova vlasti, a za sve ostale se ne zna da li su opozicija ili vlast. Konačno, problemi se ne rješavaju već se gomilaju. Jedino sto smo do sada čuli je par populističkih izjava o opštinskom voznom parku i izradi nekog novog programa koji će spasiti Kotor kako bi valjda građani Kotora zaboravili njihove predizborne programe i obećanja, odnosno kako bi građanima Kotora poslali poruku da sve što su u predizbornim aktivnostima obećavali ne važi. Sve ovo govori o njihovoj neozbiljnosti, nespremnosti i nedoraslosti da vode grad, a nagovještavani uvoz kadrova sa strane govori i o njihovim skromnim kadrovskim potencijalima. Kao što smo prilikom izbora nove vlasti rekli da smo spremni da podržimo sve njihove aktivnosti koje vode boljem kvalitetu života građana Kotora, isto tako sada smo dužni da upozorimo da je ovakvo ponašanje nove vlasti ozbiljna opasnost za grad Kotor. Nešto ozbiljno ne funkcioniše u redovima pet političkih subjekata koji čine tijesnu većinu u lokalnom parlamentu. Na skupšinskom stolu i dalje stoji "brdo" materijala, svi radovi su usporeni, investicije zastale, dakle, došlo je do totalne blokade lokalnih institucija. Zarad grada u kojem živimo, Socijaldemokrate apeluju na novu vlast da se okrene poslu i krene da ostvaruje svoja predizborna obećanja. To što će ih građani kazniti zbog njihove neozbiljnosti na sljedećim izborima ne može biti niti utjeha niti kompenzacija za štetu koju će svojim neradom i nedoraslošću napraviti ovom gradu. Uvjeravamo vas da Socijademokrate Kotora neće nijemo posmatrati kako naš grad postaje žrtva političkih prepucavanja ovih pet političkih nekomplementarnih subjekata koji upravo pokazuju da im glavni cilj nije bio boljitak grada, nego rušenje stare vlasti, a ni njima nije jasno da li su je srušili ili ne. Sve naše naredne aktivnosti biće usmjerene na to da ovu vlast natjeramo da radi u interesu grada Kotora i realizuje svoja predizborna obećanja ili da se skloni i omogući građanima formiranje odgovornije i efikasnije vlasti" – stoji u saopštenju medijskog tima Socijaldemokrata Crne Gore.

MLADE DEMOKRATE OBILJEŽILE DAN ŽENA

DEMOKRATE DAN ZENAPovodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Mlade demokrate Kotora su danas, ispred glavnih vrata grada, pripadnicama ljepšeg pola dijelile simbolične paketiće kao mali znak pažnje.

"Ovim postupkom željeli smo da ukažemo da su u našoj organizaciji od njenog osnivanja žene imale posebno mjesto i da se prema njima oduvijek odnosilo sa posebnom pažnjom i uvažavanjem. Nadamo se da smo ovom akcijom uspjeli da od naših dragih Kotoranki zavrijedimo iskren osmjeh i vjeru u nas da ćemo se i u narednom periodu truditi da poboljšamo njihov status u društvu" – stoji u saopštenju Mladih demokrata Kotor.

Opštinski odbor Demokrata Kotor – PRAVNA POMOĆ

Obavještavamo sve korisnice naknade za majke sa troje i više djece i sva ostala zainteresovana lica da svakog dana osim nedjelje, u periodu od 9h do 14h, u kancelarijama Demokrata u Dobroti u poslovnoj zgradi Mačića (iznad Mravinjaka kod skretanja za donji put), mogu dobiti pravnu pomoć, formular i pomoć pri popunjavanju formulara žalbe na rješenja Centara za socijalni rad kojima se smanjuje naknada za majke sa troje i više djece.
Napominjemo da je rok za podnošenje ove žalbe 15 dana od dana prijema Rješenja.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - Opštinski odbor Demokrata Kotor

demokrate 17Dana 2. februara Vlada DPS i njihovih satelita je neopaženo od šire javnosti usvojila Informaciju o zaštiti područja pod UNESCO-om koja sadrži predlog tzv. "akcionog plana". Tim dokumentom je, između ostalog, predloženo stavljanje van snage važeće prostorno-planske dokumentacije na cijeloj teritoriji Opštine Kotor. Dakle, nakon što su zabranili kupovinu novogodišnjih paketića i umanjili naknade majkama "zabrinuli" su se i za Bokokotorski zaliv.

Visoko tijelo nazvano "Savjet za upravljanje prirodnim i istorijsko-kulturnim područjem Kotora", koje je toliko "visoko" da se sastaje jednom u dekadi pa se još nije sastalo, i koje čine kadrovi imenovani od strane DPS administracije, o ovoj inicijativi se nije ni oglasilo. Pametno ćuti. Briga o zaštiti Zaliva je opravdano još i pojačana činjenicom da se, na žalost DPS-a, formira nova vlast u opštini Kotor, što će dovesti do toga da Savjet, sastavljen od novih članova, prestane da ćuti. A šta onda? Šta nas čeka? Revizija "hot dog" arhitekture na Turskom rtu, Kostanjici, Dobroti. Uništenje svega onoga što je urađeno na "kultivisanju" Bokokotorskog zaliva u prethodnih 25 godina. Ovim putem pozivamo Vladu DPS-a i njihovih satelita da se ne brinu više o zaštiti Kotora jer od Vaše "brige" osta Kotor bez UNESCO-a.

Read more: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - Opštinski odbor Demokrata Kotor

Saopštenje Opštinskog odbora GP URA-Kotor (Reagovanje na saopštenje DPS)

Ne može biti problem neisplaćivanja zarada zaposlenih u Opštini Kotor i drugih važnih obaveza,to što Skupština Opštine nije donijela budžet ili odluku o privremenom finansiranju, jer je tu Odluku mogao i još uvijek je može donijeti aktuelni predsjednik Opštine g-din Stjepčević.Naime u skladu sa članom 58 Zakona o lokalanoj samoupravi u kome se kaže da predsjednik donosi odluke iz nadležnosti Skupštine, ako to Skupština iz određenih razloga nije u mogućnosti.Ovim je svima jasno njegovo neosporno pravo donošenja Odluke o privremenom finansiranju.

On može donijeti ovu ODLUKU koja u skladu sa Zakonom traje najviše tri mjeseca, i koja se verifikuje na prvoj narednoj sjednici Skupštine Opštine.
Zašto ovakvu Odluku g-din Stjepčević nije donio, zaposleni i javnost trebaju njega da pitaju.
Isto važi i za OO DPS Kotor.Nakon toliko godina vladanja,trebali bi da znaju ovaj minimum zakonskih propisa i da se kritički okrenu sopstvenim kadrovima,a ne da krivca pokušavaju naći u drugima.

S poštovanjem,OO GP URA - Kotor

Saopštenje Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Kotor

„Predsjednika će izabrati, ali ne znamo kad. Opozicija u Kotoru potpomognuta sa SDP-om već više od 115 dana pokušava da oformi vlast u Kotoru. Nakon velikih peripetija sa tijesnom većinom izabrali su predsjednicu Skupštine. U svom prvom obraćanju obeća nam da će predsjednika opštine izabrati na današnji dan. Obećanje-ludom radovanje. Vjerovatno da "fukare i avetinje" kako oni rekoše, nijesu spremne da olako daju blanko podršku svim kadrovskim rješenjima. Zbog toga još uvijek nemamo mladog junošu na čelu opštine. Zbog toga još uvijek nemamo Budžet. Nema ni plata činovnicima Opštine, ni javnih ustanova. Oni su preuzeli zakonodavnu vlast i mogu donijeti sve validne odluke. Gospodin Stjepčevič je još početkom decembra u skupštinsku proceduru dao Budžet na koji je dobio pozitivno mišljenje Ministarsta finansija. Pa zašto onda nije stavljen na dnevni red lokalnog parlamenta treba da odgovori gospođa Perović. Gospođa, koja je odmah izjavila da će zamrznuti penziju i profesionalno za dobru platu obavljati dužnost presjednice Skupštine. Pa, gospođo predsjednice, kad će Skupština? Kad će odluka o Budžetu? Kad će i ostale Odluke kad ih u skupštinskoj proceduri ima preko 20. To su pitanja na koja treba da da odgovor novokompovana većina, ako je uopšte ima.

Poštovani građani, sada je svima jasno da poslije 115 dana od izbora, takozvana većina nema hrabrosti da preuzme vlast i donosi značajne odluke u vašu korist. Ko će biti odgovoran za sve investicije koje su u toku, a zastaju zbog neplaćanja situacija? Ko će biti odgovoran za investiciju na kanalizacionom sistemu Starog grada? Zar ćemo dočekati turističku sezonu raskopanih ulica? Što je sa tenderom za pothodnik? Žičaru? A ostali tenderi? Ko će biti odgovoran za zastoj u izgradnji kuće za socijalne slučajeve? Za sve su odgovorni predsjednica Skupštine i neformirana izvršna vlast. Dokle će građani čekati odgovor gospodina Krivokapića o tome ko preuzima Luku Kotor? Pošto nema drugih obaveza, očekujemo da on lično preuzme tu funkciju. Poštovani građani, dužni smo da vam ukažemo na sve ovo, jer smo odgovorni prema vama i spremni smo ispuniti sva naša obećanja ako nam se ukaže prilika", navodi se u saopštenju Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Kotor.

SAOPŠTENJE DEMOKRATA

Počinje nova era na crnogorskoj političkoj sceni, u toku je smjena generacija koja će dovesti do toliko željenih promjena, mnogo realnijeg ishoda u vezi sa smjenom vlasti, čime će neizostavno doći do demokratizacije crnogorskog društva, a time i boljeg životnog standarda za sve građane – neizbježan je zaključak nakon sastanka predsjednika Demokratske Crne Gore, Alekse Bečića i kandidata za predsjednika Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića. Ovim susretom potvrđeni su inače dobri odnosi ove dvije političke grupacije.

Sastanak dvojice predstavnika mladih, čistih i nekompromitovanih ljudi, nosilaca novih ideja i dvojice političara koji se nalaze u vrhu liste onih kojima se najviše vjeruje, sam po sebi daje zamah mladosti i budućnosti, jer gdje je mladost tu je i budućnost, gdje su čiste ruke, tu je sigurnost, a gdje je istinsko pomirenje, tu su pobjede, naglasili su Bečić i Abazović.

Read more: SAOPŠTENJE DEMOKRATA

DEMOKRATE, DF, SDP I URA PRIHVATILI USLOVE SNP

fotografija za dogovorKotorski odbori Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta, Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA uputili su juče odgovor na ponudu predsjednika OO Socijalističke narodne partije Branka Ivanovića kojim prihvataju postavljene uslove za konstituisanje nove vlasti u Kotoru. Prenosimo vam dopis.
„Poštovani gospodine Ivanoviću,
Razmatrajući Vaš zahtjev i uslove postavljene od Vaše partije za formiranje nove vlasti u Opštini Kotor, doljepotpisani politički subjekti Vas obavještavaju:
1. mjesto predsjednika Opštine Kotor biće popunjeno iz redova Demokratske Crne Gore;
2. mjesto predsjednika Skupštine opštine biće popunjeno iz redova Demokratskog fronta;
3. prihvatamo Vaše uslove za obavljanje kontrolne funkcije u svim institucijama i preduzećima koje je osnovala Opština Kotor na način da SNP imenuje predsjendika ili člana odbora direktora Luke Kotor a.d, doo Vodovod i kanalizacija, dooo Komunalno Kotor, upravnog odbora doo Lovanja, Kulturnog centra Nikola Đurković, OJU Muzeji, izvršnog odbora Turističke organizacije te savjeta Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, kao i u svim budućim privrednim društvima koje bude osnivala Opština Kotor.
Takođe Vas obavještavamo da ostajemo u svakom trenutku otvoreni za učešće SNP u budućoj izvršnoj vlasti na ravnopravnoj osnovi i na osnovu izbornog rezultata, na način kako smo to zagovarali cijelo vrijeme od održavanja izbora 16. oktobra.
Dolje potpisani politički subjekti pripremaju sporazum o zajedničkom vršenju vlasti u Opštini Kotor. Osnov sporazuma čine programske osnove ovih političkih subjekata sa punom otvorenošću za vaše programske predloge, pa Vas ovim putem pozivamo da iste dostavite kako bismo ih implementirali u sporazumu.
Odmah nakon zaključenja sporazuma dostavićemo predloge kandidata za ove funkcije, usaglašene od strane ovih političkih subjekata kako bismo zakazali nastavak konstitutivne sjednice Skupštine.

Read more: DEMOKRATE, DF, SDP I URA PRIHVATILI USLOVE SNP

SAOPŠTENJE MEDIJSKOG CENTRA SNP CRNE GORE

Predsjednik SNP Kotor dr Branko Baćo Ivanović, uputio je danas Demokratskoj Crnoj Gori, Demokratskom frontu, Socijaldemokratskoj pariji i Građanskom pokretu URA dopis u kojem se navodi : „Glavni odbor Socijalističke narodne partije Crne Gore je, na sjednici održanoj 22.01.2017. godine, u skladu sa ponudom Opštinskog odbora SNP Kotor od 19.01.2017. godine o manjinskoj podršci vašim političkim subjektima, pozvao Demokratsku Crnu Goru, Demokratski front, SDP i Građanski pokret URA da u najkraćem mogućem roku formiramo novu vlast u Kotoru i iz tih razloga zatražio da nam u ime vaših 14 odbornika predložite kandidate za predsjednika Skupštine opštine i predsjednika Opštine Kotor, kako bi se završio postupak konstituisanja Skupštine opštine Kotor i konačno smijenio predsjednik Opštine iz DPS-a. U nadi da ćete nam vaše predloge kandidata za navedene funkcije dostaviti u što kraćem roku, u pisanoj formi, srdačno vas pozdravljam", stoji u dopisu predsjednika OOSNP Kotor dr Branka Baća Ivanovića.

SAOPŠTENJE LPCG

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović učestvovaće na sastanku regionalne mreže liberala Jugoistočne Evrope LIBSEEN u Sofiji.

Liberali ovog dijela Evrope postaju sve značajniji faktor u evropskoj liberalnoj porodici a uloga liberala od ogromne je važnosti za dalji evropski put i demokratske reforme u državama regiona, pa i Crnoj Gori.

Zato je od posebne važnosti da mreža liberala Jugoistočne Evrope nastavi da baštini principe slobodnog društva i kontinuirano jača visoki ugled koji uživa i politički uticaj na dalje procese i put kako država regiona tako i same Evrope i EU.

PR služba LPCG

SAOPŠTENJE SOCIJALISTIČKE NARODNE PARTIJE CRNE GORE

Izjava za javnost dr Branka Baća Ivanovića predsjednika SNP Kotor:

U skladu sa modelima utvrđenim na sjednici Opštinskog odbora SNP Kotor od 27.11.2016. godine, SNP Kotor odlučio je da ponudi manjinsku podršku Demokratskoj Crnoj Gori, Demokratskom frontu, Socijaldemokratskoj partiji i Građanskom pokretu URA za formiranje vlasti u Kotoru.

Ova naša ponuda dolazi nakon toga što su ove stranke prethodno javno nudile manjinsku podršku SNP-u, a kada smo to mi iz SNP-a i zvanično zatražili - oni su se predomislili.

Konstatujem da to nijesu na zvaničan i politički pristojan način pravovremeno i saopštili, nego su političkim igrama, neprimjerenim onima koji žele da stvaraju partnerstvo, prolongirali formiranje nove vlasti u Opštini Kotor.

Uprkos svemu tome, ponavljam, nudimo pomenutim partijama našu manjinsku podršku.

To podrazumijeva manjinsku podršku SNP-a ovim strankama za kompletnu izvršnu vlast u Kotoru, uz ostvarivanje naše kontrolne funkcije u lokalnom parlamentu i bordovima direktora.

Read more: SAOPŠTENJE SOCIJALISTIČKE NARODNE PARTIJE CRNE GORE

LP: STAVIMO INTERESE GRADA IZNAD POLITIČKIH

lpkotorKONVENCIJA 11SAOPŠTENJE LP
Liberalna partija Kotor, kao što je to uradila početkom decembra 2016. godine, apeluje da se hitno nastavi konstitutivna sjednica Skupštine opštine Kotor kako bi se izabrao predsjednik Skupštine i stekli uslovi da se usvoji budžet Opštine Kotor za 2017.godinu i finansijski plan sa planom rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.
Pozivamo i apelujemo na odbornike DPS, DEMOKRATA, DF, SDP, SNP, SD, URA, HGI da hitno nastavimo konstitutivnu sjednicu SO Kotor, izaberemo predsjednika SO Kotor i omogućimo normalizovanje funkcionisanja Opštine dajući vremena partijama koje pregovaraju za dogovor oko konstituisanja lokalne izvršne vlasti. Krajnji je treutak da prestanemo sa političkim inaćenjem, postignemo dogovor o deblokadi grada i Opštine i stavimo interese grada iznad političkih.
Podsjećamo javnost, a i odbornike/ce koji tada nisu imale snage da poslušaju naš, jedini do sada formalizovani, prijedlog o izboru predsjednika SO Kotor, da u novonastaloj kritičnoj situaciji jedino mi, odbornici/e, možemo da je riješimo. Da je situacija jako ozbiljna zbog neusvajanja budžeta za 2017.godinu, kao i odluke o privremenom finansiranju Opštine Kotor, zaposleni, korisnici budžeta, a u dogledno vrijeme građani/ke će biti dovedeni u nezavidan položaj. Konkretno, neće se moći izvršiti niti jedna isplata sa računa Opštine Kotor. Direkcija za uređenje I izgradnju Kotora neće moći nikakvu intervenciju napraviti u slučaju vanrednih događaja, osim ugovorenih obaveza koje su zaključene tokom prošle godine. Upitna će biti legalna isplata zarada zaposlenim u Opštini Kotor, kao i ustanovama koje su korisnici Budžeta.

Read more: LP: STAVIMO INTERESE GRADA IZNAD POLITIČKIH

DPS: NE DAJEMO LEGITIMITET ZASIJEDANJU SKUPŠTINE

dps-logoSAOPŠTENJE DPS

Odbornici Demokratske partije socijalista neće svojim prisustvom davati legitimitet zasijedanju na kojem je predviđena rasprava o Odluci o privremenom finansiranju Lokalne samouprave, s obzirom na to da sjednica SO Kotor nije sazvana u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi te odredbama Statuta i Poslovnika o radu Skupštine Opštine Kotor.

U cilju pripreme zasjedanja Skupštine, Skupštinska služba se obratila nadležnom Ministarstvu Javne uprave sa zahtjevom za davanje mišljenja da li predsjedavajući Skupštine može zakazati redovnu sjednicu lokalnog parlamenta prije okončanja prve konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta.

Nadležno Ministarstvo svojim dopisom od 29.12.2016.godine je precizno odgovorilo na predmetno pitanje da redovnu skupštinu saziva i njome rukovodi Predsjednik Skupštine. Kako se u konkretnom slučaju krše odredbe Zakona, Statuta i Poslovnika s toga su jasni razlozi odsustva naših odbornika.

Read more: DPS: NE DAJEMO LEGITIMITET ZASIJEDANJU SKUPŠTINE

MILIĆ: BAĆO IVANOVIĆ INSTITUCIJA U KOTORU

srdjan milic-velikaSNP Crne Gore danas nam se obratio saopštenjem u kome se govori i o aktuelnim dešavanjima u Kotoru.

"Govoreći o situaciji u Kotoru, Srđan Milić je istakao da je predsjednik Opštinskog odbora SNP-a dr Branko Baćo Ivanović institucija u tom gradu i ne mogu njega da uče šta da radi oni koji su juče samo verbalno izašli ispod skuta Mila Đukanovića i koji su u Nikšiću zajedno sa DPS-om glasali za budžet.
On je poručio da niko neće ucjenjivati SNP u Kotoru.
Neki su navikli na fotelje i privilegije i sada žele da odgovornost prebace na SNP, kazao je Milić a, između ostalog, stoji u saopštenju SNP CG.

DEMOKRATE, DF, SDP I URA: SNP ĆE MOGUĆE KOTOR PREPUSTITI DPS-U

opozicija zajedno 161ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE OPŠTINSKIH ODBORA DEMOKRATA, DF-a, GP URA-e i SDP-a KOTOR

Povodom sve učestalijih nastojanja SNP-a da se u udaljavanju od nas 14-oro odbornika, predstavnika Demokrata, DF-a, SDP-a i URA-e, koji smo odmah nakon izbora potpisali izjavu da nećemo formirati vlast sa DPS-om, koriste neistinama i da u tom procesu stvore sebi alibi, u ime većinskog raspoloženja građana Kotora, moramo da reagujemo!

Ono što SNP u Kotoru radi već treći mjesec samo je posljedica ili logični nastavak nepotpisivanja izjave da SNP neće sa DPS-om formirati vlast. Stoga, različite forme uslovljavanja, odugovlačenja, uvreda na račun nas 14-oro i urušavanje pokušaja da otpočnemo proces dogovaranja su, iako naizgled političko tumaranje, jasan pokazatelj u kom pravcu se SNP kreće. Optužbe da nas 14 na bilo koji način sarađujemo sa DPS-om sa indignacijom odbacujemo i pitamo se otkud SNP-u juče saznanje da će DPS bojkotovati sjednicu SO kada ta partija nigdje nije javno saopštila svoj stav? Nećemo se baviti pitanjem kojim kanalima SNP saznaje namjere DPS-a i da li ih koordiniraju, već ćemo cjelokupnu javnost upozoriti na mogućnost da SNP sjutra nakon sjednice povuče potez neprimjeren opozicionoj partiji i preda upravljanje Kotorom lokalnom ili državnom DPS-u.

SNP u pokušaju stvaranja alibija za nedogovoranje, vrlo nemušto priželjkuje prekid našeg strpljenja kako bi imali dodatni „razlog" da ne urade ono na što su se pred biračima obavezali- stvaranje gradske vlasti bez DPS-a! Na tom fonu je očigledno i ponašanje najstarijeg odbornika SNP-a, koji, koristeći se činjenicom što je najstariji odbornik, sa nelegalnim zakazivanjem Skupštine, uz višestruko kršenje propisa i procedure, radi sve drugo samo ne radi „u interesu građana". Pritom, i prekomjerno uživljavanje u ulogu predsjedavajućeg je, po našem mišljenju, u najmanju ruku neprimjereno. Ne samo ovim povodom, već i povodom čestitiki građanima, čestitki koje prima od svog partijskog vrha, kao i drugim oblicima javnih predstavljanja kao predsjedavajući Skupštine. Naprosto, smisao i svrha funkcije predsjedavajućeg, i samo predsjedavanje konstitutivnom sjednicom trebalo bi da završi izborom predsjednika Skupštine, što SNP, iz samo njima znanih razloga, očigledno i dugo opstruira.

Read more: DEMOKRATE, DF, SDP I URA: SNP ĆE MOGUĆE KOTOR PREPUSTITI DPS-U

LP: SNP KRŠI ZAKON, SJEDNICU MOŽE ZAKAZATI SAMO PREDSJEDNIK

liberalna-partija"Višemjesečna politička kriza u Kotoru doživljava kulminaciju. Predlog koji je LP podnijela 2. decembra da se za predsjednika Skupštine opštine Kotor izabere dr Branko Baćo Ivanović-SNP, imao je za cilj da u Kotoru spriječi kolaps u funkcionisanju lokalne uprave.

Liberali su, jedini od političkih subjekata, u postizbornom periodu od skoro 3 mjeseca,formalno predložili  odbornika Ivanovića kako bi imao mogućnost da sazove drugu sjednicu SO Kotor na kojoj bi se usvojio Bužet Opštine za 2017. g. i Plan i program rada Direkcije za uredjenje i izgradnju Kotora. Tada, čak dio odbornika nije imao volju ni da sasluša predlog LP-a, već su napustili konstitutivno zasijedanje kotorskog parlamenta.

SNP se nije izjasnio o našem predlogu da najstariji odbornik,dr Ivanović bude izabran,bar za privremenog predsjednika SO Kotor,kakav je slučaj u Budvi. Sada SNP nestatutarno zakazuje 2.sjednicu SO Kotor, šalje Predlog odluke o privremenom finansiranju Opštine Kotor za period januar-mart 2017., pritom kršeći Statut i Poslovnik SO Kotor, koji jasno kaže da je može zakazati samo izabrani Predsjednik SO Kotor. 

Read more: LP: SNP KRŠI ZAKON, SJEDNICU MOŽE ZAKAZATI SAMO PREDSJEDNIK

SNP: ISTI STAV DPS-A I OPOZICIONOG ČETVERCA S KORMILAROM

SNP cirilicaSAOPŠTENJE SNP-A

Saopštenje kolega iz kotorske „opozicije" vrvi od nelogičnosti i netačnih konstatacija. Kao da se neozbiljnim formulacijama želi sakriti suština interesa njegovih autora, a to je da postoji nezasita glad za foteljama.
Drugo, dr Branko Baćo Ivanović, predsjednik SNP Kotor i predsjedavajući Skupštine opštine, nije stavio na dnevni red Predlog budžeta za narednu godinu zbog nepripremljenosti, ali i zbog mogućnosti da odbornici SDP-a u Kotoru podrže budžet DPS-a, kao što je to prije par dana uradio njihov partijski kolega u Nikšiću.
Najavljenim neprihvatanjem „opozicionih" kolega da podrže predlog Kluba odbornika SNP-a da se usvoji Odluka o privremenom finansiranju šalje se neozbiljna i neodgovorna poruka svim građanima Kotora.
To, takođe, pokazuje duple standarde i političku neozbiljnost kolega iz kotorske „opozicije". Naime, u istom danu predsjednik SNP Budva Veselin Marković predlaže takođe Odluku o privremenom finansiranju za taj grad i nju će podržati svi odbornici DF-a, Demokrata, GP URA i Demosa u Budvi.
A u Kotoru neće ni da dođu na sjednicu na kojoj treba da se glasa o istovjetnoj odluci.
Zar nije čudno, ne ulazeći u razloge, da nakon najave DPS-a u Kotoru da neće podržati Odluku o privremenom finansiranju koordinirano se pojavljuje saopštenje „opozicionog" četverca, sa kormilarom, da će postupiti isto kao i DPS.
Možda je slučajno da DPS i ove četiri „opozicione" partije imaju isti stav, ali vrijeme je majstorsko rešeto i vrlo brzo će se vidjeti šta se krije iza ove njihove očigledne saradnje. Zato stvari treba učiniti jasnim – novih izbora u Kotoru biti neće. Ucjenama nećemo podleći, a na podmetanja i prizemne kvalifikacije nećemo odgovarati.

URA: PROTEST ZBOG DISKRIMINACIJE I NEZNANJA O TROŠKU GRAĐANA

opstina kotor nova slikaPoštovani sugrađani,
Građanski pokret URA skreće vašu pažnju na diskriminatorski čin Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor – dodjelu novogodišnjih paketića, kako obavještavaju, djeci RA populacije koja je organizovana danas u Osnovnoj školi "Njegoš" na Benovu. Podsjetimo, RA populacija podrazumijeva naše sugrađane romsko-aškalijske nacionalnosti. Da se novogodišnji paketići obezbjeđuju djeci čije su porodice u stanju socijalne potrebe, to možemo da razumijemo pod uslovom da taj čin nipošto ne vrijeđa dostojanstvo djece. Da se novogodišnji paketići objezbjeđuju djeci romske nacionalnosti podrazumijevajući da ta nacionalnost nosi socijalnu potrebu – to ne razumijemo i nećemo razumjeti. Sve i da je najčešće tako, zar Opština Kotor ne treba da vidi dalje i čini korak više na zaštiti romske djece od diskriminacije? Ovaj opštinski gest je diskriminatorski, pokazuje nesposobnost i neznanje donosilaca odluka i njihovu nemogućnost da sagledaju širi kontekst zaštite dječjih prava preciziranih Konvencijom o pravima djeteta Ujedinjenih nacija. Mi u Građanskom pokretu URA izražavamo protest kako zbog diskriminacije tako i zbog činjenice da građani Kotora plaćaju nesposobnost opštinskih službenika koji treba da rade za dobro svih nas bez obzira na rasnu, nacionalnu, vjersku i drugu pripadnost.

 

DEMOKRATE, DF, SDP I URA: KOTOR ZAROBLJENIK SNP-A

opozicija zajedno 16ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE DEMOKRATA, DF, SDP I GP URA

Nakon što je predsjednik OO SNP Kotor zakazao sjednicu Skupštine opštine Kotor, iako su ga na jučerašnjem sastanku predstavnici opozicionih političkih subjekata, Demokrata, Demokratskog fronta, SDP i GP URA podsjetili na pravne činjenice da se najprije mora okončati Konstitutivna sjednica Skupštine izborom predsjednika, kao i da predsjedavajući nema pravo da saziva novu sjednicu Skupštine, te da bi to predstavljalo zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg i kršenje Poslovnika i da naši predstavnici neće učestvovati u radu takve sjednice sve dok ne postignemo kompletan dogovor, radi cjelokupne crnogorske i kotorske javnosti, ukazujemo na činjenicu da je Kotor zarobljenik i žrtva pojedinaca iz lokalnog i državnog SNP-a.

Odluka o privremenom finansiranju i njeno donošenje se može odložiti i donijeti tokom januara bez ikakvih posledica po funkcionisanje lokalne uprave i bez prijetnje od uvođenja privremenih mjera, pa opravdanja i pozivi iz SNP-a da se zbog interesa građana ide u ovaj postupak ne mogu da prikriju namjeru da zajedno sa DPS-om i njihovim satelitima žele da postignu kvorum i usvajaju odluke u ovom osjetljivom političkom trenutku, kao i da se ostavi mogućnost DPS-u da nesmetano vlada naredna tri mjeseca. Kao odgovorni politički subjekti u ovoj nezakonitoj političkoj igranci SNP-a, DPS-a i njihovih satelita nećemo učestvovati!

Read more: DEMOKRATE, DF, SDP I URA: KOTOR ZAROBLJENIK SNP-A

DR BRANKO IVANOVIĆ: SNP OČEKUJE IZGLASAVANJE ODLUKE O PRIVREMENOM FINANSIRANJU OPŠTINE

Branko.IvanovicsnpDr Branko Baćo Ivanović, predsjednik SNP Kotor i predsjedavajući Skupštine opštine Kotor - izjava za javnost

Danas sam sazvao 2. sjednicu Skupštine opštine Kotor za petak, 30. decembar 2016. godine u 9 časova. Na dnevni red ove sjednice uvrstio sam samo jednu tačku i to - Odluku o privremenom finansiranju opštine Kotor za period januar-mart 2017. godine, koju je predložio Klub odbornika SNP-a. Zakonom o finansiranju lokalne samouprave članom 44 propisano je da se Budžet opštine mora donijeti do 31.decembra, a ukoliko se budžet ne donese u tom roku onda se mora donijeti Odluka o privremenom finansiranju. 

Kako ne postoje uslovi da se do 31.decembra donese Budžet za 2017. godinu, Klub odbornika SNP-a je pripremio i u skupštinsku proceduru juče predao Odluku o privremenom finansiranju. Donošenjem Odluke o privremenom finansiranju omogućava se nesmetano funkcionisanje lokalne samouprave i pružanje usluga građanima Kotora do donošenja Budžeta.

Za slučaj da Odluka o privremenom finansiranju ne bude donijeta, Vlada Crne Gore stiče pravo da, zbog nefunkcionisanja lokalne samouprave uvede privremene mjere, raspusti Skupštinu opštine Kotor i dovede do raspisivanja novih izbora. 

SNP očekuje da će 14 odbornika iz redova DF-a, Demokrata, SDP i GP URA svojim glasovima podržati SNP-ov predlog Odluke o privremenom finansiranju, jer je to jedini model kojim se onemogućava raspuštanje Skupštine opštine Kotor od strane Vlade Crne Gore i raspisivanje novih izbora, a obezbjeđuje redovno pružanje usluga građanima.

Read more: DR BRANKO IVANOVIĆ: SNP OČEKUJE IZGLASAVANJE ODLUKE O PRIVREMENOM FINANSIRANJU OPŠTINE
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1  2  3  4  5  6  7  8 
  •  Next 
  •  End 

Page 1 of 8

opstina-kotor2

radiokotor160x200

Pretraga

politicka-saopstenja

oglasi2

facebook

uzivo

pele

KotorArt-logo

6170565
Danas
Juče
Ove sedmice
Prethodne sedmice
Ovaj mjesec
Prethodni mjesec
Svi dani
6837
5477
6837
4471018
133372
195811
6170565

Vaša IP: 54.224.207.13
Vrijeme: 2017-04-23 21:40:15
Go to top